Srbija zaintresovana za unapređenje dobrih odnosa sa BiH: Dačić razgovarao sa Radmanovićem

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predstavničkog Doma PS BiH Nebojšom Radmanovićem, istakao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa

  • 2
Ivica Dačić

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Srbija je veoma zaintresovana za razvoj i unapređenje dobrih odnosa sa BiH, rekao je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i naveo da naša zemlja poštuje teritorijalni integritet BiH i da specijalne veze sa RS nisu na štetu saradnje sa centralnom vlašću BiH.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predstavničkog Doma PS BiH Nebojšom Radmanovićem, istakao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa i da bi bilo bolje, bez obzira što postoje razlike u gledanju na pojedina pitanja iz prošlosti, da se okrenu budućnosti.

Srbija, kaže, poštuje teritorijalni integritet BiH i smatra da promene u BiH, ako treba da ih bude, budu rezultat dogovora i saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta.

- Naša saradnja i specijalni i paralelni odnosi sa RS nisu na štetu saradnje i odnosa sa centralnom vlašću BiH - poručio je Dačić.

Radmanović je podsetio da Srbija i BiH imaju dugu granicu, a da sporazum o granici nikad nije potisan, navodeći da će, kako kaže, kad-tad morati da dođe u parlamente i da se potpiše.

Ivica Dačić

Nebojša Radmanović i Ivica Dačić - Foto: Narodna skupština Republike Srbije

- Nije to jedini slučaj u regionu. Poznato vam je da bivše zemlje Jugoslavije nisu potpisale sporazume o granici i da je to jedno pitanje na koje će svi izabrani političari stalno morati da rade, a sada rade uglavnom bezuspešno - ocenio je Radmanović.

Kako kaže, dobar primer je sporazum između BiH i Crne Gore koji jedini u regionu funkcioniše kako treba.

- Naši bilateralni odnosi su složeni, a ta složenost proizilazi iz složene strukture BiH i unutar BiH, pa se to manifestuje i prema susedima i prema Srbiji. I iz Dejtonskog sporazuma proizilazi niz problema različitih tumačenja unutar BiH, pa i u okruženju - rekao je Radmanović.

Dačić je, između ostalog, naveo i da je Radmanović jedan od prvih kolega sa kojim se sastaje u svojstvu predsednika Narodne skupštine.

- Ovaj susret je pokazatelj koliko Srbija, a nadam se i BiH, pridaje poseban značaj očuvanju i daljem razvoju bilateralnih odnosa sa BiH u svim oblastima, pa i u oblastima parlamentarne saradnje, koja je važan činilac sveobuhvatnih odnosa - rekao je Dačić.

On smatra da susreti predsednika skupštine treba da budu redovna praksa kako bi se davao konstantan podsticaj negovanju dobrosusedskih odnosa i u tom smislu predložio da se svake godine naizmenično održava sastanak rukovodstva Narodne skupštine i Predstavničkog doma i Doma naroda.

Navodeći da je formirana poslanička grupa prijateljstva sa BiH na čijem je čelu šef poslanika SNS Aleksandar Martinović, Dačić ukazuje da je to pokazatelj koliku važnost Srbija pridaje prijateljstvu sa BiH.

Dačić je poručio i da je važno da se uspostavi saradnja radnih tela parlamenata, naročito onih koji se bave evropskim integracijama i saradnjom sa evropskim institucijama u procesu pridruživanja EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA