Sukob među Albancima: Hoti poručio da samo on ima prava da saopštava zvanične stavove Prištine

On je tako reagovao na izjavu ministarke spoljnih poslova Meljize Haradinaj Stubla da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće biti dozvoljen ulazak na KiM

  • 1
Avdulah Hoti Foto: Profimedia/AFP

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da samo premijer može da iznosi zvanične stavove, reagujući time na izjavu ministarke spoljnih poslova Meljize Haradinaj Stubla da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo dok se ne izvini za zločine.

Hoti je rekao da izjava Haradinaj Stuble nije zvanični stav prištinske Vlade i ponovio da on zastupa stavove vlade, a ne pojedini ministri, prenosi portal Reporteri.

- Poštujemo sporazume i zalažemo se za slobodno kretanje, radimo na zatvaranju svih otvorenih pitanja sa Srbijom, ali ponekad su neka pitanja vrlo osetljiva. Svaki zahtev za posetu rešavaće se u kontekstu osetljivosti. Zastupam zvanične stavove Vlade, koordinišem pitanja sa relevantnim ministrima - rekao je Hoti.

On je kazao da je primio pismo specijalnig izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka, u kome ga je podsetio da je sloboda kretanja zvaničnika Beograda i Prištine predviđena sporazumima o slobodi kretanja, kao i sporazumima o zvaničnim posetama, i da je u stalnom kontaktu sa njim, te da će Priština poštovati sporazume, ali da će svaki zahtev za posetu biti tretiran u kontekstu osetljivosti u kome se zemlja nalazi.

Kancelarija za KiM: Vučićeva poseta otkazana zbog smrti patrijarha Irineja

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije zabranjeno da poseti Kosovo i Metohiju, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i naglasio da je ta poseta bila planirana, ali da je otkazana zbog smrti patrijarha Irineja.

Podvukao je da predsedniku Srbije niko nije zabranio ulazak u južnu pokrajinu i da takvo obaveštenje iz Prištine ne postoji, već da je Beograd otkazao posetu planiranu prošle subote.

Petković je pojasnio hronologiju dešavanja navodeći da je najpre on najavio posetu KiM za prošlu subotu, a da je nakon toga Stubla poslala zahtev da istog dana poseti lokaciju Kiževak kraj Raške, gde je pronađena grobnica.

- Dopis Stuble u kome traži da ode na tu lokaciju, pokazuje da ranije nije imala nameru da je poseti, jer to može da odobri jedino nadležni sudija Višeg suda, odeljenja za ratne zločine. Ona je želela da pravi političku predstavu i da udari na normalizaciju odnosa i dijalog Beograda i Prištine - rekao je Petković za TV Pink.

Kako je naveo, Kancelarija je posle toga obavestila Prištinu da predsednik Vučić želi da poseti sever KiM, kao i pet lokacija na Metohiji za koje se, kaže, sumnja da su masovne grobnice Srba i nealbanskog stanovništva.

Video: Vučić: Albanci su odbili zahtev da vrše iskopavanja na KiM, gde verujemo da su srpske žrtve pokopane

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa kavkaza

    26. novembar 2020 | 17:57

    Jos malo sve cemo vas videti oko tirane,ucite trcati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA