≫ 

Brnabić: "Danas je početak kraja pandemije korona virusa, ali ne znači da je borba gotova"

Ana Brnabić prvi je evropski premijer koji je primio vakcinu protiv korona virusa

  • 35
Darija Kisić Tepavčević, Ana Brnabić, Predtag Kon

Foto: Marko Jovanović

Danas je dan koji obeležava početak kraja pandemije korona virusa, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić, pošto je na Torlaku primila vakcinu protiv korona virusa.

- Ja sam kao predsednica Vlade i neko ko vodi Krizni štab, osećala potrebu da prva primim vakcinu, da bih pokazala da mi verujemo u agenciju za lekove, medicinske radnike i sve one koji su danonoćno radili na ovome. To je bila moja obaveza ali i čast, da to uradim za svoju zemlju - poručila je ona.

Brnabić je, inače, prvi premijer u Evropi koji je primio vakcinu protiv korona virusa.

- Srbija je, pored Britanije, prva zemlja u Evropi koja je dobila doze Fajzer vakcina. Uradili smo veliku stvar i ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati dok se ne završi imunizacija stanovništva - poručila je ona ispred Torlaka.

Premijerka je dodala da je odluka nje i predsednika Vučića da prime različite vakcine.

Kako je kazala, predsednik će primiti vakcinu iz narednog kontigenta, navodeći da veruje da će to biti kineska vakcina.

Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm - Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

- Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemaljamo i relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute - rekla je Brnabić.

Ona je, ipak, apelovala na sve, da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba sada odmah i gotova, već da poštuju sve mere i dalje.

- Da budemo sigurni, da pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske, kada se stekne imunitet, a do tada ovo da gledamo, ne kao pobedu, nego kao početak kraja - rekla je Brnabić.

Premijerka prva primila vakcinu, potom Kisić Tepavčević i doktor Kon

 

Na Institutu "Torlak" danas je vakcinu protiv korona virusa primila najpre premijerka, a posle nje ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i dr Predrag Kon.

- Ovo je veliki dan za Srbiju, čitav region i za Evropu. Počinjemo kontraofanzivu, počinjemo borbu sa oružijem u ruci, sa vakcinom. U ovom trenutku još uvek je vanredna situacija u našim bolnicama. Činimo sve što je u našoj moći da prenesemo ljudima pravu poruku. Vakcina koja je registrovana kod nas za upotrebu, u skladu sa zakonom, potpuno je bezbedna i sigurna. Iza toga stoji ALIMS, što je meni bilo najvažžnije. Svim građanima Srbije želim sve najbolje u nastupajućem periodu. Vakcinisaćemo se u skaldu sa operativnom planu i prioritetu - potom je govorio dr Predrag Kon.

- Danas jeste veliki dan za našu zemlju. Ponosna sam što je naša zemlja jedna od privih koji su nabavili ovu vakcinu, što smo vam obećali. Znate da danas počinje vakcinacija u staračkim domovima. Vakcina je besplatna, ali dobrovoljna. Imamo veliko interedovanje - ponovo nam daju primer - kazala je ministarka Kisić Tepavčević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    24. decembar 2020 | 10:59

    E super. Oce li moci muzika posle 17, barem Mocart, Betoven i ostali?

  • Ja64

    24. decembar 2020 | 11:14

    Kakav kraj ??....jel se pojavio novi soj virusa......pa nove vakcine........novi soj....nove vakcine.....novi soj.....nove vakcine.....

  • vakcina

    24. decembar 2020 | 11:14

    Fajzerove vakcine su GMO i to treba da se zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA