Radna grupa predala premijerki Akcioni plan za Medijsku strategiju

Brnabić je rekla da je plan da se formira Radna grupa koja će raditi na implementaciji Akcionog plana za Medijsku strategiju i na setu novih medijskih zakona

  • 0
Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Članovi Radne grupe za izradu Akcionog plana za Medijsku strategiju od 2020. do 2025. godine predali su danas predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić Akcioni plan, koji će, prema rečima premijerke, biti usvojen na sednici vlade u najkraćem roku.

Premijerka Brnabić naglasila je, nakon uručenja Akcionog plana, da sada predstoji rad na njegovoj primeni i dodala da je cilj vlade da implementacijom Medijske strategije i izradom seta novih medijskih zakona rukovodi nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Brnabić je rekla da je plan da se formira Radna grupa koja će raditi na implementaciji Akcionog plana za Medijsku strategiju i na setu novih medijskih zakona, a koju će činiti predstavnici države i medijskih i novinarskih udruženja, u sličnom formatu kao i do sada, saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U razgovoru sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja iz Radne grupe, premijerka Brnabić rekla je da je jako važno to što je nova ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, povukla sve zahteve za vođenje procesa pred sudovima protiv medijskih kuća i novinara, a bilo ih je ukupno devet, kao i pet krivičnih prijava protiv medija.

Takođe, sa sajta Ministarstva skinuto je 10 saopštenja koje je i ministarka Gojković okarakterisala kao lični rat njenog prethodnika sa novinarima.

Predsednica vlade rekla je da je, pored Medijske strategije, druga važna tema bezbednost novinara, i da je ideja da se formira nova Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara.

Radnu grupe bi činili predstavnici nadležnih državnih organa, medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici partnera iz međunarodnih organizacija - Misija OEBS u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, Fondacija Konrad Adenauer i Ambasada K. Norveške.

Bezbednost novinara je crvena linija, Vlada Srbije neće tolerisati nikakve pretnje, a posebno fizičko ugrožavanje novinara, podvukla je premijerka Brnabić.

Brnabić je ukazala da je već održala sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i ombudsmanom u vezi sa bezbednošću novinara i da joj je namera da se jednom mesečno sastaje sa potpredsednicom i ministarkom Gojković i razgovara o konkretnim slučajevima kako se ništa više ne bi prepuštalo slučaju i kako bi se reagovalo na vreme.

Potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je ukazala da je vraćanje pitanja važnih za medije matičnoj kući, Ministarstvu kulture i informisanja, ujedno i velika odgovornost i da predstoji mnogo posla i istakla da su mediji jedan od stubova demokratije naše države i da zajedno može dosta da se uradi.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU U Srbiji i Ambasade Kraljevine Norveške.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA