≫ 

Završena trka za gradonačelnike u Severnoj Mitrovici i Podujevu: Poznati pobednici

Svi građani sa pravom glasa mogli su da glasaju od 7 sati ujutru do 19, a kretanje je produženo do 21 sat

  • 2

U Severnoj Mitrovici i Podujevu u 19 časova su zatvorena birališta za izbor novog gradonačelnika, a glasalo se uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, budući da se obe opštine nalaze u tzv.crvenoj zoni sa najvećim brojem zaraženih koronom.

Za predsednika opštine Severna Mitrovica nadmetala su se četvorica kandidata, podseća Kosovo onlajn.

Kandidat Srpske liste bio je Milan Radojević, Dušan Milojević je nastupao kao nezavisni kandidat, a za gradonacelnika su se nadmetati i Fljorent Ademi iz Demokratske partije Kosova i Erden Atic iz Pokreta Samoopredeljenje.

Od ukupno 27 biračkih mesta, na kojima će moći da glasa 23.313 birača, na 22 u većini glasaju Srbi, a na pet Albanci.

Srpska lista: Naš kandidat osvojio 97 odsto glasova na osnovu polovine obrađenih glasačkih listića

 

Prema podacima iz Srpske liste, na osnovu polovine obrađenih glasačkih listića, njihov kandidat Milan Radojević osvojio je 97 odsto glasova, odnosno 9.000 birača i pobedio na izborima u Kosovskoj Mitrovici.

Radojević: Opravdaću poverenje koje su mi ukazali građani

 

Milan Radojević, kandidat Srpske liste koji je pobedio na danas održanim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice, zahvalio je građanima koji su glasali za njega, uz obećanje da će opravdati poverenje koje mu je ukazano.

- Pre svega želim da se zahvalim rukovodstvu i predsedništvu Srpske liste na ukazanom poverenju, Republici Srbiji i državnom vrhu, na ogromnoj podršci koju smo do sada dobijali tokom izbornog procesa i naravno najveća zahvalnost građanima Severne Mitrovice - rekao je Radojević novinarima.

On je, kako prenosi Kosovo onlajn, istakao da će se truditi da opravda njihovo poverenje.

- Trudiću se da opravdam njihovo poverenje, najbolje što budem mogao. Ne sumnjam da ću u tome imati ogromnu podršku i predsednika i svih članova Srpske liste kao i celog tima koji je do sada radio - rekao je Radojević.

Samoopredeljenje pobedilo na izborima u Podujevu

 

Sa druge strane, Centralna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate danas održanih izbora za gradonačelnika Podujeva, gde je za pobednika proglasila Špejtima Bulićija iz pokreta Samoopredeljenje.

Valdete Daka, predsedavajuća CIK rekla je na konferenciji za novinare da je Bulići iz Samoopredeljenja dobio 51,64 odsto glasova, a Nedžmi Rudari iz DSK 35,97 odsto glasova.

Predsedavajući ogranka DSK u ovoj opštini Agim Veljiu je priznao poraz, prenelo je Kosovo onlajn.

- Izgubili smo izbore. Ova je odluka suverena i mi ćemo je poštovati - rekao je Veljiu.

"Izbori protekli bez većih problema"

 

Predsednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević izjavio je da su današnji lokalni izbori protekli bez većih problema, i da je, prema informacijama koje je dobio od Centralne izborne komisije, sve bilo u najboljem redu.

- Tačno u 19 časova zatvorena su sva biračka mesta u opštini Severna Mitrovica - rekao je Dimitrijević i naveo da su pomatrači ocenili izborni proces uspešnim i profesionalno odrađenim, bez ijedne greške.

Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama

Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

Zahvalio je građanima što su u velikom broju izašli na birališta i obavili svoju građansku dužnost i pored pandemije, kao i svima koji su učestvovali u izbornom procesu, preneo je Kosovo onlajn.

Naglasio je da su tokom izbornog procesa ispoštovane sve epidemiološke mere i da su dva mobilna kovid tima obavila svoj posao profesionalno.

- Ispoštovane su sve epidemiološke mere, imali smo dva mobilna tima koja su posetili građane zaražene kovidom, koji se nalaze u samoizolaciji i oni su obavili svoju građansku dužnost - rekao je Dimitrijević.

U Kosovskoj Mitrovici glasali čelnici Srpske liste

 

U severnoj Kosovskoj Mitrovici na izborima za novog gradonačelnika kandidat Srpske liste Milan Radojević glasao je jutros u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas", a na istom glasačkom mestu glasali su i predsednik Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić, Aleksandar Spmairić i ostali članovi rukovodstva te stranke.

Dimitrijević: Izbori u S. Mitrovici bez većih problema

 

Predsednik Opštinske izborne komisije severne Kosovske Mitrovice Slobodan Dimitrijević rekao je za portal Kosovo onlajn da su preduzete sve zaštitne epidemiološke mere, da izbori za gradonačelnika protiču bez većih problema i da očekuje da će tako biti i do kraja dana.

On je istakao da su biračka mesta otvorena na vreme i da je odziv građana u prvim satima dobar.

Dimitrijević je podsetio da će pri ulasku na svako biračko mesto svi građani dobiti maske i rukavice ukoliko ih nemaju i da se sva biračka mesta zatvaraju u 19 časova.

Dozvola kretanja produžena do 21 sat

 

Svi sa pravom glasa moći će da glasaju od 7 sati ujutru do 19, a budući da je na snazi policijski čas od 19 do pet ujutru, Centralna izborna komisija tražila je i dobila dozvolu da se kretanje produži do 21 sat.

Vanredne izbore u dvema opštinama 20. oktobra raspisao je bivši kosovski predsednik Hašim Tači. Severna Mitrovica ostala je bez gradonačelnika kada je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik premijera privremenih institucija u Prištini i ministar administracije lokalne samouprave u vladi Avdulaha Hotija.

Prema uputstvu koje je usvojila Centralna izborna komisija, birači će morati da nose zaštitne maske i da nakon verifikacije UV lampom dezinfikuju ruke alkoholnim gelom, a na licu mesta će se procenjivati koliko birača može da glasa u istom trenutku.

Nakon pokazivanja identifikacionog dokumenta glasači će morati da uklone masku kako bi ih član biračkog odbora identifikovao, a zatim ponovo da je stave, da bi nakon glasanja, birači ponovo dezinfikovali ruke alkoholnim gelom.

CIK je odlučio da broj akreditovanih posmatrača iz iste organizacije i istog političkog subjekta, bude po jedan na svakom biračkom mestu, a ovo je ujedno i prvi put da misija OEBS-a neće pružati tehničku podršku na izborima na severu Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA