≫ 

"Kosovsko pitanje je tema kojoj Makron pridaje veliki značaj, s velikom pažnjom prati tok dijaloga"

Predsednik Srbije je podsetio da je Makron organizovao konferenciju u Parizu, gde je bila prisutna i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i da u potpunosti prati sve što se u vezi sa dijalogom dešava

  • 39
Jern Eugen Jelstad, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Prijateljstvo Francuske i Srbije ima dugu tradiciju, godinama se osvežavalo i jačalo i Francuska će biti sve prisutnija ovde, rekao je Frank Rister, ministar Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju, posle potpisivanja Sporazuma između dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, nakon čega su planirane izjave za medije.

- Jasno ću da potvrdim da predsednik Makron pozdravlja angažovanje Srbije da se uključi u novu metodologiju proširenja i podržavamo i dijalog Beograda i Prištine. To je pitanje kom predsednik Makron pridaje veliki značaj - rekao je francuski ministar.

Predsednik Srbije rekao je da je ostalo pitanje Kosova i Metohije kom ne pristupaju obe strane isto, ali da Srbija ne odustaje od poziva na dijalog.

Podsetio je da je Makron organizovao konferenciju u Parizu, gde je bila prisutna i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i da u potpunosti prati sve što se u vezi sa dijalogom dešava.

On se zahvalio francuskom predsedniku koji je uvek imao razumevanje za srpski narod i podsetio na njegov istorijski govor na Kalemegdanu. Citirao je Makronove reči i dodao da Francuska ne duguje Srbiji ništa sem popštovanja i ljubavi koje smo uspeli da sačuvamo tokom svih ovih godinama, rekao je predsednik.

- Za mene je ovo važan dan i potvrda srpsko-francuskog prijateljstva - naglasio je Vučić.

Pregovori o pridruživanju EU

Srbija očekuje da u prvoj polovini sledeće godine otvori dva cela klastera u pregovorima sa EU, čime bi praktično bio otvoren najveći deo poglavlja, rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da je Srbija pristupila promenjenoj metodologiji pregovora sa EU, koju je inicirao predsednik Makron, po kojoj se ne otvaraju pojedinačna poglavlja, već klasteri.

- Očekujemo da u prvoj polovini sledeće godine pokušamo da otvorimo dva cela klastera, da ostane neotvoren još jedan klaster i time bismo najveći deo poglavlja, kako smo ih do juče tumačili, otvorili - rekao je Vučić upitan da li će Srbija ubrzati put u procesu pridruživanja EU.

On je naveo da će za to biti potrebno mnogo energije, truda i rada, kao i francuska podrška.

- Imali smo podršku Francuske i očekujemo da bude još snažnija. Predsednik Emanuel Makron odlično razume geopolitičku situaciju i siguran sam da ćemo tu podršku imati - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovica

    26. novembar 2020 | 14:48

    Makron je sve bliži odluci da Francuska podrži podelu Kosova ali je problem u čvrstom stavu Nemačke.

  • mila

    26. novembar 2020 | 13:38

    Imamo ogromnu podrsku Francuske, treba da im se zahvalimo na tome.

  • Dragan R

    26. novembar 2020 | 13:43

    Francuska predstavlja veoma bitan šraf evropske ekonomije ali i, što je još bitnije, našeg saveznika u savremenom dobu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA