Gucati se nije izjasnio o optužnici, za curenje dokumenata okrivljuje tužilaštvo

Gucati je tokom prvog pojavljivanja pred sudijom za prethodni postupak rekao da se neće danas izjašnjavati o krivici i poručio da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a za šta se terete on i Haradinaj

  • 2
Hysni Gucat, Hisni Gucati Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati priveden je na takozvano prvo pojavljivanje pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova za zločine tzv. OVK u Hagu, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica, kojom je zajedno sa Nasimom Haradinajem optužen za zastrašivanje svedoka i ometanje postupaka.

Gucati se nije izjasnio o krivici po optužnici Specijalizvanog tužilaštva Kosova koja ga tereti da je zajedno sa potpredsednikom tog Udruženja Nasimom Haradinajem iznošenjem u javnosti tajnih podataka tužilaštva o identitetu svedoka ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Gucati je tokom prvog pojavljivanja pred sudijom za prethodni postupak rekao da se neće danas izjašnjavati o krivici i poručio da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a za šta se terete on i Haradinaj.

- Ovo tužilaštvo želi da skrene pažnju sa sebe i svali krivicu na nekog drugog to jest, na Kosovo. Danas vidimo da su Kosovo i njegovi građani - krivi - rekao je Haradinaj čitajući unapred spremljen govor.

Dodao je da su dokumeti iz tužilaštva došli u kancelariju Udruženja, jer su "procureli iz tužilaštva".

- Tu nije bilo par papira nego hiljade dokumenata. Umesto što sam ja ovde trebalo bi da budu ljudi iz tužilaštva, možda i neki koji su ovde prisutni danas - naveo je Gucati.

Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Smatra da su optužbe protiv njega pokušaj da se skrene pažnja sa lica iz kancelarije tužilaštva koji su ih doneli na Kosovo.

- Vi znate moj stav prema ovom veću i apsurdno je svaliti krivicu na nas za greške koje je napravilo tužilaštvo. Tužilaštvo ima dva cilja da okalja obraz oslobodilačkog rata OVK i obraz predsednika i potpredsednika Urduženja ratnih vetererana - tvrdi Gucati.

Gucatijev novoimeniovani branilac po službenoj dužnosti prethodno je rekao da je samo 10 minuta pre početka današnjeg ročišta imenovan za branioca Gucatija i da nije imao vremena da sa njim prodisktutuje optužnicu.

Sudija je na kraju ročišta zakazao statusnu konferenciju za 7. januar, kada će moći da se izjasni o krivici.

Gucati je lično prisustvovao ročištu, predstavnik tužilaštva, kao i Gucatijev branilac koji će ga braniti tokom celog predstojećeg postupka.

Gucati i Haradinaj se potvrđenom optužnicom terete da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

- Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća - naveo je predstavnik tužilašva čitajući optužnicu.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, zbog toga se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Konkretno, optuženi su za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno za - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Potvrđena optužnica sadrži redakciju zaštićenih podataka.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    18. decembar 2020 | 14:27

    О, па човек се љути! Пажљиво ,молим вас, знате како су они осетљиви на притиске!? Може се негативно одразити на њихову психу( шаблон Харадинај, ономад, Париз)!!!

  • Janko

    18. decembar 2020 | 12:34

    Priznavali sud ili ne isto vam se piše, ako ima pravde. A nadam se da je ona izreka pravda je spora ali dostižna istinita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA