≫ 

Kisić Tepavčević ulazi u Vladu, Vulin i Stefanović zamenili mesta: Kompletan spisak novih ministara

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada, prema ranijim najavama, trebalo bi da bude održana u sredu, 28. oktobra

Video: Ovo su novi ministri u Vladi Srbije, Brnabić saopštila imena po resorima

Nova Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, uključujući i tri nova – za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu, a buduća premijerka Ana Brnabić danas je saopštila imena novih ministara.

Kako je na početku obraćanja rečeno, bilo je par neslaganja na sastanku, ali je razmatrano nekoliko važnih tema - članovi nove vlade, članovi pokrajinske vlade ali i održavanje Skupštine SNS za koju je rekao da će u zavisnosti od korona situacije birti održana do kraja marta.

Ministarstvo finansija - Siniša Mali, koji je još pre nekoliko dana potvrdio da je "dobio ponudu koja se ne odbija" i da će ostati na čelu ministarstva finansija.

Ministarstvo privrede - Anđelka Atanasković, direktorka "Prve petoletke - namenska" koja je izabrana za najboljeg menadžera Jugoistočne Evrope. Nju je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao "žena-zmaj", aludirajući na to što je uspela da oživi ovu fabriku iz Trstenika i da za dve godine ostvari prihod veći od 137 miliona evra.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Branislav Nedimović, jedan od ministara koji je odmah posle izbora viđen kao neko ko će zadržati svoj resor, zbog dobrih rezultata koje je tokom mandata imao.

Ministarstvo zaštite životne sredine - Irena Vujović, aktuelna predsednica opštine Savski Venac. U SNS je od 2008, a 2012. je postala poslanica. Dve godine kasnije napušta parlament i odlazi u kabinet gradonačelnika Beograda, gde je imenovana za pomoćnicu gradonačelnika. Na čelo opštine Savski venac došla je 2016.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - Tatjana Matić, na poziciju pomoćnice šefa kabineta potpredsednika Vlade postavljena je 2002. i tu se zadržala dve godine. Od 2012. godine bila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

SNS PREDSEDNISTVO SEDNICA

Buduća premijerka Ana Brnabić danas je saopštila imena novih ministara-Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministarstvo pravde - Maja Popović koja na ovu funkciju dolazi iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Ona će na ovom mestu naslediti Nelu Kuburović. Bila je i šefica kabineta prvog čoveka agencije Aleksandra Đorđevića.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave - Marija Obradović, nekadašnja novinarka i urednica na RTV Kruševac i RTV Kraljevo. Prvi put je ušla u parlament, na listi SNS, nakon izbora 2012, a bila je i sazivima posle izbora (vanrednih) 2014. i 2016. godine. Potpredsednik je SNS od 2016.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Gordana Čomić, u Demokratskoj stranci je bila i na poziciji potpredsednice stranke, kao i zamenice predsednika DS. Isključena je iz DS pre nekoliko meseci, a na parlamentarne izbore je išla na listi UDS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Aleksandar Vulin, koji je tokom prethodne četiri godine bio na čelu ministarstva odbrane, u novu Vladu Srbije ulazi kao prvi čovek policije. Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine, tu funkciju je obavljao do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine. U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na dužnosti ministra odbrane bio je od juna 2017. godine. Uspešno je, kao polaznik 6. klase, završio Visoku školu bezbednosti i odbrane, najviši nivo usavršavanja u sistemu našeg vojnog školstva.

Trg Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Anton Antanasijević

Ministarstvo odbrane - Nebojša Stefanović, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova, zamenio je mesto sa Aleksandrom Vulinom. Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Ministarstvo spoljnih poslova - Nikola Selaković, u politiku aktivno ulazi 2008. godine, kada, prilikom osnivanja Srpske napredne stranke (SNS) postaje njen član. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta stranke. U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS. U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postaje član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca..

SNS PREDSEDNISTVO SEDNICA

Foto: ATA Images

Ministarstvo za evropske integracije - Jadranka Joksimović, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu Alfa. Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije postaje 2014, a od 2017. je ministarka za EU.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - čeka se odluka, kandidat iz SPS-a

Ministarstvo zdravlja - Zlatibor Lončar, dosadašnji ministar zdravlja ostaje na čelu ministarstva koje je vodio i poslednjih 6 godina.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa završila je Medicinski fakultet 2001, gde je i doktorirala. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Konferencija

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji - Ratko Dmitrović, poznati srpski novinar i publicista. Bio je stalni dopisnik iz Zagreba dnevnog lista Politika i nedeljnika NIN, urednik nedeljnika "Argument", osnivač televizije "RAS", radio je i na RTS-u. Nekoliko godina obavljao je funkciju generalnog direktora i glavnog urednika "Novosti". Objavio je knjigu "Krst na križu" kao i roman "Beležnica profesora Miškovića", po kome se snima serija.

Ministarstvo omladine i sporta - Vanja Udovičić jedan je od nekoliko imena koja su, zbog dobrih uspeha, kako je istaknuto posle sastanka Predsedništva SNS, ostao na čelu ministarstva sporta.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tomislav Momirović, generalni direktor biznis imperije i hotela "Mona" ime koje je za javnost možda i najveće iznenađenje, jer se do sada nije pominjalo čak ni u nezvaničnim saopštenjima.

- Njemu smo dali da brine o poslu, biznisu, da pregovara o narednim poslovima izgadnje auto-puteva, on je jedini koji je rekao i imao hrabrosti da kaže da on kao poslodavac nije za to da država povaćava mininalac kako hoće - rekao je predsednik Srbije objašnjavajući razlog predlaganja Momirovića za ministra.

Tomislav Momirović, direktor hotela Mona Plaza

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarstvo rudarstva i energetike - Zorana Mihajlović, u SNS se učlanila 2010, a u Vladu Srbije je ušla 2012. i to kao ministarka energetike. Na toj funkciji je bila do 2014, da bi iste godine preuzela sektor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo kulture i informisanja - Maja Gojković, Novi Sad je vodila od 2004. do 2008. i bila prva žena na toj poziciji. Dva puta je birana za predsednicu Skupštine – 2014. i 2016. godine.

Ministarstvo za brigu o selu - Milan Krkobabić, dosadašnji ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Na čelu Vlade biće Ana Brnabić, dosadašnja premijerka. U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade u junu 2017. godine. Na funkciji predsednice Vlade ostaje sve do raspisivanja regularnih parlamentarnih izbora 2020. nakon kojih postaje mandatar za sastav nove Vlade, dok po formiranju Vlade postaje predsednica Vlade Republike Srbije ponovo.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada, prema ranijim najavama, trebalo bi da bude održana u sredu, 28. oktobra.

Paralmentarni izbori održani su 21. juna, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić mandat za sastavljanje nove vlade poverio je aktuelnoj premijerki Ani Brnabić 5. oktobra.

Video: Vučić proglasio Ivicu Dačića za predsednika Skupštine Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana P

    25. oktobar 2020 | 12:28

    Ovo ce biti najbolja Vlada koju je Srbija imala, Vucic i Brnabic su napravili odlican izbor.

  • Aca

    25. oktobar 2020 | 13:23

    A gle zutih izdajnika oni bi da budemo kolonija Nemaca e pa nece nas nemci nikad pokoriti!!!

  • Aca

    25. oktobar 2020 | 13:23

    Podrzavamo mislimo da ce biti mnogo bolje zivela Srbija!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA