≫ 

Sve što bi trebalo da znate o novoj Vladi Srbije: Mandat do 2022. godine, 11 žena i "novi igrači"

Nova Vlada imaće 21 resor i 23 ministra, njih dvoje biće bez portfelja

  • 11
Vlada Srbije 2020, Nemanjina

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Do zvaničnog formiranja nove Vlade Srbije ostalo je još nekoliko sati, a priča oko izvršne vlasti biće zaokružena posle današnje sednice, koju je predsednik Skupštine Ivica Dačić sazvao sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova.

Od najave novih izbora pre nego što smo i dobili novu Vladu, preko iznenađenja među kandidatima za ministre do čekanja na formiranje izvršne vlasti, drugi po redu kabinet Ane Brnabić specifičan je po više osnova.

Ograničen rok trajanja Vlade i pre nego što je formirana

 

Pre nego što je i formirana, nova Vlada Srbije oročena je najkasnije do aprila 2022. godine, što znači da će trajati nešto manje od godinu i po dana. Praktično, to znaći da će Srbija 2022. godine imati opšte izbore, na svim nivoima: predsedničke, parlamentarne, lokalne i gradske.

Nova Vlada biće koncentraciona, jer će u nju ući sve parlamentarne stranke u Srbiji, izuzimajući dve manjinske i imaće podršku gotovo svih 250 narodnih poslanika.

Čak 10 ministarki ulazi u Nemanjinu 11

 

Na čelu vlade drugi put za redom naći će se Ana Brnabić, a pored nje kabinet će činiti još čak 10 žena, zbog čega je sastav Vlade privukao pažnju kako domaće tako i svetske javnosti.

Ovim rasporedom Srbija je postala jedna od država sa najvećim balansom kada je reč o odnosu muškaraca i žena u izvršnom delu vlasti. Novi spisak je ubacio je Srbiju sa začelja liste, među prvih 10 zemalja koje su ujednačene po rodnoj pripadnosti.

Pored Brnabić, sastav nove vlade čine Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tatjana Matić, Maja Popović, Marija Obradović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović, Darija Kisić Tepavčević, Zorana Mihajlović i Maja Gojković.

Spisak kandidata za nove ministre izazvao iznenađenje

 

Nova Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, uključujući i tri nova – za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu, a buduća premijerka Ana Brnabić je saopštila imena novih ministara posle sednice predsedništva SNS, među kojima su neka imena izazvala veliko iznenađenje.

Čak petoro ministara ostaće da vodi resore koje su vodili u prošlom sastavu. Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Vanja Udovičić, Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar zadržali su se na čelu resora koje su do sada vodili, odnosno vodiće ministarstva finansija, za evropske integracije, omladine i sporta, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministarstvo zdravlja.

Video: Ovo su novi ministri u Vladi Srbije, Brnabić saopštila imena po resorima

Petoro ministara koji se nisu našli u novom sastavu jesu Goran Knežević koji je do sada vodio ministarstvo privrede, Nela Kuburović ministarka pravde, Zoran Đorđević koji je bio na čelu resora za rad, Mladen Šarčević koji je vodio prosvetu i Vladan Vukosavljević dosadašnji ministar kulture.

Na mesto Kneževića dolazi Anđelka Atanasković i preuzima mesto ministarke privrede, na mesto Kuburović dolazi Maja Popović, ministarstvo za rad preuzima Darija Kisić Tepavčević, dok će mesta ministra prosvete zameniti Branko Ružić.

Mnoga imena budućih ministara su manje više bila poznata, ali njih dvoje su bili pravo iznenađenje, budući da se o Tomislavu Momiroviću i Anđelki Atanasković, koji dolaze na mesta ministra za građevinu i ministarke za privredu, nije ni spekulisalo.

Rokada Vulina i Stefanovića

 

Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović zamenili su resore. Vulin koji je do sada bio na čelu ministarstva odbrane vodiće ministarstvo unutrašnjih poslova, dok će Stefanović preuzeti mesto ministra odbrane.

SRBIJA VLADA SEDNICA

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Govoreći o ovoj zameni mesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su na sednici Predsedništva SNS "merili ko šta može da uradi u narednom periodu". Takođe, on je istakao da ministarstvo odbrane nije utešna nagrada, budući da je on posle te funkcije postao predsednik Srbije.

Govoreći o novoj vladi Vučić je naveo da mu je najvažnije da se postave jasni ciljevi kako bi se rezultati izmerili i krajem 2021, ako stranka dobije poverenje, i u novoj vladi naprave izmene.

Dačić predsednik Skupštine, po jedno ministarstvo za SPS i SPAS

 

- Ivica Dačić biće predsednik Skupštine Srbije - saopštio je predsednik Vučić posle sastanka predsedništva SNS i to je bila vest koja je izazvala najveće iznenađenje u javnosti. Ipak, SPS će voditi jedno ministarstvo i to ministarstvo prosvete, na čijem čelu će se naći Branko Ružić. Pored toga iz redova SPS naći će se i ministar bez portfelja, odnosno potpredsednik stranke Novica Tončev.

BEOGRAD SKUPSTINA SEDNICA

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ministarstvo koje će voditi član Šapićevog SPAS-a jeste ono za brigu o porodici i demografiji, na čijem će čelu biti Ratko Dmitrović. Kako je rekao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i ovo je bilo na njegovo insistiranje.

- On je tražio samo da razgovara o budućnosti Srbije. Nije imao nikakvih zahteva, kao što to obično političari imaju, već samo želi da podrži politiku i da u njoj učestvuje. Na moje insistiranje, moram priznati, stranka SPAS dobiće jedno ministarsko mesto u vladi - rekao je predsednik Vučić, u svom obraćanju građanima nakon sednice Predsedništva SNS.

Ministarka iz Demokratske stranke

 

Gordani Čomić dodeljeno je novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, čime je nova Vlada Srbije za člana dobila i nekadašnja visoku funkcionerku Demokratske stranke.

Gordana Čomić

Gordana Čomić - Foto: Medija centar Beograd

- Što se tiče Gordane Čomić nikada se ni u čemu nismo slagali. Njena porodica i ona su bili najistaknutiji u borbi protiv mene. To me nije sprečilo da sednem sa premijerkom da razgovaram o Gordani Čomić i njenom iskustvu, a kasnije i s njom - rekao je danas lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sednice predsedništva stranke na kojoj je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić objavila ko će biti novi ministri u Vladi Srbije.

Pet potpredsednika Vlade, podela skupštinskih odbora

 

Na funkcijama potpredsednika nove Vlade Srbije naći će se Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović i Branko Ružić, četiri ministra iz redova SNS i jedan iz SPS.

Takođe su izabrani i predsednici skupštinskih odbora, pa će tako Odbor za kontrolu službi bezbednosti i u ovom sazivu voditi poslanik SNS Igor Bečić, a Odbor za odbranu i unutrašnje poslove poslanik SNS Aleksandar Marković.

Nova predsednica Odbora za kulturu je poslanica SNS Sandra Božić.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vodiće kao i do sada poslanica SNS Aleksandra Tomić, dok je za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije izabrana poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo izabran je poslanik Muamer Zukorlić, a za predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije vodiće poslanica SNS Katarina Rakić.

Video: Vučić: Najvažnije mi je bilo da nova vlada postavi ciljeve, da se ispuni još nekoliko uslova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    28. oktobar 2020 | 08:13

    Dajte što više žena , to će nam sigurno ulepšati živote , pogledajte samo državne firme gde žene vladaju gde su šefovi gde odlučuju užas ! Ako nema brak i decu a navalile godine pretvara se u zloću i zlikovca , još ako je ružnjikava jaooooo pa to se sve reflektuje na posao , mada i one lepe imaju strašne frustracije iza nje stoji moćnik koji ju je i naturio na taj položaj pa se iživljava jer ima zaštitu

  • Elena

    28. oktobar 2020 | 09:30

    Vrlo važno koliko je žena, mene je začudilo otvaranje još tri ministarstva... znači, još tri ministra, tri zamenika, tri načelnika, pa savetnici, pa vozači, sekretarice, kafe kuvarice... još mnogooooo usta na našoj grbači. Imamo više ministarstava nego Nemačka.

  • Dh

    28. oktobar 2020 | 08:58

    Pitanje za novu vladu,sta predstavlja ambasada u Oslu?Kad u njoj nista ne mozemo zavrsiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA