≫ 

Kralj, Pupin i Broz u Skupštini: Među poslanicima naslednici onih koji su "krojili" sudbinu Srbije

Naslednici pojedinaca koji su "krojili sudbinu" ili imali značajne uloge u društveno-političkom životu Srbije, danas se nalaze među poslanicima

  • 25
Mihajlo Pupin, Josip Broz Tito -  Justina Košćal Pupin, Josip Joška Broz, Dubravka Kralj

Foto: Wikimedia/Library of Congress/Bain, Wikimedia/Stevan Kragujević, Printskrin: Youtube/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal, Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Sede u skupštinskoj sali Pupin i Broz i raspravljaju o predlogu Zakona o ministarstvima" mogao bi da bude početak izveštavanja sa sednice Skupštine. I ne šalimo se. Naslednici pojedinaca koji su "krojili sudbinu" ili imali značajne uloge u društveno-političkom životu Srbije, danas se nalaze među poslanicima, a među njima najveću pažnju su privukli upavo praunuka velikog naučnika Mihajla Pupina kao i unuk Josipa Broza Tita, nekadašnjeg doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije.

Dok Srbija "broji sitno" do formiranja Vlade, prema proceduri, ostalo je još nekoliko koraka koji prethode konačnom formiranju izvršne vlasti. Pošto je u četvrtak izabrano skupštinsko rukovodstvo, prema proceduri prešlo se na formiranje parlamentarnih odbora, kojih je ukupno 20.

Među članovima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu je i Justina Košćal Pupin sa liste SPS-JS, koja je praunuka čuvenog naučnika Mihajla Pupina.

– Moj pradeda-stric bio je najuticajniji lobista srpskih interesa u Americi svih vremena. On nije bio samo naučnik, bio je veliki patriota, rodoljub, humanista. Kad nosite prezime takvog čoveka, logično je da ste ponosni na to, ali je odgovornost, rekla bih, mnogo veća - izjavila je ona pošto se prošle godine vratila u Srbiju.

Po zanimanju profesorka sporta i fizičkog vaspitanja, vratila se na poziv ambasadorke dr Ljiljane Nikšić iz MSP. Sebi je kao glavni zadatak postavila obnavljanje odnosa SAD i Srbije, koji su, zahvaljujući Vudro Vilsonu i Mihajlu Pupinu, bili tradicionalno dobri, sve do devedesetih godina, kada su krenuli nizbrdo. Želi, takođe, da pomogne da se što više mladih vrati u našu zemlju, isticala je u ranijim izjavama.

Unuka nekadašnjeg javnog tužioca u skupštinskim klupama

 

Dubravka Kralj, poslanica koja je u Skupštinu ušla kao poslanica sa liste SPS-JS, unuka je nekadašnjeg javnog tužioca, a pažnju javnosti privukla je uspesima na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je imala odličan prosek.

Na odluku da upiše Pravni fakultet pomalo je uticala i porodična tradicija, jer joj je deda bio javni tužilac, potom i otac krenuo istim stopama, ali ju je život sada odveo na drugu stranu.

- Dolazim sa znanjem iz oblasti prava i to znanje ću staviti u službu građana Srbije. U prethodnom periodu sam se veoma posvećeno bavila izučavanjem i primenom zakona koji su već na snazi u Republici Srbiji, a sada ću se baviti i samom zakonodavnom procedurom što je za ambiciozne pravnike velika stvar - rekla je Dubravka u ranijoj izjavi za Telegraf.rs.

Kada je preuzeo dužnost predsednika Skupštine, Ivica Dačić je u prvom obraćanju poslanicima poručio da je za njega ovo kao "povratak kući" i velika čast, kao i "da mu je drago što su za njega glasali i Broz i Kralj".

Video: Dačić: Hvala svima koji su me podržali, velika čast je biti predsednik Skupštine Srbije

- Mislim Kralj je ovde, a Broz je tamo - našalio se Dačić, misleći upravo na Dubravku Kralj i Josipa Broza, Titovog unuka.

Josip Broz, unuk nekadašnjeg doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije. Josipa Broza Tita, poslanik je u Skupštini Srbije. Predsednik je Komunističke partije i udruženja građana "Josip Broz Tito" koje je osnovao 2005. godine u Srbiji.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine bio je kandidat svoje partije za narodnog poslanika u okviru koalicione izborne liste Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije i tada je ušao u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Na funkciju narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije stupio je 3. juna 2016. godine.

Lav Pajkić u u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo

 

U Skupštini Srbiji, nakon što su izabrani predsednik i potpredsednici, formiran je i niz odbora i imenovani su poslanici koje će ih voditi. Na listi poznatih i manje poznatih imena, našao se i Lav Grigorije Pajkić, tv voditelj i sin spisateljice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića.

Sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On će se, osim u poslaničkoj klupi, u novom sazivu naći i u Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Podsetimo, Skupština Srbije izabrala je na sednici rukovodstvo, preostalo usvajanje Zakona o ministarstvima, a posle sutrašnje sednice Predsedništva SNS, biće poznata i imena ministara u novoj Vladi.

Posle usvajanja Zakona o ministarstvima, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izneće poslanicima svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta. Prema ranije predviđenoj dinamici, glasanje o predlogu Zakona o ministarstvima se očekuje u ponedeljak, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Video: Palmin govor celu Skupštinu slatko nasmejao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikelandjelo13

    24. oktobar 2020 | 15:51

    Po cemu je Lav Grugorije Pajkic zasluzio da bude u Narodnoj skupstini koja je centar zakonodavne vlasti u RS. Naravno, on je clan odbora za Ustavna pitanja i zakonodavstvo. Decko, koju si ti skolu zavrsio i sta ti znas da radis pa da budes u tom odboru? Ja verujem da postoje bar 1000 osoba u Srbiji i iz pravnog sveta koja imaju zavrsen Pravni fakultet i iskustvo u pravosudju koji bi trebalo da budu pre doticnog u odboru. Naravno, postoje jos mnogooo ovakvih slucajeva u svim porama nase javne vlasti i drustva. Ovo samo dokazuje o tome koliko smo ozbiljni kao drzava...

  • Srbbgd

    24. oktobar 2020 | 14:46

    Kakav cirkus.

  • Stevan!

    24. oktobar 2020 | 14:29

    Kakav crni Lav Pajkic ju ju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA