Petković odgovorio Tačiju: Srbija punopravna članica UN, sa KiM u svom sastavu

"Ukoliko je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN"

  • 9
Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je punopravna članica Ujedinjenih nacija, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenu autonomnu pokrajinu, i nikako drugačije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Naglasio je da autonomne pokrajine ne mogu biti članice UN i da je to realnost sa kojom treba da se suoče i Hašim Tači i svi ostali u Prištini koji misle da je moguće državnost dobiti na poklon.

Povodom Tačijeve izjave da je vreme da Kosovo postane član UN, Petković podseća da veći deo čovečanstva ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost srpske južne pokrajine i dodaje da Tačijeve želje u toj stvari ne igraju nikakvu ulogu.

Petković u saopštenju navodi da je Priština ignorisanjem UNMIK-a i njegove uloge u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji na delu pokazala da prezire međunarodni poredak utemeljen na sistemu Ujedinjenih nacija tako da su, kako ocenjuje, Tačijeve želje, osim što su u sferi fantastike, takođe licemerne i neiskrene.

- A ako je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojem se govori o opstrukciji specijalnog suda za ratne zločine UČK od strane Tačija - rekao je Petković.

Srbija je, kaže, spremna da političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, "kad god odlutaju predaleko u svojim maštanjima", pomogne u suočavanju sa realnošću, kao što je to činila i do sada.

- Za Srbiju je Dan UN, koji se obeležava u znak sećanja na donošenje Povelje svetske organizacije, svečani dan, jer to je mesto gde naša zemlja čvrsto, na temeljima međunarodnog prava, brani svoje državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji - dodao je Petković.

Ranije danas, Tači je na svom Tviter nalogu poručio da je vreme da Kosovo postane član UN, navodeći da "na Dan Ujedinjenih nacija, uloga UN u izgradnji mira i stabilnosti u svetu i dalje ostaje važna".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    24. oktobar 2020 | 18:28

    Jel znate koliko dugo se na KiM ne može bez pasoša,piše da je deo Srbije ali je papir ostareo i ne važi više,nego bolje rešite problem ako ste za Srbiju i narod.

  • Siptari horde sa kavkaza

    24. oktobar 2020 | 18:28

    Tako je ,šiptari mir.

  • Milos

    24. oktobar 2020 | 18:43

    Napred Vucicu Uz tebe sam skroz Radis pun gas...! Sve sto dalje se se bolje vidi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA