≫ 

Protiv gradonačelnika Gračanice podneta krivična prijava, reagovala Srpska lista

Srpska lista zahteva hitnu reakciju međunarodnih predstavnika i jasno i glasno određenje kada je u pitanju uvođenje verbalnog delikta

  • 2
Gracanica Foto: Shutterstock

Zamenik predsednika Skupštine opštine Gračanica, Granit Gaši, podneo je danas krivičnu prijavu protiv gradonačelnika ove opštine Srđana Popovića zbog njegovih izjava o bilbordu "Sloboda ima ime", postavljenim u ovom gradu. Zbog ovakvog postupka regovala je Srpska lista rekaviši da je sve deo šireg plana da se na KiM uspostavi verbalni delikt kao novo sredstvo institucionalnog pritiska na srpski narod.

Gaši je krivičnu prijavu zasnovao na Popovićevim izjavama da je postavljanje bilborda provokacija na ulazu u jednu od najvećih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji i dodao da je Popović time zloupotrebio službeni položaj ili ovlašćenje, prenosi Kljan Kosova.

- Ko se usudio da postavi takvu provokaciju na ulazu u jednu od najvećih srpskih opština? To treba istražiti. Posebno zabrinjava činjenica da je ploča postavljena samo nekoliko desetina metara od domova nekih srpskih porodica koje su ostale u rudarskom naselju Kišnica. I bez ovog događaja izloženi su stalnom strahu za svoju sigurnost - citat je izjave Srđana Popovića koji je Gaši naveo u prijavi, prenosi Kljan Kosova.

Srpska lista: Neprihvatljiva politika dvostrukih aršina na štetu srpskog naroda

Nakon sramnog i neosnovanog postupka i presude protiv člana predsedništva Srpske lista Ivana Todosijevića za iznete stavove o Račku, danas je albanski lokalni zvaničnik podneo krivičnu prijavu protiv Srbina gradonačelnika Gračanice zbog izjave povodom provocirajućih bilborda postavljenih u većinski srpskoj sredini koji veličaju “vrednosti” OVK, a sve kao deo šireg plana da se na Kosovu i Metohiji uspostavi verbalni delikt kao novo sredstvo institucionalnog pritiska na srpski narod, saopšteno je iz Srpske liste.

Na tlu Evrope, u 21. veku pred očima evropske i svetske javnosti, ali i sijaset međunarodnih organizacija na Kosovu, srpskom narodu se uvode anticivilizacijske zabrane i krši pravo na slobodu govora, navodi se u saopštenju.

Srpska lista zahteva hitnu reakciju međunarodnih predstavnika i jasno i glasno određenje kada je u pitanju uvođenje verbalnog delikta.

Posebno je iritantno da stotine izjava mržnje i uvreda na račun srpskog naroda od strane političkih predstavnika Albanaca, nikada nisu procesuirane niti su oni koji su ih izrekli pozvani na odgovornost.

Politika dvostrukih aršina na štetu srpskog naroda je apsolutno neprihvatljiva i sramna.

Podsetimo, 15. novembra tekuće godine, samo nekoliko dana nakon što su Hašim Tači, Kadri Veselji i ostali iz lanca komandovanja OVK uhapšeni i prebačeni u Hag, u Gračanici, kao i širom Kosova, osvanuli su bilbordi na kojima je pored amblema OVK ispisana i poruka "Sloboda ima ime".

Bilbord, Gračanica, OVK Printskrin:Youtube/ Kosovo Online

Bilbord je postavljen na samom ulazu u Gračanicu iz pravca Gnjilana.

Inače, zamenik predsednika Skupštine opštine Gračanica Granit Gaši više puta je u danu kada je osvanuo bilbord rekao da on nikoga ne vređa i da Albanci neće dozvoliti njegovo uklanjanje.

- Ali ako to učine, treba da znaju da će se suočiti sa albanskim građanima opštine Gračanica, mirno ćemo ga čivati i nećemo dozvoliti da ga neko uništi, kazao je tada Gaši, a njegovu izjavu mnogi su doživeli kao pretnju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrad

    1. decembar 2020 | 18:39

    Trebalo je protiv njega podneti krivičnu prijavu još 2018, kad je, kao predsednik opštine Gračanica i član "srpske" liste, poklonio 100 hektara zemlje Albancima u Kosovu Polju. Ali ko će to, "srpska" lista?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA