≫ 

Brnabić: Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore iz Beograda

Juče smo uzvratili recipročnim merama, crnogorski ambasador je proteran iz Srbije. Ali važno je prijateljstvo i trudićemo se da popravimo odnose sa Crnom Gorom - rekla je premijerka

Srbija je povukla odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića iz Srbije, rekla je premijerka Ana Brnabić posle sastanka u Predsedništvu, gde je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom.

- Juče smo uzvratili recipročnim merama, crnogorski ambasador je proteran iz Srbije. Ali važno je prijateljstvo i trudićemo se da popravimo odnose sa Crnom Gorom. Predsednik nas je zamolio da razmotrimo odluku. Tako da smo ipak odlučili da povučemo odluku od proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića - rekla je premijerka.

Ističe da je doneta odluka da Srbija unilateralno jednostrano povuče odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora iz Srbije, a zatim se osvrnula na izjavu Vladimira Božovića da je "slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine".

- Čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom. Pola Crne Gore se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci iz jedne zemlje - rekla je Brnabić.

Kako kaže, to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji..

Brnabić je rekla da se čini kao da se čekao bilo koji povod za jedan neprijateljski akt u Crnoj Gori. Dodaje da Srbija ne želi da ima neprijateljski akt prema CG, pa je, kako kaže zato danas i doneta ova odluka.

Ana Brnabic

Printskrin: Tanjug

Ističe da joj je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina i Srbija se predstavlja kao okupator u Prvom svetskom ratu. Kako kaže, Srbija se od nekih zvaničnika u Crnoj Gori proglašava danas okupatorom, i dodaje da će ipak dati šansu prijateljstvu i saradnji.

Sastanak je usledio dan nakon što je Crna Gora proglasila ambsadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u toj zemlji, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog mešanja u utrašnja pitanja Crne Gore.

Srbija je sinoć odgovorio recipročnom merom, uskraćujući gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću.

Predsednik je sastanak zakazao u želji da se spuste tenzije, saznaje Tanjug, u skladu s njegovom regionalnom politikom, koja se uvek držala ideje da Srbija mora da vodi računa da ne otežava položaj Srba u zemljama regiona.

Video: Vučić: Svi građani Crne Gore su dobrodošli u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    29. novembar 2020 | 22:18

    Srbija je pokazala da je velikog srca kao i uvek. Ispravna odluka i odličan potez.

  • Željko

    29. novembar 2020 | 18:33

    Bruka i sramota šta CG radi, Krivokapić bi tebalo da vrati ambasadora ako sme.

  • Milos

    29. novembar 2020 | 18:25

    Nadamo se da ce sastanak imati pozitivne odluke i vesti po pitanju obe zemlje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA