≫ 

Poslanici u Skupštini Srbije: Podržati rebalans budžeta, mere protiv korone bile efikasne

Poslanici danas raspravljaju o rebalansu, a za današnju sednicu je predložen dnevni red sa jednom tačkom - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu

  • 1
Sednica Skupštine Srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanici Srpske napredne stranke, SDPS i Jedinstvene Srbije najavili su danas podršku rebalansu budžeta za ovu godinu, ukazujući da su mere koje je Srbija preduzela u borbi protiv korona virusa bile efikasne i da su bile usmerene na spasavanje života i ekonomije.

Predsednica Odbora za finansije i poslanica SNS Aleksandra Tomić ocenila je da je Srbija reagovala adekvatno i poslušala potrebe privrede, kao i da su mere, zbog kojih se radi rebalans budžeta, uticale na to da Srbija sada ima najmanju stopu pada privrednih aktivnosti.

- Zato spremno dočekujemo i 2021.godinu - rekla je Tomić u Skupštini Srbije.

Ona se osvrnula na jučerašnju sednicu Odbora za finansije kojoj je prisustvovao i predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović, navodeći da on uvek podiže lestvicu kada je u pitanju finansijska stabilnost i da je "uvek protiv povećanja plata".

- Kada je u pitanju povećanje plata ili pomoć od 100 evra, onda je vrlo skeptičan i protivi se merama, ali ipak kada se pogledaju izveštaji Svetske banke, MMF-a, Evropske komisije, te mere su dale rezultate - rekla je Tomić.

Sednica Skupštine Srbije Poslanici u Skupštini Srbije - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je dodala da opozicioni lider koji ističu da Srbija nije na dobrom putu pokazuju da neki ljudi žive u prošlosti.

Poslanik SDPS Milorad Mijatović podseća da je reč o drugim rebalansu za 2020. godinu i da je prvi urađen u aprilu 2020.godine.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prvim rebalansom postigla izvanredne rezultate i dala efikasan odgovor na pandemiju kovida -19. Mijatović ističe da je vlada postigla dva cilja koja su postala strateška, a to su spasavanje života, ali i ekonomije.

- Penzije se redovno isplaćuju, nema smanjenja, plate takođe. Mnoge zemlje su smanjile i plate i penzije, mi to nismo uradili, a možda je najveći rezultat to što nismo smanjili kapitalne investicije - rekao je Mijatović.

On je primetio da je država testirala skoro četvrtinu stanovništva skupim testovima, da se građani besplatno leče, a to sve, kako kaže, govori da Srbija ima opremljene bolnice, respiratore, lekove, kao i da se grade dve kovid bolnice.

Sednica Skupštine Srbije Poslanici Đorđe Milićević, Žarko Obradović i Dragan Marković Palma - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Palma: Predlog rebalansa investicioni, razvojni i socijalni

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da je rebalans budžeta investicioni, razvojni i socijalni, navodeći da su međunarodne institucije odale priznanje Srbiji za reagovanje u kriznom vremenu.

- Neko ko je sve gledao sa strane nije mogao da kaže da se manje radilo. Dinar je stabilan što je važno za srpske proizvođače, kompanije, ali i poljoprivrednike koji žive na selu - rekao je Marković.

Marković je istakao da se Srbija dobro borila protiv korona virusa i da imamo najmanji broj zaraženih.

Međutim, smatra da "koronu treba nosimo kao kijavicu", jer budžet mora da se puni.

-  Rebalans budžeta  nije izazov, već obaveza imajući u vidu da niko nije planirao da će korona da zadesi Srbiju i da investicije u domove zdravlja, kliničke centre i opremu  su ove godine velike cifre, a nisu planirane u budžetu. Kako se planira budžet? Veoma je važna metodologija i parametri koji su ostavljeni još u vreme  dok je predsednik Vlade bio Aleksandar Vučić, a prvi  potpredsednik i ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Mnogo je važan međunarodni respekt koji država Srbija ima danas i koji je imala pre 7 ili 8 godina, a za međunarodni respekt uvek je važna  ekonomska stabilnost jedne države. Možemo da konstatujemo da je Srbija ekonomski jedna od najstabilnijih država ne samo u regionu  već su pojedine svetske institucije rekle da je Srbija vodeća u ovom kriznom vremenskom periodu.

Što je najvažnije nije se zaustavio dolazak stranih investitora, što znači da se povećao broj zaposlenih, kada povećavate broj zaposlenih onda smanjujete broj korisnika od broja obveznika. Veoma je važan faktor šta je radjeno u doba korone i da neko ko je gledao sa strane nije mogao da kaže da se u Srbiji manje radilo nego 2019 godine. – kazao je Marković.

Marković je izneo i jednu primedbu:

-Ja imam jednu primedbu, ali ne na rebalans budžeta već na cene u skupštinskom restoranu. Ne može kafa da bude 7 dinara jer mi nismo udruženje socijalnih slučajeva. Solidne su plate, da cena usluga u restoranu ostane ista za zaposlene i novinare, a za nas poslanike da se cena poveća. Ja vam ovo pričam i nemojte da mislite da nekog od vas prozivam, pa čak i na selu u penzionerskim klubovima kafa je 70 dinara i predlažem da od razlike u parama koje se naprave u restoranu, taj novac preusmerimo na socijalne slučajeve. M - naglasio je Marković.

Kamberi: Marković povredio dostojanstvo Albanaca

Tokom rasprave o rebalansu budžeta za 2020. godinu u Skupštini Srbije, poslanik Šaip Kamberi javio se za povredu Poslovnika, jer je poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković u svom izlaganju pomenuo reč "Šiptar".

Kamberi je reagovao na izlaganje Markovića koji je naveo da su Hašim Tači i još "nekoliko Šiptara, ubica, terorista" vršili genocid na KiM i završili u Hagu što je, kaže, rezultat međunarodne politike koju su vodili Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Šaip Kamberi, Saip Kamberi Šaip Kamberi - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Očekujemo da presuda bude onakva kakva je u optužnici. Nemaju oni samo komandnu odgovornost, ima svedoka koji kažu koliko su Srba ubili, kakav su genocid izvršli i to je kazna zatvora doživotna - rekao je Marković.

Kamberi iz poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka se javio za povredu Poslovnika navodeći da govornik može da govori samo o tački dnevnog reda, a da je to rebalans budžeta za 2020.

- Niti ja, niti bilo ko od poslanika nije čuo da su Šiptari tema dnevnog reda - rekao je Kamberi i naveo da je time povređeno dostojanstvo Albanaca i poslanika koji u parlamentu predstavljaju Albance.

Naveo je da taj termin ne koristi samo Marković već i određeni ministri i dodao da je Nacionalni savet Albanca pokrenuo sudski postupak protiv ministra Aleksandra Vulina koji sam kaže da tako "pežorativno" naziva Albance.

Nakon obraćanja Kamberija, predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao da se Kamberi kasno javio za povredu Poslovnika, jer nije reagovao odmah posle izlaganja Markovića, što propisuje Poslovnik, budući da je posle izlaganja Markovića nastavljena rasprava o tački dnevnog reda.

Ivica Dačić Ivica Dačić - Foto: Marko Jovanović

Potom se po povredi Poslovnika javio Dragan Marković i naveo da se Kamberi očigledno slabo razume u ekonomiju i da mu je pamćenje slabo, navodeći da su kosovski Albanci povećali sto odsto takse za srpsku robu koja je ranije odlazila na KiM i da je sve to vezano za ekonomski razvoj i stabilnost jedne države.

- Zašto sam ove ljude nazvao tako kako sam ih nazvao? Ako ne veruje meni neka uzme knjigu Dika Martija i pročita i sve će mu biti jasno da su ovi koji se danas nalaze u Hagu morali mnogo ranije da se nađu tamo -  rekao je Marković.

Naveo je i da Karla del Ponte za koju navodi da je njihova "i mama i teka i ujna i strina" kaže da se desio genocid i ratni zločin na KiM.

Potom se po Povredi Poslovnika javio i poslanik SPS Ðorđe Milićević koji je naveo da je Kamberi iskoristio povredu Poslovnika da bi replicirao.

BEOGRAD SKUPSTINA SEDNICA Đorđe Milićević - Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Uvek sam se pitao ko je lider opozicije u Srbiji. Danas vidim da su to predstavnici Ugljaninove i Kamberijeve stranke. Kamberi je iskoristio povredu Poslovnika kako bi se opet bavio politikanstvom, prosipao političke floskule u parlamentu - kaže Milićević.

Dodao je da je njihov problem ako su zastali u 90-im godinama, a da se danas u parlamentu govori o budžetu i sadašnjosti.

Naveo je da prema Bujanovcu i Preševu isti odnos kao i prema svim ostalim delovima Srbije imaju i predsednik i Vlada Srbije.

- Ne znam ko se više zalagao i za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca. Da li doprinos pomirenju čine oni koji odu na medije u regionu i kažu da je Srbija opet faktor nestabilnosti u regionu - naveo je Milićević.

Nakon toga, Kamberi je ponovo hteo da se javi za reč, ali je predsednik parlamenta rekao da na povredu Poslovnika nema replike.

Potom je nastavljena rasprava o predloženom rebalansu ovogodišnjeg budžeta.

SNS i SPS podržavaju rebalans, Glišić protiv

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević, najavili su podršku tih stranaka rebalansu budžeta za 2020. godinu, uz ocenu da je Srbija sačuvala stabilnost i da će sledeće godine nastaviti sa ulaganjima u infrastrukturu koji doprinise ekonomskom rastu.

Tomić je navela da je deficit od 8,8 odsto BDP-a opravdan i da je država pokazala da je reagovala odgovorno, efikasno i brzo na nepredviđene okolnosti, navodeći da bi pad bio mnogo veći da nije bilo takve reakcije.

- Rebalans je pokazatelj da se dobro i odgovorno nosimo sa pandemijom i da ne odustajemo od programa Srbija 2025 - rekla je Tomić u Skupštini Srbije i istakla da će se sledeće godine raditi na realizaciji jako dobrih infrastrukturnih projekata.

Ona je podsetila da je prvi rebalans budžeta usvojen u aprilu ove godine i da je predstavljao 44 uredbe koje je vlada morala da usvoji da bi država funkcionisala u vreme najveće pandemije.

Prema njenim rečima, Srbija je reagovala kada drugi nisu, odgovorila je promptno i zdravstvene i ekonomske mere su dale rezultate.

Tomić je zahvalila predsedniku Aleksandru Vučiću, jer je, kaže prihvatio na sebe najveći deo odgovornosti i prihvatao odluke Kriznog štaba.

- Kada se nastavio život posle vanrednog stanja vodeli smo da je ekonomija punim zamahom krenula i pokazala da je žilava. Zbog toga imamo priznanje svih organizacija da su mere koje je donela Srbija bile efikasne i dobro ciljane - poručila je Tomić.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević rekao je da rebalans predstavlja najrealniju preraspodelu finansija u ovom trenutku.

Ðorđe Milicević, narodni poslanik Ðorđe Milicević - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ceo svet se suočava se krizom kakva do sada nije viđena i čiji se kraj ne nazire. U takvim okolnostima Srbija vodi žestoku borbu i ostvaruje izuzetne rezultate. Pred vladom je izazov da radimo na oporavku naše zemlje, ako to uradimo bićemo najprepoznatljiviji po ekonomskim pokazateljima - rekao je Milićević.

Milićević ističe da i MMF i Svetska banka ukazuju na to da Srbija može da bude prva zemlja po privrednom rastu u Evropi. On je dodao da je neophodno da se sačuva privreda i teško stečena fiskalna dostignuća.

- Ova koalicija se ne ponaša neodogvorno. Odobrena su sredstva za prevenciju i ublazavanje posledica korona virusa, povećane su isplate RŽO za nabavku neophodne opreme i lekova, a sve u cilju da se sačuva zdravlje građana - rekao je Milićević govoreći o rebalansu budžeta.

Kako je dodao, deficit u budžetu postoji, ali ne zato što je vođena loša budžetska politika već zbog toga što je Srbija morala da se bori protiv korona virusa.

Predloženi rebalans budžeta podržaće i poslanici SVM, a Akoš Ujhelji ocenio je da rebalans stvara dobru osnovu za suzbijanje pandemije i da je odgovorno vodenje ekonomske politike stvorilo prostor da se pomogne privredi.

Podršku rebalansu budžeta najavio je i Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja.

Srbija, Izbori, Glasanje, 2020, Muamer Zukorlić Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Njegov kolega iz poslaničke grupe Samir Tandir rekao je da se mora pozdraviti set mera koje je sprovela Vlada Srbije, a koji s eodnosi na pomoć građanima i privredi.

Napomenuo je da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti ulaganjima u bolnice i domove zdravlja u Sandžaku i pomoći tim opštinama za koje kaže da su devastirane i da u njima građani teško žive.

Tandir je naveo da nije saglasan sa smanjem sredstava za nacionalne savete nacionalnih manjina i ocenio da je, umesto toga potrebna suštinska kontrola trošenja tih budžetskih sredstava.

Kaže da su određeni nacionalni saveti nacionalnih manjina postali partijski servisi, da nije poznat način trošenja sredstva, da se oduzimaju mandati, a da se opozicionim članovima pojedinih nacionalnih saveta ne uplaćuju doprinosi što je, kaže, zakonska obaveza.

Samostalni poslanik Vladan Glišić rekao je da neće podržati predlog rebalansa budžeta, iako u njemu ima stvari koje može podržati, a odnose se na borbu protiv korona virusa.

Međutim, smatra da se u rebalansu provlače partijski interesi najmasovnije stranke koji se tiču zapošljavanja.

Njegova podrška biće uskraćena i zbog, kaže, najave izgradnje koncertne dvorane i nacionalnog stadiona jer ocenjujei da ima potrebnijih stvari.

Odgovorila mu je poslanica SNS Aleksandra Tomić koja ga je najpre ispravila, rekavši da SNS nije "masovna stranka", već stranka koja je dobila visok procenat podrške građana.

Prema njenoj oceni, Glišić je pokušao da priču o partijskom zapošljavanju iskoristi u politički svrhe, jer se povećanje u rebalansu o kojima on govori odnosi na povećanje plata zdravstvenim radnicima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA