≫ 

Burno u Skupštini Srbije: Kamberi na sednici postavio zastavu Albanije, na Dačićev zahtev sklonio

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić rekao je da to nije zastava albanske nacionalne manjine u Srbiji i zamolio Kamberija da istu ukloni

  • 33
Šaip Kamberi

Foto: Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi izazvao je burnu reakciju drugih poslanika u Skupštini Srbije kada je za vreme sednice tokom svog izlaganja, ispred sebe postavio zastavu Albanije tik do zastave Republike Srbije.

Postavljajući poslanička pitanja predstavnicima Vlade Srbije, Kamberi je uspred svoje poslaničke klupe istakao zastavicu Albanije na jarbolu što je izazvalo negodovanje prisutnih poslanika...

- Uz jezik, nacionalni simboli prestavljaju element posebnosti jednog naroda preko kojeg prirpanici istog, odnosno njegove nacionalne manjine mogu da predstavljaju odnosno izražavaju svoj nacionalni identitet. Polazeći od ovog načela, danas zastava Republike Srbije slobodno vijori u Grčanici, Kotoru, Kumanovu gde ondašnji Srbi uživaju status nacionalne manjine. Ali isti standard ne važi u Repulblici Srbiji, iako Ustavu u članu 79 priznaje pravo o nacionalnim manjinama - rekao je Kamberi.

On je potom pročitao Zakon o pravima i slobodama o nacionalnim manjinama koji u stavu 2 članau 14 ograničava ovo pravo da simboli nacionalnih manjina ne mogu da budu identični sa simbolima drugih država i istakao zastavu Albanije.

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić rekao je da to nije zastava albanske nacionalne manjine u Srbiji.

Skupština Srbije

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Tolerancija je najvišem mogućem nivou, ali ja vas molim da poštujete Poslovnik, nije dozvoljanje unošenje bilo čega što nije deo skupštinkog materijala, naročito isticanje simbola drugih zemlja. Tako da bih vas zamolio da sklonite zastavu Albanije zato što to nije zastava albanske nacionalne manjine u našoj zemlji, ako to ne želite onda ćemo da napravimo pauzu - rekao je Dačić i dodao da nema tolerancije za kršenje poslovnika, a potom ponovo zamolio Kamberija da skloni zastavu, što je on naposletku i učinio.

Brnabić: Srbija ponosna na podršku koju daje manjinama

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u parlamentu da se ponosi podrškom koju Srbija dalje nacionalnim manjinama, iako Srbi u zemljama regiona nemaju takav tretman, i istakla da je samo Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine u prethodnih šest godina dala podršku od više od milion evra.

Odgovarajući na izjave poslanika Šaipa Kamberija da je isticanje albanskih simbola u Srbiji zabranjeno i žaleći se na odnos države prema Albancima, ona je odgovorila da je Srbija otvoreno društvo i da predstavnici manjina u njoj uživaju velika prava.

Navela je da pored podrške Nacionalnom savetu albanske manjine, u poslednjih šest godina u iznosu od miliona evra, država, kaže, daje podršku i učenicima i studentima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i preko Ministarstva kulture i informisanja za kulturne programe, medije i inormisanje na jeziku nacionalnih manjina.

SRBIJA VLADA SEDNICA

Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Tu novčanu pomoć za mlade, ekonomiju i malim i srednjim preduzećima, dodaje Brnabićeva, Vlada Srbije daje kroz Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Istakla je da se trenutno u Bujanovcu sprovodi program dodele bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća u iznosu od 30 miliona dinara, dok je u poslednjih osam godina država za tu vrstu podrške preduzećima u te tri opštine izdvojila više od 300 miliona dinara.

Brnabićeva je navela i da država daje stipendije za školsku 2019/2020. godinu, koju je, kaže, dobilo 300 učenika, a država je za to izdvojila 16,2 miliona dinara.

Uz to, navodi, pet generacija studenata iz tih opština dobija stipendije za studiranje na fakultetima u Novom Sadu.

Od 2009. godine, ističe, đaci prvaci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa dobijaju školski pribor i rančeve.

Tokom kovid krize, navodi Brnabićeva, u Bujanovcu je zaposlen 21 zdravstveni radnik, a u Preševu 25.

SRBIJA VLADA SEDNICA

Premijerka Srbije na sednici Skupštine - Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Istakla je da je zvanično korišćenje 11 različitih jezika dozvoljeno u 42 lokalne samouprave, kao i da više od 44.000 učenika pohađa školu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

- Čini mi se da nacionalni saveti i nacionalne manjine imaju u Vladi Srbije dobrog partnera koji je uvek bio otvoren da ih sasluša i uvek će slušati probleme sa kojima se manjine susreću - rekla je Brnabićeva.

Ističe da bi bila jako srećna da takav položaj imaju Srbi u zemljama regiona, da mogu da uče na srpskom jeziku i da dobijaju novac od vlada tih država da bi sačuvali kulturu, tradiciju i pismo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je nedavno započela razgovore sa savetima nacionalnih manjina.

Kaže da se na tom sastanku razgovaralo o izmeni i dopuni zakona o savetima nacionalnih manjina, izmeni i dopuni zakona o popisu stanovništva, kako se upotrebljava službeni jezik, pismo i simboli...

Najavila je da će do 15. decembra biti još jedan takav sastanak i pozvala sve nacionalne manjine da ukažu na svoje probleme kako bi se njihov položaj u društvu još više unapredio.

- Srbija garantuje prava manjinama i ima obavezu da sluša manjine - zaključila je Čomić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    26. novembar 2020 | 17:23

    Ma izbaciš provokatora napolje i oduzmeš mu poslanicki mandat i preduzmeš sve pravne forme kako bi mu se to debelo obilo o glavu...

  • Sibin

    26. novembar 2020 | 19:13

    Sta glumi bre ovaj siptar???

  • Opa...

    26. novembar 2020 | 18:38

    A u Vukovaru razbiju tablu sa cirilicom...a u Albaniji sve srbe da promene prezimena da ne bi bilo belaja....a tako moze a moze i da se unosi siptarska zastava u parlament....ko vas je.. samo trpite kad ste ovce za sisanje...dok ne proradi M70AB2 nece biti respekta....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA