Džozef: Partnerstvo Evropske unije i SAD posebno je važno za odnose Beograda i Prištine

- Evropa je Zapadnom Balkanu pružila perspektivu članstva u EU -

  • 1
Edvard Dzozef Printskrin: Youtube/Atlas TV Montenegro

Snažno i efikasno partnerstvo SAD i EU, bilo da je u pitanju Balkan ili u vezi sa drugim pitanjima, počiva na principu uzajamnog ispunjavanja obaveza, rekao je Edvard Džozef, predavača na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins, povodom predloga strategije nove transatlantske agende odnosa EU i SAD.

U predlogu, koji bi mogao predstavljati neke od budućih principa saradnje dve strane, prenosi Glas Amerike (VOA), posebno mesto ima i dijalog koji, bezmalo više od decenije uz posredstvo EU, vode tzv. Kosovo i Srbija.

- Evropa je Zapadnom Balkanu pružila perspektivu članstva u EU.

Partnerstvo i bliska koordinacija EU i SAD, posebno su važni u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU. Potrebno je zajednički da podržimo pomirenje, poboljšamo principe vladavine i poguramo ključne reforme", navedeno je u najavi o strategiji nove transatlantske agende EU i SAD, piše VOA.

U vezi sa tim američki strucnjak primećuje da je logično zalaganje Evropske komisije za partnerstvo i blisku koordinaciju nakon, kako smatra, otvorenog nadmetanja i odbojnog držanja administracije predsednika Trampa.

Srbija, Kosovo, zastave Foto ilustracija: Shutterstock

- Posebno u vezi sa Srbijom i Kosovom - ukazuje Džozef.

Aktivnijim angažovanjem Amerike u tom procesu, piše VOA, pojačana su tumačenja da bi pregovorima Srbije i tzv. Kosova o sveobuhvatnom pravnoobavezujućem sporazumu, mogla biti pridodata i teritorijalna pitanja - odnosno da bi dve strane, mogle razmeniti delove teritorija koje im pripadaju, naseljene pretežno albanskim i tj. srpskim življem.

Džozef ocenjuje i da su za činioce, koji žele da se SAD i Evropa usredsrede na demokratiju, a ne stabilokratiju, najave o intenziviranju saradnje - dobar znak.

On podvlači da je u vezi sa tim na Briselu i evropskim prestonicama da, kako kaže, daju potpuno značenje stavu da je Zapadnom Balkanu pružena perspektiva pristupanja Evropskoj uniji.

- Ovog meseca EU ce se suočiti sa testom bugarske blokade otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije. Nije baš da se može govoriti o perspektivi pristupnih pregovora ukoliko jedna država uspešno može drugoj ispostavljati zahteve da menja svoj identitet. EU se u martu saglasila da otpočne pregovore sa Severnom Makedonijom. Nadajmo se da ce Unija ispuniti svoje obaveze u tekućem mesecu. Mnoge države, u regionu i preko Atlantika, ce to posmatrati - kazao je Džozef.

Navodi da je dvojak cilj predloga strategije nove transatlantske agende odnosa EU i SAD.

- Istaći interes Evrope za obnavljanje partnerstva i utvrditi konkretne prioritete - drugim rečima: početak uspostavljanja transatlantske agende. EU je ukazala da je, u saradnji sa SAD, spremna u potpunosti da učini ono što je do nje - u borbi protiv korupcije, autoritarizma i ugrožavanja ljudskih prava širom sveta. Naravno, nema potrebe da se previše udaljava da bi locirala korupciju i autoritarizam i hibridne režime - jer se nalaze i tu u Evropi, na Balkanu i - susednim državama -  kazao je Edvard Džozef.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poaro

    5. decembar 2020 | 12:23

    Mala vam Amerika pa ste se zakačili za Evropu da njom vladate i uništavate je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA