≫ 

Engelova "produžena ruka" i novi saveznik Prištine: Ko je novi kongresmen Tores?

Među novim članovima američkog Kongresa, nalazi se i Riči Tores koji je obećao da će slediti stav Eliota Engela po pitanju Kosova i albansko-američke zajednice, a obećao je i da će uskoro posetiti Kosovo, piše Ilirija pres

  • 7
Ritchie Torres Foto: Profimedia/Zuma Press

Pošto je žižu američke javnosti dospeo kao prvi crnac i propadnik LGBT populacije u istoriji koji je izabran kao član američkog Kongresa, Riči Tores trenutno se nalazi i u fokusu domaće javnosti najviše zbog stavova o kosovskom pitanju.

Novoizabrani američki kongresmen Tores, već je okarakterisan kao novi saveznik Prištine. Tores inače ima vrlo slične stavove po pitanju južne srpske pokrajine kao i njegov prethodnik, odlazeći predstavnik demokrata Eliot Engel, a to je konstatovala i prištinska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Subla i sinoć u objavi na Tviteru to i istakla.

Tores je, nadovezujući se na njenu objavu, rekao da ima potrebu da se "osigura pravda za ratne žrtve koje su sistematski ubijane i silovane u kampanji etičkog čišćenja Miloševića, jednog od najgorih zločinaca u 20. veku".

Haradinaj Stubla je novom kongresmenu Ričiju Toresu čestitala na funkciji koju preuzima.

- Kosovo se zahvaljuje američkom kongresmenu Eliotu Engelu na prijateljstvu i snažnoj zaštiti naših prava i težnji za slobodnim, suverenim i nezavisnim Kosovom, koji danas završava svoj 32-godišnji rad u Kongresu SAD. Takođe čestitamo kongresmenu Toresu i pozdravljamo našeg novog saveznika u američkom Kongresu - napisala je Haradinaj Stubla na Tviteru.

Kako je preneo albansko-američki list Ilirija pres, Tores je obećao da će slediti stav svog prethodnika po pitanju Kosova i albansko-američke zajednice, a u to ime obećao je i da će uskoro posetiti KiM.

Tores inače predstavlja 15. Okrug Njujorka u kome se nalazi i tzv. Mala Albanija. Pre nego što se kandidovao za Kongres, Tores je nekoliko godina služio u gradskom veću Njujorka, predstavljajući okrug koji uključuje četvrti u kojima žive i rade Albanci.

Pre toga služio je kao direktor u kancelariji odbornika Džejmsa Vejsa.

Još važnije za albansko-američku zajednicu, kongresmen Tores pokazao je snažno interesovanje za spoljne poslove i obećao je da će uskoro posetiti Kosovo.

Sastanak sa predstavnicima tzv. Kosova

Hari Bajraktari, biznismen i vođa lbansko-američke zajednice, organizovao je prošlog avgusta sastanak ministarke spoljnih poslova tzv. Kosova, Melize Haradinaj-Stuble i Ričija Toresa, nekoliko nedelja nakon što je pobedio na Demokratskoj primarnoj izbornoj listi za 15. okrug Njujorka.

Na sastanku su im se pridružili i drugi članovi albansko-američke zajednice, Rrustem Gecaj, dr Sulejman Celaj i Lisa Milicaj, prva albansko-američka žena izabrana na funkciju u državi Njujotk.

Sastanku su takođe prisustvovali ambasadorka Prištine u Vašingtonu, Vljora Čitaku i diplomata iz konzulata tzv. Kosova u Njujorku Lulzim Krasniki.

- Riče Tores biće sjajan predstavnik svog okruga i želim mu svu sreću - rekao je Bajraktari za list Ilirija i dodao:

- Rekao mi je da će nastaviti tamo gde je kongresmen Engel stao.

Isto je ponovio i na Tviteru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    5. januar 2021 | 17:19

    Pitajte ga da li zna gde se geografski nalazi Kosovo? I da li zna sta se istorijski desavalo na ovim prostorima !!! Maneken !!!

  • Braca

    5. januar 2021 | 18:06

    Trebalo bi masovno na onom profilu da ga svaki Srbin koji je proteran sa Kosova i Metohije, zamoli za povratak u svoje kuće i na svoja radna mesta. E to bi imalo efekta. Spoznao bi pravu istinu.

  • Ena

    5. januar 2021 | 17:45

    Još jedna bitanga u nizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA