≫ 

Varhelji: Srbija ima veliku šansu da ubrza svoj put u EU

Komesar napominje da Srbija sa novom vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU.

  • 6
Oliver Varhelji Foto: Tanjug/AP

Ako je Srbija spremna da isporuči sve reforme do 2024. godine, i EU mora da bude sprema da zatvori pregovore kada zemlja obavi svoj deo posla, rekao je danas komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Varheji je, govoreći na otvaranju onlajn "Beogradskog ekonomskog foruma", ocenio da je i za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkna "jedina budućnost da postanu deo EU, deo zajedničkog tržišta i evropskog sistema demokratije".

- Opredeljeni smo da osiguramo bezbednosti i prosperitet celog regiona i aktivni smo u davanju novog života angažmanu EU sa Zapadnim Balkanom kao i celom procesu proširenja - kaže Varheji.

Komesar napominje da Srbija sa novom vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU.

On podseća da je nova vlada u Beogradu iskazala svoju posvećenost sprovođenju reformi i to u prioritetnim oblastima vladavine prava i medijskih sloboda, kao i da je zadužena i da radi na dijalogu Beograda i Prištine, što je drugi uslov za pristupanje Srbije EU.

Beogradski ekonomski forum Beogradski ekonomski forum - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- U zajedničkom nam je interesu da ceo region, a među prvima Srbiju, postane deo porodice zemlja članica. EU ima mnogo toga da ponudi Srbiji u smislu prosperite, stabilnosti, bezbednosti što može biti veliki potencijal za narod Srbije - kaže Varheji.

Komesar za proširenje EU navodi da bi članstvo Srbije doprinelo bi kulturološkom bogatstvu Unije, osiguralo dugoročnu stabilnost regiona i donelo ”dodatnih osam miliona ljudu posvećenih zajedničkom evropskm cilju i zajedničkim principima”.

Varheji naglašava da je za EU proširenje na Zapadni Balkna prioritet, posebno i zbog činjenice da je taj region, kroz istorju, ”retko bio stabilan, prosperitetan i bezbedan”.

- Ovo je istorijska mogućnost da se do toga dođe, a da lošu istroriju ostavimo iz nas - rekao je on.

Oliver Varheji naglašava da bi ulazak Zapadnog Balkna u EU značilo novi veliki region gde nema prepreka za putovatovanja, trgovinu, pružanje usluga i investiranje što bi, prema jegovim rečima, otvorilo ogromnu mogućnost za građene Zapadnog Balkana da žive bolji evropski život u budućnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iguman

    23. novembar 2020 | 16:13

    Neka samo vi uživajte u velikoj porodici bez nas Srba,nismo mi narod za Evropu,mi smo narod za našu malu lepu Srbiju

  • Boban

    23. novembar 2020 | 17:56

    Konacno su vam dosli politicari na vlast u Srbiji koji su marionete i sa kojima mozete upravljati kako zelite?....Svako ko vam pokaze zube je tiranin, diktator i slicno a kad vas neko slusa onda je fini demokrata. Videli smo mi 1999 godine koliko ste vi fini i brinete za sigurnost tako da ste stiteci ovk teroriste napali Drzavu Srbiju, pobacali na tone radioaktivnih bombi, sve porusili ubijali i civile i vojsku i sada odjednom takvi isti kao vi nas volite i trebate.... Ne zelimo mi u Eu, a to sto neki politicari da bi se vama ulizali stalno pricaju kako narod Srbije hoce u eu je laz!!!!. Hocemo referendum a ne da me neko gura u provaliju a ja da nemam izbor!.

  • Pavke

    23. novembar 2020 | 17:43

    Možda narod u Srbiji više voli Moskvu nego Brisel, a narod se pita💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA