≫ 

Božović mora da napusti Crnu Goru: Ambasador Srbije persona non grata

- Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću - navodi se u saopštenju

  • 58
Vladimir Božović Foto: Marko Jovanović

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva Vanjskih poslova Crne Gore.

Kako je saopšteno iz tog Ministarstva, „"skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru", prenosi Sputnjik.

- Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je time "unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš".

- Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću - navodi se u saopštenju.

Video: Vučić: Najviše bih voleo da ne kažem ni jednu jedinu reč

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    28. novembar 2020 | 16:57

    Ambasodor Srbije - Crnogorac???? Zasto i dokle više Srbijo?????

  • Dend

    28. novembar 2020 | 17:48

    Čekaj bre pa on je Crnogotac, tako se deklarisao a i dikcija mu je bila crnogorska ? Ja bih postavio pitanje ko ga je postavio za ambasadora u Crnoj Gori i koga je on tamo predstavljao ?

  • amerika

    28. novembar 2020 | 20:07

    Sto ne oterate I ambasadore zapadnih zemalja, koji vam se mesaju u unutrasnju politiku Crne Gore...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA