≫ 

Narodni poslanici dobijaju kodeks ponašanja: Administrativni odbor utvrdio Predlog

Narodnim poslanicima je, između ostalog, zabranjeno i da javnu imovinu i službene prostorije koristi u privatne svrhe

  • 0
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Administrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je u četvrtak Predlog odluke o usvajanju kodeksa ponašanja narodnih poslanika kojim se uspostavljaju etički standardi ponašanja i uputio ga parlamentu na usvajanje.

Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović rekao je da je u sredu Radna grupa za izradu kodeksa, koju je obrazovao taj odbor, utvrdila Nacrt odluke o usvajanju kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Poslanik SNS Veroljub Matić rekao je da je kodeks trebalo doneti i ranije, ali da nikada nije kasno, navodeći da treba da postoji uređen sistem ponašanja poslanika.

On je, međutim, naveo da bi trebalo da se doda da i poslanici mogu da reaguju na izrečene neistine medija ili pojedinaca kojima se ugrožava ugled skupštine i poslanika.

- Smatram da ugled Narodne skupštine i poslanika treba štititi i od spoljnih neistina. To je na neki način i zaštita poslanika -  naveo je Matić.

U Predlogu kodeksa, između ostalog, stoji da je poslanik dužan da savesno obavlja poslaničku funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne podstiče mržnju i nasilje, ne unosi u salu u kojoj se održava sednica simbole i obeležja političke stranke i strane države, osim diskretnih obeležja političke partije.

U tom dokumentu je, takođe, precizirano da narodnom poslaniku nije dozvoljeno da javnu imovinu i službene prostorije koristi u privatne svrhe.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA