Vlada u Prištini izdvaja 20 miliona evra za optužene vođe tzv. OVK u Hagu

Od ovih dvadeset miliona izdvojiće se sredstva za njihovu zaštitu, izdvojiće se sredstva za podršku njihovim porodicama, što je predviđeno drugim uputstvom koje predviđa njihova putovanja, posete - naveo je Seljim Seljimi

  • 1
OVK, veterani, zastave, Priština, Kosovo Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Vlada jednostrano proglašenih institucija u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.

To je izjavio ministar pravde Seljim Seljimi, navodeći da je sedam miliona izdvojeno za zaštitu potencijalnih optuženih a da će 13 miliona biti u rezervi.

Seljimi je potpisao tri administrativna uputstva za pomoć potencijalnim optuženima u Hagu.

- Od ovih dvadeset miliona izdvojiće se sredstva za njihovu zaštitu, izdvojiće se sredstva za podršku njihovim porodicama, što je predviđeno drugim uputstvom koje predviđa njihova putovanja, posete itd. I poslednje za one koji su oslobođeni, predviđena je naknada za njihovu oslobađajuću presudu - rekao je Seljimi prištinskim medijima.

Skupština takozvanog Kosova je 2015. godine glasala za osnivanje Specijalnog suda, u sklopu kosovskog pravosudnog sistema, istovremeno usvojivši i zakon o finansijskoj podršci za optužene i članove njihovih užih porodica, uključujući i troškove putovanja, kada se postupci vode van Kosova.

Video: Hašim Tači na optuženičkoj klupi pred sudijom u Hagu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA