"Srbija je snažno posvećena ciljevima i principima Povelje UN, Rezolucija 1244 ostaje na snazi"

Uloga UN je u povezivanju i usmeravanju zajedničkih napora ka savladavanju izazova sa kojima smo suočeni - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji u organizaciji Vlade Srbije i tima UN u Srbiji

  • 2
Ivica Dačić, multilateralizam Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija (UN), uverena da su relevantniji nego ikada, poručio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić i istakao poseban značaj te organizacije u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, prenosi Tanjug.

Dačić je na konferenciji povodom 75. godina od osnivanja i rada UN rekao da je aktuelna pandemija Kovid-19 pokazala da nijedna država nije izolovano „ostrvo” i da, bez obzira na stepen razvoja i postojeće kapacitete, ne može samostalno da se izbori sa složenim posledicama krize.

- Uloga UN upravo je u povezivanju i usmeravanju zajedničkih napora ka savladavanju izazova sa kojima smo suočeni - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji u organizaciji Vlade Srbije i tima UN u Srbiji.

On je izrazio zahvalnost UN na podršci i pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije, pre svega kroz saradnju na zajedničkim projektima i zalaganje za unapređenje zdravstvenog sistema.

Dačić je ukazao na značaj UN kao jedine globalne međunarodne organizacije iznikle na ruševinama Drugog svetskog rata, koja, kako je rekao, više od sedam decenija predstavlja okosnicu svetskog multilateralnog poretka i platformu za ravnopravan dijalog država u cilju očuvanja mira i stabilnosti, zaštite ljudskih prava i stvaranja uslova za ekonomski razvoj širom sveta.

- Ponosni smo što Jugoslavija, čija je Srbija jedna od naslednica, spada u osnivače UN i jednu od prvih 50 država potpisnica Povelje UN - kazao je Dačić.

United Nations, UN, Ujedinjene nacije Foto: Tanjug/AP

Istakao je da Srbija pridaje poseban značaj UN i u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, čime, kako je rekao, brani ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje.

Dačić je rekao da Srbija u svakoj prilici ističe da Rezolucija SB UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi i izrazio očekivanje da će misija Unmika nastaviti sa sprovođenjem svog mandata na KiM.

Podvukao je da Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova sa željom da se, kako je istakao, putem dijaloga i saradnje gradi stabilnost, prosperitet i bolja budućnost za sve.

Naglasio je i da je usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine predstavlja ključni korak u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice i dodao da je Srbija čvrsto posvećena njenom sprovođenju.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob ocenila je da UN obeležavaju 75. godišnjicu u trenutku velikih potresa izazvanih globalnom zdravstvenom krizom, uz ozbiljne ekonomske i socijalne posledice koje pogađaju sve, a najviše one najugroženije.

Žakob je kazala da su rezultati ankete koju su UN sprovele u zemljama širom sveta pokazali da se strahovi i nade građana Srbije poklapaju u velikoj meri sa globalnim rezultatima i da su prepoznali tri prioriteta - bolju brigu o životnoj sredini, univerzalni pristup zdravstvenoj zaštiti, solidarnost među državama i među ljudima.

Sednica Narodne skupštine Republike Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

Najviše ih, kaže, zabrinjavaju promene klime, oružani sukobi, kao i zdravstveni rizici i neravnopravnost.

Žakob je ocenila da će nova Vlada Srbije imati mogućnost da usmerava inkluzivan oporavak od pandemije Kovid-19, da predvodi brži rad na obezbeđivanju dobrobiti svih, da smanji nejednakosti i da usmerava kolektivne napore svih zajednica.

- U globalnom istraživanju, utvrđeno je da 87 odsto ispitanika smatra da je međunarodna saradnja suštinski važna za rešavanje aktuelnih problema, što je postalo još očiglednije u krizi koju je doneo kovid-19 - rekla je Žakob.

Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku rekla je da je multilateralnost od suštinskog značaja i da je neophodno da bude prisutna globalno, kao i lokalno, u razmišljanju ljudi.

- Srbija i njeni partneri često izražavaju podršku multilateralnosti, ne samo kroz aktivno učešće u radu multilateralnih tela UN i aktivan doprinos mirovnim operacijama UN, već i kroz brojne nove regionalne inicijative za pospešivanje saradnje. Zahvalni smo na tome, a ujedno vas sve podsećamo da je svako od nas nosilac mira - poručila je Mikulesku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrac

    23. oktobar 2020 | 16:11

    Pozdrav Dacicu uvek je bio realan , posten i trezven. A iznad svega patriota. Po meni to je najveca vrednost jednog politicara.

  • Lejla

    23. oktobar 2020 | 15:50

    Putuj Selma...nisi ti diplomata i za slogu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA