Borelj poručio: EU nije cela bez Zapadnog Balkana, nađite zajedničke osnove

Pored reformskih obaveza neophodnih za predak na putu evrointegracija, Borelj insistira i na pomirenju u regionu

  • 1
Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef diplomatije EU, Đozep Borelj rekao je danas da EU neće biti cela bez Zapadnog Balkna, ali i upozorava da zemlje regiona mogu napredovati ka članstvu samo ako "stoje zajedno, ujedinjenih glava i srca u nalaženju zajedničkih osnova".

Đozep Borelj je u video poruci, povodom debate u Spoljnpolitičkom odboru Evropskog parlamenta o situaciji na Zapadnom Balkanu 25 godina nakon Dejtona, naveo da potpisivanje Dejtonskog sporazuma predstavlja važan čin za celu Evropu koji, prema njegovim rečima, obeležava prestanak rata u srcu Evrope koji je doneo 100.000 poginulih i milon prognanih.

- Nakon 25 godina od potpisivanje Dejtona, zemlje regina se odlučno pomeraju, svaka svojom brzinom, ka EU - kaže Borelj.

Pored reformskih obaveza neophodnih za predak na putu evrointegracija, Borelj insistira i na pomirenju u regionu.

- Pomirenje zahteva želju, zalaganje i razumevanje. To je poruka za BiH, ali i ceo Zapadni Balkan i Evropu - rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU napominje da će EU nastaviti da podržava zemlje regiona na njihovom putu ka "konačnom cilju" što je članstvo u EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. decembar 2020 | 17:30

    SAD VISE NECEMO BITI SRBI VEC ZAPADNI BALKANCI STO SE NA ZAPADU MISLI NA PRIMITIVCE I NIZU RASU RADNE MARVE ZA NESTO MALO EURA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA