Brnabić razgovarala sa fon der Lajen: Primena nove metodologije ubrzaće proces pridruživanja EU

Premijerka Srbije je istakla da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta nove vlade

  • 4
Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je danas onlajn sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je ocenila da će primena nove metodologije, koju je Srbija prihvatila, ubrzati proces pridruživanja.

Ona je ponovila da je Evropska komisija spremna da intenzivno radi na tome.

Na onlajn sastanku je bilo reči o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i merama koje se preduzimaju u borbi protiv Covid-19, kao i o daljem napretku Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić je istakla da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta nove vlade i da na putu ka tom cilju, Srbija nastavlja da radi na implementaciji sveobuhvatnih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije je u novom mandatu već napravila nekoliko važnih reformskih koraka u ovoj oblasti, rekla je premijerka i kao najvažnije navela usvajanje akcionog plana za medijsku strategiju, formiranje radne grupe za bezbednost novinara, kao i formiranje Radne grupe za poboljšanje izbornog okruženja u saradnji sa ODIHR, koja će, kako je rekla, biti inkluzivna i uključivati širok spektar organizacija civilnog društva.

Fon der Lajen je pozdravila mere koje Vlada Srbije preduzima i istakla da predstavljaju korake u dobrom pravcu.

Sagovornice su se saglasile da je situacija sa epidemijom Covid - 19 veoma složena, ali da preduzete mere daju rezultate i istakle da je neophodna disciplina ljudi u pridržavanju mera dok ne bude obezbeđena dovoljna količina vakcina za sve.

Fon der Lajen je ponovila da će Srbija, kroz saradnju sa EU, imati pristup vakcinama kada budu zvanično odobrene.

Premijerka Brnabić je zahvalila Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji na pomoći i podršci Srbiji tokom pandemije Covid - 19.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    4. decembar 2020 | 15:51

    Žuri im se zbog tamošnjih žurki.

  • Ana

    6. decembar 2020 | 19:31

    Žurimo već dve decenije, još samo malo da sačekamo pa će i Kosovo primiti a nas ne

  • Stefan

    6. decembar 2020 | 19:30

    Jel vi nas zezate, potrebo je skoro četrdeset poglavlja otvoriti i zatvoriti i opet postoji mogućnost da nas ne prime ili da se eu dotle raspadne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA