≫ 

Doktorka, novinar i pripadnica BIA: Ovi ministri Vlade Srbije su najveće iznenađenje

Nova Vlada Srbije imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja

  • 67
Sastav vlade RS ministri i ministarke

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević, ATA Images, Marko Todorović, MC Beograd, Mod.gov.rs

Posle održane sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, na kojoj se raspravljalo o sastavu nove Vlade, mandatarka Ana Brnabić saopštila je ko će biti novi ministri. Iako se poslednjih nedelja i dana intenzivno u medijima raspravljalo ko bi se mogao naći na čelu 21 ministarstva, neka imena su danas ipak iznenadila.

Nova Vlada Srbije imaće 21 resor, i dva ministra bez portfelja, za razliku od prethodne koja je imala 18 resora i tri ministra bez portfelja. Od ukupnog broja članova vlade, kojih će biti 23, na 11 mesta će biti žene, a polovina članova su novi ministri. Među njima je šest novih, nestranačkih lica koja do sada nisu imala veze ni sa Srpskom naprednom strankom, ni sa Socijalističkom partijom Srbije.

Ministarka privrede, Anđelka Atanasković

 

Nova ministarka privrede, Anđelka Atanasković, rođena je 1958. u Trsteniku, gde je završila osnovnu školu i Tehničku školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine. Izborom Atanasković na poziciju ministra privrede, nova Vlada Srbije dobila je člana koji je ceo radni vek proveo u jednoj kompaniji.

Odmah po diplomiranju Anđelka Atanasković zaposlila se u fabrici "Prva petoletka - namenska", gde je jedno vreme bila direktor kontrole.

Atanasković je direktorka "Prve petoletke - namenska" iz Trstenika, za koju je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je "žena zmaj"

Od 2014. godine obavlja funkciju generalnog direktora PPT "Namenska" u Trsteniku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je za nju rekao da je "žena zmaj" jer je oživela tu fabriku koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra. Atanasković kaže da joj takav epitet sa jedne strane veoma prija, ali isto tako i obavezuje.

Anđelka Atanasković

Anđelka Atanasković - Foto: Mod.gov.rs

Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016. godine, Ženu godine u regionu, a pripala su joj brojna priznanja regionalnih i republičkih privrednih komora.

U septembru 2018. predsednik Srbije pozvao ju je da pokrene nekadašnji "Petoletkin" pogon u Leposaviću.

Anđelka Atanasković ističe da je članica Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine. Na lokalnim izborima 2016. bila je prva na listi "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" i izabrana je za odbornicu u SO Trstenik. I na izborima 2020. izabrana je za odbornicu u SO Trstenik.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović

 

Tomislav Momirović, ime koje je za javnost možda i najveće iznenađenje, jer se do sada nije pominjalo čak ni u nezvaničnim saopštenjima. Kao jedan od kvaliteta koji su ga kvalifikovali za ovo mesto, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je istakao to da je Momirović spreman da prihvati udarce "političkih i ekonomskih neznalica", ali i to što se protivio povećanju minimalne zarade.

Aleksandar Vučić, Hotel Mona, Dorćol

Tomislav Momirović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Njemu smo dali da brine o poslu, biznisu, da pregovara o narednim poslovima izgadnje auto-puteva, on je jedini koji je rekao i imao hrabrosti da kaže da on kao poslodavac nije za to da država povećava mininalac kako hoće - rekao je je predsednik Srbije.

U fokus javnosti dospeo je i zbog svojih tvitova koji su izazivali burne reakcije javnosti. Od opaski da "mladi tumaraju gradom, ne znaju šta da rade, ne vide perspektivu u radu i samo razmišljaju o tome kako da odu u inostranstvo", preko konstatacija da "zato moraju agresivnije da uhvate sudbinu u svoje ruke i da ozbiljnije rade, a ako ne uspeju, onda su za to i sami odgovorni", Momirović je dolazio do zaključka da "ako želite da napravite nešto od svog života, morate da radite minimum 12 sati, 6 dana u nedelji".

Momirović je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2007. godine zaposlen u preduzeću Mona d.o.o. na mestu savetnika. Aktivni učesnik u poslovnom udruženju HORES, gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine HORES, a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES.

Svojim i aktivnim angažovanjem svog tima doprineo je da stopa PDV-a na smeštaj poraste na samo 10%, a ne na 20% kako je prvobitno bila doneta odluka. Od 2016. godine stupa na poziciju predsednika kompanije Mona Hotel Management d.o.o. Nakon samo godinu dana započeta je izgradnja novog hotela na Dorćolu (Mona Plaza) čime je realizovana najveća investicija u istoriji kompanije.

Ministarka pravde, Maja Popović

 

Maja Popović na funkciju ministarke dolazi iz Bezbednostno-informativne agencije (BIA). Na ovom mestu naslediće Nelu Kuburović. Popović je bila i šefica kabineta prvog čoveka agencije Aleksandra Đorđevića. Advokat po struci, završila je Pravni fakultet u Beogradu, a školovala se i usavršavala u inostranstvu.

U svojoj 26. godini bila je i sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu i to najmlađi ikada izabran u našoj zemlji.  Tokom službe u BIA, radila je u Upravi za međunarodnu saradnju, Upravi za ljudske resurse, sistemsko pravne, imovinske i stambene poslove.

Ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković

 

Dosadašnji generalni sekretar predsednika Republike Srbije, preuzeće mesto šefa srpske diplomatije. U politiku je aktivno ušao 2008. godine, kada, prilikom osnivanja Srpske napredne stranke (SNS) postaje njen član. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta stranke.

Srbija, Glasanje, izbori 2020, Nikola Selakovic

Nikola Selaković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS. U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postaje član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić-Tepavčević

 

Kisić-Tepavčević je u fokusu medija od marta ove godine, kada je u Srbiji osnovan Krizni štab za suzbijanje korona virusa čiji je član. Dr Darija Kisić Tepavčević je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu "Slobodan Vuković" u Sarajevu završila je kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji. Sa 17 godina se, zbog rata, seli u Bileću gde je sa odličnim uspehom završila treću i četvrtu godinu u bilećkom srednjoškolskom centru "Golub Kureš".

Konferencija, krizni štab

Darija Kisić-Tepavčević - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

U glavnom gradu Srbije je upisala Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosekom 9,60. S obzirom da je bila dobar student već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija. Vrlo brzo uvidela je da joj rad sa studentima i naučna istraživanja prijaju. Pa je epidemilogiju izabrala za svoj životni poziv.

Godine 2006. na Medicinskom fakultetu u Beogradu je specijalizirala epidemiologiju. A zatim i doktorirala sa najvišim ocenama na temi "Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom". Autor više od sto naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

Uoči saopštavanja imena ministara dr Darija je rekla da je počastvovana pozivom da uđe u novu vladu, ali da će u svakom slučaju ostati u Kriznom štabu.

Ministar za brigu o porodici, deci i demografiji, Ratko Dmitrović

 

Dmitrović je poznati srpski novinar i publicista. Bio je stalni dopisnik iz Zagreba dnevnog lista Politika i nedeljnika NIN, urednik nedeljnika "Argument", osnivač televizije "RAS", radio je i na RTS-u.

Ratko Dmitrović

Ratko Dmitrović - Foto: Medija centar Beograd

Nekoliko godina obavljao je funkciju generalnog direktora i glavnog urednika "Novosti". Jedno vreme bio je savetnik potpredsednika Nebojše Čovića, u Vladi Srbije, na čijem čelu se nalazio Zoran Đinđić, a za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije izabran je na junskim izborima sa liste Srpskog patriotskog saveza, kao nestranačka ličnost.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić

 

Gordana Čomić, na čiju je inicijativu usvojen Zakon o izboru narodnih poslanika i loklanim izborima, a koji predviđa zastupljenost žena od 40 odsto na izbornim listama, nekadašnja visoka funkcionerka Demokratske stranke dolazi na mesto ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

- Što se tiče Gordane Čomić nikada se ni u čemu nismo slagali. Njena porodica i ona su bili najistaknutiji u borbi protiv mene. To me nije sprečilo da sednem sa premijerkom da razgovaram o Gordani Čomić i njenom iskustvu, a kasnije i s njom - rekao je danas lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sednice predsedništva stranke na kojoj je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić objavila ko će biti novi ministri u Vladi Srbije.

Čomić je rođena 1958. godine u Novom Sadu. Po zanimanju je diplomirana fizičarka, a bila je asistentkinja na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u periodu od 1948. do 1999. godine.

Gordana Čomić

Gordana Čomić - Foto: Medija centar Beograd

Tokom devedesetih godina Gordana Čomić je članica Gradskog odbora DS Novi Sad (1992), portparolka Gradskog odbora i Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu. Bila je predsednica Pokrajinskog odbora DS u periodu od 1998. do 2001. godine, i potpredsednica DS od 2001. do 2004. godine.

Nakon šest godina, kao aktivistkinja ženskog pokreta i "Ženske političke mreže", 2006. izabrana je za predsednicu Foruma žena DS, a iste godine postala je i članica Predsedništva DS.

Za potpredsednicu stranke izabrana je u maju 2014. godine, a već u junu i za zamenicu predsednika DS. Na sednici Glavnog odbora DS, održanoj 16 oktobra 2016. godine izabrana je za generalnu sekretarku ove stranke.

U junu 2018. godine bila je i kandidatkinja za prefdsednicu DS. Tada je izabran Zoran Lutovac, a ona je ostala generalna sekretarka stranke i članica Predsedništva.

Bila je narodna poslanica u Skupštini AP Vojvodina kao i u Skupštini srbije u više mandata, a obavljala je i funkcioju potpredsednice Skupštine Srbije.

Video: Ovo su novi ministri u Vladi Srbije, Brnabić saopštila imena po resorima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omg

    25. oktobar 2020 | 15:07

    Pravniku saobracaj i gradjevina?Ovo sprdnja neka?I ovo oko dizanja minimalne zarade, narode upamti!

  • Neko trece

    25. oktobar 2020 | 16:40

    Samo bih porucio ovom, nazovi, gospodinu Momirovicu da u nasoj zemlji, mozes da radis i 24/7 ali ako nisi prevarant i muljator sa clanskom kartom partije, neces nista postici nego ces samo preziveti. Navescu sebe kao primer, radim u svojoj radionici izmedju 12 i 20 sati dnevno, 7 dana u nedelji osim kada je vece crveno slovo i uspevam samo da prezivim sa suprugom i jednim detetom, za neki veci trosak kao sto je letovanje moram mesecima da odvajam. Tako da je moje misljenje da njemu ne da nije mesto u ministarstvu, nego mu nije mesto ni u Srbiji.

  • una

    25. oktobar 2020 | 15:24

    Srbijo sta je ovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA