≫ 

Srbija otvara nova poglavlja sa EU: Bilčikov izveštaj uskoro na stolu

Izveštaj, koji bi trebalo da bude predstavljen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u decembru, naglašava da je napredak u poglavljima vladavine zakona i osnovnih prava i u normalizaciji odnosa sa Prištinom "i dalje od suštinskog značaja" za Srbiju, odnosno da će "odrediti tempo pristupnih pregovora" zemlje sa EU

  • 5
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik u svom nacrtu Izveštaja o napretku Srbije navodi da je država nastavila da usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU i poziva na otvranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

- Zamah stvoren novim mandatom nakon izbora u Srbiji 21. juna 2020. prilika je za važan napredak ka evropskoj perspektivi Srbije, zalažemo se za otvaranje dodatnih pregovaračkih poglavlja dok se Srbija obavezuje na reforme, a otvaranje poglavlja je alat za postizanje održivih proevropskih promena u Srbiji - navodi se u nacrtu Izveštaja.

Izveštaj, koji bi trebalo da bude predstavljen u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u decembru, naglašava da je napredak u poglavljima vladavine zakona i osnovnih prava i u normalizaciji odnosa sa Prištinom "i dalje od suštinskog značaja" za Srbiju, odnosno da će "odrediti tempo pristupnih pregovora" zemlje sa EU.

Dokument ukazuje na ocenu posmatrača OEBS-a da su parlamentarni izbori 21. juna 2020. godine u Srbiji "sprovedeni efikasno", dodaje da je "dominacija vladajuće stranke zabrinjavala" i izražava "žaljenje" zbog odluke delova opozicije da bojkotuju izbore.

Oliver Varhelji

Vladimir Bičik - FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izvešataj pozdravlja uspostavljanje međupartijskog dijaloga uz posredovanje EP i poziva na njegov nastavak.

Nova vlada u Srbiji se poziva da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava, temeljnih prava, funkcionisanje demokratskih institucija i javne uprave sa posebnim akcentom na efikasnost sudstva u zemlji, slobodu izražavanja i borbu prtiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izvestilac za Srbiju u EP, Vladimir Bilčik, u svom nacrtu izvešataja pozdravlja usvajanje nove medijske strategije u zemlji, poziva na njenu punu primenu, ali i, kako se navodi, "žali zbog nedostatka napretka na polju slobode medija".

- Srpske vlasti se pozivaju da preduzmu hitne mere kako bi osigurale slobodu izražavanja i nezavisnost medija - navodi se u tekstu.

Pohvaljen je napredak Srbije u oblasti poštovanja ljudskih prava, posebno kad su u pitanju borba protiv nasilja nad ženama i decom, zastupljenost žena i nacionalnih manjina u najvišim organima vlasti i poziva na jačanje primene zakonodavstva na najugorženije grupe uključujući nacionalne manjine i LGBT osobe.

EU zastava evropska unija evropske unije

Foto: Pixabay

Srbija se u izveštaju Evropskog parlamenta posebno pohvaljuje zbog angažovanje u inicijativama za regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.

- Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova prioritet je i preduslov za pristupanje EU - navodi se u dokumentu i pozva na punu primenu do sada postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Izveštaj primećuje i ”dobru regionalnu saradnju između Srbije i Kosova u borbi protiv širenja pandemije COVID-19” i naglašava važnost saradnje u vezi sa ratnim zločinima i nestalim osobama.

U dokumetu se pozdravlja napredak koji je Srbija postigla u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i poziva na dalje jačanje konkurentnosti i dugoročnog i inkluzivnog rasta kroz strukturne reforme u zemlji.

Srbija se poziva da poveća održivost svog energetskog sektora diverzifikujući svoje izvore energije i krećući se ka obnovljivim izvorima energije, uz insistiranje na merama za očuvanje i zaštitu ekološki osetljivih područja kao i uskalđiavnje sa standardima i ciljevima EU u oblsti zaštite klime.

Srbija, Evropska Unija, EU

Ilustracija: Nikola Jovanović

 

Poseban deo izveštaj odnosi se na nastavak usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU gde se pozdravlja činjenica da se Srbija uskladila sa stavom EU o predsedničkim izborima u Belorusiji, ali i poziva na "povećani nivo usklađenosti sa izjavama visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost".

Pozdavljeno je i zaključivanje sporazuma o saradnji na upravljanju granicama između Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), kao i kontinuirano učešće Srbije u misijama i operacijama za upravljanje krizama u okviru evropske zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

U zaključku izveštaja navodi se da Evropski parlament prima na znanje odluku Srbije da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom uz očkivanje da se Srbija pri ulasku u EU uskladi sa trgovinskom politikom EU.

Izražava se i zabrinutost zbog, kao je ocenjeno, sve veće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologija iz Kine i ”bliske političke i vojne saradnje Srbije sa Rusijom”.

Očekuje se da se nakon usvajanja u Spoljnopolitičkom odboru u februaru, izveštaj o Srbiji, u formi Rezolucije usvoji u Evropskom parlamentu u prvoj polovini 2021. godine.

Rezolucije EP nemaju obavezujući karaketer, ali imaju političku težinu zvaničnog stava EP o odnosima EU i Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    19. novembar 2020 | 12:29

    "Srbija će posle kraće pauze " ta kraca pauza je bila godinu dana, a sto se mene tice ni ne moraju otvarati nista jer narod ionako ne zeli u eu. Eu nas godinama zavlaci a politicari od nas prave budale, cilj eu je da otme Kosovo a ne da primi Srbe u EU....

  • Moler

    19. novembar 2020 | 12:47

    Koje..Jel evandjele po Meteji, 24, I odgovarajući Isus reče im: čuvajte se da vas ko ne prevari?

  • Bronko

    20. novembar 2020 | 00:58

    ZELIMO SRBIJU U EU!!! 🇪🇺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA