Državljani Albanije od danas mogu da ulaze u Srbiju samo sa ličnom kartom

Ovo je odlučeno i sporazumom koji su potpisale dve zemlje

  • 32
Granični prelaz Batrovci, uputstvo Ministarstva zdravlja za građane Srbije Granični prelaz / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Građani Albanije mogu da ulaze na teritoriju Republike Srbije, bez putne isprave i samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom, potvređeno je u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ova izmena uneta je u Zakon o strancima, a odluku je donela Vlada.

Albanija, albanska zastava, EU Evropska unija Foto: Pixabay

-  Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a prestaje da važi danom početka primene Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom putovanju državljana - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, pre 12 dana predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su sporazum o saradnji u borbi protiv virusa korona i o slobodnom kretanju samo uz ličnu kartu.

- Veoma je važno što smo dogovorili da jedni prema drugima ne zatvaramo granice, već da se zajednički borimo protiv pandemije i nastavljamo da unapređujemo našu trgovinsku razmenu. Mi smo mali narodi, koji su obično bili pod velikim uticajem različitih sila koje su želele da ostvaruju svoje interese tokom istorije. Danas se to nije mnogo promenilo, ali je važno da, brinući o sebi pokušamo da čuvamo svoju nezavisnost i sami donosimo odluke - poručio je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je dodao da će i građani Srbije moći sa ličnom kartom u Albaniju, zbog čega će biti mnogo više turista Albanaca u Nišu i Beogradu, ali i mnogo više Srba koji hoće da vide Drač, Tiranu, Valonu, kao što vole da idu u Skoplje, Ohrid.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    21. novembar 2020 | 17:36

    Какав споразум хаха све за добро шиптара

  • sokan

    21. novembar 2020 | 17:38

    E sad popis u Presevu. Ja uppste ne znam o cemu ovi nasi politicari razmisljaju. Sad mogu legalno da kradu sumu i da prevoze kamionima.

  • Vlada

    21. novembar 2020 | 17:33

    Blago nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA