Borelj: Problem Beograda i Prištine rešavati u okviru evropske perspektive

- Srećni smo što su SAD htele da pomognu, ali EU je ona koja vodi i odgovara za ovaj proces - rekao je on

  • 4
Josep Borrell, Đozep Borelj

Foto: multimedia.europarl.europa.eu/European Union 2019 - Source : EP

Šef diplomatije EU, Đozep Borelj, kaže da se sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.

Borelj je na konfrenciji povodom 10 godina postojanja Evropske službe za spoljne poslove, naglasio da je ponosan na činjenicu što su na početku njegovog mandata ponovo pokrenuti pregovori između Beograda i Prištine pod pokrovljem EU.

- Srećni smo što su SAD htele da pomognu, ali EU je ona koja vodi i odgovara za ovaj proces. Samo EU može da ponudi evropske perspektive tim ljudima. U okviru evropske perspektive se mora rešavati ovaj problem - rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da na Zapadnom Balkanu i dalje postoje "podele, duboke rane i emotivni ožiljci prošlosti", ali da se regionu "ne može poreći njihova evropska perspektiva".

- Ne možemo dozvoliti da imao ''mekani stomak'' u srcu Evrope - poručio je Borelj.

On je naglasio da je Zapadni Balkan, kao najbliže susedstvo, jedna od "najvažnjih odgovornosti Evrope".

- Ako nismo tu u mogućnosyti da rešimo problem, kako da budemo geopolitički igrač u svetu - zaključio je Borelj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    1. decembar 2020 | 17:18

    SAD NAS ZOVU ,ZAPADNI BALKANCI ,A STVARAJU VELIKU ALBANIJU NASI ZAPADNI PRIJATELJI I PARTNERI !!! NASI EU FANATICI PRISTAJU NA SVE SAMO DA UDJU U EU RAJ !!! BRAVO !!!!

  • nikolas

    1. decembar 2020 | 17:11

    IMAMO NOVO IME - ZAPADNI BALKANCI !!!

  • Mile rent-a bubreg

    1. decembar 2020 | 16:09

    Šta bre EU može da reši mimo Amera.Pa EU nije u interesu da to reši, a to je ionako Američka prćija.Problem ne bi ni nastao da Amerika i EU nisu pujdali i sponzorisali teroriste da napadaju državu u kojoj žive i u kojoj je taj isti narod bolje živeo 1000 puta nego što sada 20 godina kasnije živi.Sada se kao brinu kako će oni da reše problem koji su sami zakuvali, a u stvari ih to i ne zanima.Zanimaju ih njihove masne plate koje dobijaju na osnovu tih pozicija takozvanih dušebrižnika za mir u regionu i da im to što duže traje, a politički im treba neka barijera da ih brani od širenja interesa muslimanskih zemalja.Treba im i mesto gde će da plasiraju svoj otpad i gde mogu da dobiju jeftinu radnu snagu, kako bi parirali Kinezima u cenama proizvoda.Ja jesam za ujedinjenje sa EU čim pre, jer nema baš nekih drugih racionalnih opcija, baš zbog svesnosti svega navedenog i kako bi probali da izbegnemo da mi budemo to mesto koje smo do sada bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA