Sud u Hagu žrtvama tzv. OVK dodeljuje brojeve kao pseudonime

Tako dodeljeni pseudonim, odnosno broj, će se koristiti kao jedini identifikator žrtve u javnim i poverljivim podnescima tokom procesa

  • 0
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (poznatih i kao Sud za zločine OVK) naložio je Službi za podršku žrtvama da mu do 10. decembra dostavi izveštaj o broju osoba koje su aplicirale za status žrtve u procesu protiv Saljiha Mustafe i da svakoj potencijalnog žrtvi dodeli pseudonim - brojem.

Ovaj broj će, prema nalogu sudije, biti dodeljen svakom aplikantu za status žrtve, bez obzira da je tražio posebne zaštite mere ili nije.

Tako dodeljeni pseudonim, odnosno broj, će se koristiti kao jedini identifikator žrtve u javnim i poverljivim podnescima tokom procesa, osim ako drugačije odluči nadležno sudsko veće, navodi se u podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća.

I nakon 10. decmbra Služba će sudiji moći da dostavi dopunske izveštaje o dospelim aplikacijama za status žrtve, ali najkasnije do podneska Mustafinih branioca o planiranoj odbrani i broju svedoka u njegovu korist.

Za sada nije određen rok za podnesak koji se tiče Mustafine odbrane.

Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova

Foto: Tanjug/AP

Prijavljivanje za status žrtve u predstojećim postupcima pred ovim sudom počelo je nakon hapšenja Mustafe, 24. septembra.

Prema pravilima Specijalizovanih veća, lica koja mogu da pokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici mogu da apliciraju za status žrtve, a o dobijanju statusa odlučuje sudija za prethodni postupak.

Da bi prijava bila potpuna, sudija smatra da je neophodno da aplikanti navedu sledeće činjenice: dokaz o identitetu, i gde potrebno, srodničko i / ili zakonsko starateljstvo, kompletne lične podatke, da popune sve relevantne delove aplikacije i da jasno navedu datum i mesto zločina kao i pretrpljenu štetu.

U meri u kojoj mogu, podnosioci aplikacije treba da podnesu relevantnu i dovoljnu dokumentaciju i da je potpišu lično ili njihov zakonski staratelj.

Službi za podršku žrtvama sudija je takođe naložio da mu ukaže i preporuči da li su i kojim su potencijalnim žrtvama neophodne mere zaštite, koje mere su potrebne i da li se tiču zaštite bezbednosti, fizičkog i psihičkog zdravlja, dostojanstva i privatnosti.

Oslobodilačka vojska Kosova, OVK, teroristi

Tzv. OVK - Foto: Profimedia/AFP

Potencijalne žrtve Služba treba da opredeli u tri grupe A, B i C i da sudiji za prethodni postupak podnese sve aplikacije, bez obzira u koju je grupu svrstala određenu osobu.

Grupa A tiče se aplikanata koji prema stavu Službe treba da dobiju status žrtve, grupu B činiće oni koj prema proceni Službe treba da budu odbijeni, a grupu C činiće aplikanti koji će biti ostavljeni na procenu sudiji za prethodni postupak.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnico koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Mustafa je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA