Da li odlaskom Eliota Engela Albanci gube podršku najvećeg lobiste u Kongresu SAD?

Demokrata Engel predstavnik je Bronksa, njujorške četvrti sa velikim i politički aktivnim albanskim stanovništvom, od 1989. godine i jedan od najglasnijih zagovornika priznanja nezavisnosti tzv. Kosova

  • 1
Eliot Engel

Eliot Engel / Printskrin: YT/PBS NewsHour

Tzv. Kosovo će izgubiti svog najvećeg lobistu u američkom Kongresu kada predstavnik Eliot Engel ode u januaru, nakon više od tri decenije koliko je bio na funkciji, prenosi Reporteri.

Demokrata Engel predstavnik je Bronksa, njujorške četvrti sa velikim i politički aktivnim albanskim stanovništvom, od 1989. godine. Bio je glavni sakupljač podrške Kongresa za priznavanje nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Nepokolebljiva podrška Kosovu tokom decenija proslavila ga je, kosovske vlasti nazvale su autoput Engelovim imenom, a izdali su i poštansku marku sa njegovom fotografijom, podseća Reporteri.

Navodi se da ga je to učinilo kontroverznom figurom u Srbiji, koja i dalje odbija gubitak Kosova i lobira protiv njegovog priznanja kod međunarodne zajednice.

Strast prema Balkanu

 

Iako Engel nije dao mnogo detalja o svojim budućim planovima, na Odboru za spoljne poslove 8. decembra naznačio je gde su njegovi politički interesi.

- Nisam znao strast koju ću razviti prema malom kutku Evrope zvanom Balkan - rekao je Engel i dodao da je nekoliko puta putovao u sve zemlje zapadnog Balkana, upoznao toliko vođa iz toliko partija i video bogatu raznolikost kultura, etničkih grupa i religija.

Predstavnički dom, Nensi Pelosi

Foto: Tanjug/AP

Engelova odluka tokom njegovih poslednjih dana u Kongresu da održi izlaganje o delu Evrope koji retko objavljuje naslove u Sjedinjenim Državama bila je značajna, kažu posmatrači.

- Sednica je imala za cilj cementiranje Engelove zaostavštine na Balkanu, posebno u pogledu Kosova - rekao je Dan Vajdič, koji je pokrivao Evropu i Evroaziju za Senatski komitet za spoljne odnose.

Engel je ušao u Kongres dok je Jugoslavija nasilno bila deljena po etničkim linijama. Učestvovao je u mnogim regionalnim sporovima kroz svoj stav u Komitetu za spoljne poslove, na kraju stekavši reputaciju balkanskog stručnjaka.

Bio je jedan od prvih američkih poslanika koji su 1998. godine pozvali administraciju Bila Klintona da "interveniše kako bi zaustavili akcije jugoslovenskih i srpskih snaga na Kosovu".

Bio je još glasniji u Kongresu za američko priznanje nezavisnosti Kosova, deceniju kasnije.

Nato Bombardovanje, Grdelica,  Grdelička klisura 1999.

Foto: S. Pikula

Reporteri navodi da „Engel nastavlja da se bori za pravdu za braću Bitići, trojicu albanskih Amerikanaca koji su se borili na albanskoj strani i koje je srpska policija pogubila 1999 a njihove ubice još nisu procesuirane“.

- Kao što svi znate, Eliot je bio najveća podrška Kosovu u Kongresu Sjedinjenih Država - rekao je predstavnik Kevin Mkarti (republikanac iz Kalifornije), član Odbora za spoljne poslove.

Mesto ambasadora

 

Očekuje se da će se pozicije ambasadora na Balkanu biti slobodna početkom 2022. godine, kada američki ambasadori na Kosovu i u Bosni i Hercegovini završe trogodišnji mandat.

Administracija Bajdena može da imenuje posebne izaslanike u regionu, uključujući pregovore o Kosovu i Srbiji.

Vašington je i dalje fokusiran na rešavanje spora između Kosova i Srbije, što bi im otvorilo vrata za da se približe članstvu u EU i potencijalno NATO-u a zalaže se i za ustavne reforme u Bosni, s ciljem zaštite njenog teritorijalnog integriteta od pretnji secesije od Republike Srpske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Tomo

    31. decembar 2020 | 00:59

    Amerika je uvijek bila zlo za srbiju ne samo za srbiju nego za sve druge države po koima mogu da lovare oni su najveće zlo po celo čovečanstvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA