Srpski predsednici koji su posetili Hilandar: Koštunici zvonila zvona, Miloševića monasi izbegavali

Od 1991. do 2000. godine Hilandar su posetili Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica, u okviru zvaničnih predsedničkih poseta, dok je Tomislav Nikolić boravio u srpskoj svetinji, ali privatno

  • 47
Svi srpski predsednici koji su posetili Hilandar, Vucic, Nikolic, Kostunica, Milosevic-2 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Žestić/Sava Radovanović/Profimedia/AFP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će Badnji dan i Božić provesti u Hilandaru kao i da će prisustvovati službi i jutarnjoj božićnoj liturgiji.

- Idem sutra, i verujem da ću imati čast i priliku da razgovaram sa igumanom manastira Hilandar Metodijem - rekao je.

Vučićev odlazak u Hilandar, inače, biće prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori u protekle dve decenije.

Od 1991. do 2000. godine Hilandar su posetili Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica, u okviru zvaničnih predsedničkih poseta, dok je Tomislav Nikolić boravio u srpskoj svetinji, ali privatno.

Milošević je na Hilandaru bio 17. aprila 1991. godine, nakon demonstracija 9. marta. Kada je grčki državni protokol najavio posetu na najvišem nivou, monaštvo se suočilo sa silnim problemima: smeju li jednom ateisti zvoniti sva manastirska zvona, ko će ga dočekati i smeju li ga uopšte dočekati, pisao je nedeljnik Vreme.

Pet helikoptera u kojima su, između ostalih, bili Milošević, njegov sin i tri grčka ministra, sletelo je u manastirsku baštu, a iguman Pajsije (koji se prethodno sklonio u jedan svetogorski metoh ne želeći da dočeka gosta) pod policijskom pratnjom i takođe helikopterom, sproveden je do Hilandara tačno na vreme da dočeka predsednika.

Prema jednoj verziji događaja, predsednik je igumanu Pajsiju prema jednoj verziji rekao: "Dobar dan", po drugoj: "Zdravo druže igumane", a po trećoj: "Zdravo pope".

Slobodan MIlošević Slobodan MIlošević / Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Tokom obilaska manastira iz kojeg su prethodno pobegli praktično svi monasi, Milošević je "ušao u crkvu, stao nasred nje, gledao malo freske levo-desno, s rukama na leđima prošao pored ikone Bogorodice trojeručice i, nakon nekoliko minuta, izašao", pisao je nedeljnik Vreme.

Iguman Pajsije poklonio mu je kožom ukoričeno Sveto pismo, rekao mu da "ako se po ovoj knjizi bude vladao, i po njoj narodom upravljao - biće uspeha", a napomenuo je i da se bratstvo "neprestano moli Zaštitnici da svojom trećom rukom spere krv s Terazija".

Predsednik se zahvalio, rekao da se "greške događaju", popio limunadu i otišao.

Koštunica "dočekan kako dolikuje"

Gotovo deceniju posle ove posete manastirsko bratstvo se nije oglašavalo o Miloševićevom boravku na Svetoj gori, do jeseni 2000. godine, kada uoči predsedničkih izbora upućuju podršku DOS-u i poziv vernicima da glas daju Vojislavu Koštunici.

Samo 4 dana posle izlaska na birališta, oni Koštunici upućuju čestitku: "Radujemo se Vašoj pobedi, jer je ona znak milosti Božije", pisalo je u saopštenju, uz poruku da će se bratstvo i dalje moliti "za duhovni preporod Srba i da se u zemlji svira naša himna, vrati naš grb, viori naša zastava i u prvi srpski dom vrati njegov domaćin".

Ubrzo potom, pristigao je i poziv za posetu, i to baš na dan manastirske slave: Vavedenja.

Vojislav Kostunica Foto: Profimedia

Novi predsednik, predsednik savezne vlade Zoran Žižić, gradonačelnici Beograda i Čačka Milan St. Protić i Velimir Ilić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i još 16 ministara i zvaničnika doputovali su na Svetu Goru i u Hilandaru prisustvovali celonoćnom bdenju.

Prvi put posle 55 godina zvonila su sva zvona, bilo je više od 1.500 uglednih gostiju, razmenjeni su pokloni i poruke da će Srbi i Grci "do smaka sveta ostati ujedinjeni".

Nikolić boravio privatno u Hilandaru

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je više puta manastir na Svetoj Gori, ali su njegove posete svaki put bile privatne, pa se ne računaju u zvanične, predsedničke.

Nikolić je u Hilandaru bio 2013. i 2014. godine, a jednom prilikom tamo je boravio sa svojim sinovima.

- Boravak na jednom od najsvetijih srpskih mesta, kao i razgovor sa svetogorskim monasima, daje sasvim drugačiju perspektivu prilikom razmišljanja o svim teškoćama koje su zadesile celu Srbiju i svakog pojedinačno i kako iz te situacije izvući pouke i biti duhovno osnažen i misaono okrepljen - rekli su tada u Nikolićevom kabinetu.

On je, kako su rekli ranije iz njegovog kabineta, svake godine praktikovao da ode u Hilandar i razmeni misli sa srpskim monasima i sasluša njihovo viđenje dešavanja u Srbiji.

Video: Kako izgleda Hilandar iznutra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma šta mi reče

    5. januar 2021 | 19:56

    Znam mnoge koji idu redovno na službe, posećuju manastire a u stvarnosti nisu karekterni i za porododicubi okruženje ispravni. Crkva treba da stane uz narod samo ako je opstanak nacije u pitanju a ne da daje podršku kandidatima na izborima. Sve služi promociji i komercijalne predstavljaju tako da me ničije posete i izjave neće uveriti u iskrene i verske namere. Hilandar treba pomoći u obnovi a ne NOTR DAM, albaniju...

  • Mihailo

    5. januar 2021 | 21:20

    Na današnji dan, 3. septembra (21. avgusta po starom kalendaru) 1903. godine u ruskom manastiru svetoga Pantelejmona na Svetoj Gori desio se, neprimetan za svet, jedan događaj za koji ni dana, več i 117 godina kasnije, nema objašnjenja, barem zdravorazumskog Fotografiju je arhiv svetogorskog manastira Sveti Pantelejmon izneo u javnost 1997. Nastala je kao uspomena na jedan stari običaj: davanje milostinje ruskog manastira siromašnim monasima - keliotima. Uprava manastira je tada odlučila da se milostinja više ne daje pošto su manastirske zalihe bile na izmaku. Moguće da je ovome doprinela loša situacija u Rusiji usled koje je sve manje priloga pristizalo samom manastiru. Monah Gavrilo je trebalo da fotografiše poslednji ovakav događaj, za uspomenu. Međutim, tada je jedino on primetio jednu ženu kako se na čudan način kreće među monasima. Fotografisao je, dakle, tu scenu, a žena koju je samo on video prikazala se i na fotografskom papiru, okružena sjajem. Oci su zaključili da se na slici ukazala Preveta Bogorodica i dala im do znanja da je tužna i da je protiv takve odluke, pa su odlučili da nastave sa davanjem milostinje. SA STRAHOM BOŽIJIM SE IDE NA SVETU GORU ...

  • Lazar

    5. januar 2021 | 19:51

    Koštunici zvonila zvona 😂 Najveći folirant i licemer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA