Dačić na plenarnoj sednici ODKB: Zajedničko delovanje neophodno u borbi protiv korona virusa

On je podsetio da Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose sa svim članicama ODKB - Ruskom Federacijom, Belorusijom, Jermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom, a da kroz saradnju u ODKB ima priliku da ih dodatno ojača

  • 0
Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija je u borbi sa korona virusom uložila sve svoje napore da zaštiti živote svojih građana, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i dodao da merama koje preduzima želi da pruži svoj puni doprinos globalnoj borbi sa pandemijom.

- Uvereni smo da je naše zajedničko i solidarno delovanje jedini način da se izborimo sa pandemijom, kao i globalnom pretnjom koja ne priznaje državne granice - rekao je Dačić na onlajn sednici Saveta i 13. plenarnoj sednici Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti.

Dačić je primetio da se sednica održava u vanrednim uslovima i u vremenu velikih izazova, kao i da ohrabruje snažna svest da je za borbu protiv pandemije, kao i suočavanje sa svim izazovima neophodno zajedničko delovanje.

On je zahvalio na pomoći koja je pružena Srbiji, posebno vojnim lekarima i pripadnicima specijalizovane službe ABHO ruske armije na planu humanitarne saradnje, zaštite stanovništva i istakao spremnost za njen nastavak u cilju efikasnijeg suočavanja sa ovim globalnim izazovom.

Dačić je ovom prilikom istakao i da pozdravlja saradnju sa državama koje se zalažu za poštovanje principa međunarodnog prava poput principa teritorijalnog suvereniteta i integriteta države, odnosno očuvanja nezavisnosti država.

Press konferencija posle posebne sednice Vlade Srbije Foto: ATA images

- Veoma cenimo i istinski smo zahvalni na poziciji država članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno na poštovanju univerzalnih principa međunarodnog prava - istakao je predsednik Narodne skupštine.

Dačić je podsetio da Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose sa svim članicama ODKB - Ruskom Federacijom, Belorusijom, Jermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom, a da kroz saradnju u ODKB ima priliku da ih dodatno ojača.

- Zbog toga mi je veliko zadovoljstvo da učestvujem na sednici Saveta i trinaestoj plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednost - rekao je Dačić.

On je takođe naveo da Narodna skupština ima status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti čija će delegacija, kako kaže, uvek nastojati da pruži poseban doprinos radu Parlamentarne skupštine ODKB.

Press konferencija posle posebne sednice Vlade Srbije Foto: ATA images

- Nastavak naše saradnje i na ovaj način, uvažavajući teške okolnosti, jasno svedoči o prepoznavanju njenog značaja - rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija, politikom vojne neutralnosti i spremnošću da aktivno učestvuje u radu ODKB na delu potvrđuje suverenost i nezavisnost svoje međunarodne pozicije, koja je utemeljena na principijelnoj politici, koja prioritetno polazi od interesa Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA