≫ 

Tri godine od ubistva Olivera Ivanovića: 3 optužnice i nijedna presuda, istraga ponovo na početku

Ishod sudskog postupka se i dalje ne nazire

  • 11
Oliver Ivanović Oliver Ivanović / Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Pre tačno tri godine, 16. januara, u Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

Nepoznati napadači pucali su oko 8:30 časova na njega dok je ulazio u prostorije stranke. Bez znakova života primljen je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde je ubrzo i vanično proglašena smrt.

Tzv. kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je tek 2. decembra 2019, gotovo dve godine posle ubistva, optužnicu protiv šest osoba. Ni danas, posle pune tri godine nisu pronađeni ni ubica ni nalogodavac.

Optužnica je podignuta protiv šest osoba - Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.

Ishod sudskog postupka se i dalje ne nazire. Nakon nekoliko održanih ročišta i prigovora na sadržaj optužnice, koje su uložili advokati okrivljenih, Apelacioni sud je krajem prošle godine vratio predmet na ponovno odlučivanje Prvostepenom sudu. Još tada je advokat Dejan Vasić rekao da takav postupak nije do sada zabeležen u sudskoj praksi.

On je tada istakao da u istrazi ništa nije učinjeno da bi se utvrdilo ko je ubio Ivanovića, a još manje ko je ubistvo naložio. 

Tri iste optužnice

Optužnica je podizana tri puta protiv istih ljudi i za isto krivično delo. Prve dve optužnice vraćene su na dopunu, a odloženo je i pripremno ročište u decembru prošle godine, po trećoj optužnici jer sa albanskog nije prevedena na srpski jezik, iako su prema pisanju medija, optuženi pristali da im se ona pročita na jeziku na kom je napisana, a kasnije dostavi prevedena.

Druga optužnica je bila krajem septembra vraćena tužilaštvu odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je usvojio žalbe branilaca protiv odluke prvostepenog suda o potvrđivanju optužnice.

Nova optužnica podignuta je 11. decembra prošle godine, međutim, kako je tada rekla advokatica optužene Silvane Arsović Jovana Filipović, novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i njena klijentkinja, umesto za "pomoć u izvršenju dela teškog ubistva" sada terete za izvršenje samog ubistva.

U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište 11. februara kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Odlaganje na neodređeno vreme

Samo nedelju dana kasnije, desetog decembra prošle godine ročište je odloženo na neodređeno vreme.

Pomen Oliveru Ivanovicu na Kosovu Desetog decembra prošle godine ročište je odloženo na neodređeno vreme - Foto: Ivica Simic

Do odlaganja je došlo zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare Tom Gaši. U predlogu se traži da se on izuzme iz postupka, iako kako za sebe kaže, on već godinu dana nije učestvovao u saslušanju Basare, kao ni podnošenju žalbi.

Udovica Olivera Ivanovića i SDP sumnjaju u namere prištinskih pravosudnih organa

Građanska inicijativa SDP ocenila je, povodom treće godišnjice ubistva lidera stranke Olivera Ivanovića, da istraga o tom zločinu "ne da nije napredovala, već je otišla korak nazad" zbog, kako su naveli, opstrukcije istražnih organa u Prištini.

Oni su pozvali Vladu Srbije i institucije u Prištini, kao i međunarodne institucije da se posvete istrazi i tako privredu pravdi ubice Olivera Ivanovića.

- Imam puno informacija, sklapam neku svoju sliku i pokušavam da dođem do istine, kada budem, i ako ikada budem sasvim sigurna, reći ću ko je ubio Olivera - govorila je udovica Olivera Ivanovića, Milena, pre nekoliko meseci.

pomen Oliveru Ivanoviću Udovica Olivera Ivanovića, Milena (levo) sa sinom na godišnjem pomenu u Hramu Svetog Save--Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je u prethodnim izjavama više puta isticala da sumnja u namere prištinskih pravosudnih organa kao i da je razočarana, jer i dalje nema imena ubica i nalogodavaca.

Ivanović pogođen sa 6 metaka u leđa

Na lidera GI SDP, prema detaljima optužnice, pucano je sa 6 hitaca iz auta "Opel astra", bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima.

Ubica i jedan ili više njegovih pomagača kobnog jutra vozilom su pratili Ivanovića od njegovog stana u Ulici Lole Ribara, prošavši pored spomenika caru Lazaru, posle čega su ga pretekli i u automobilu sačekali ispred stranačkih prostorija u Sutjeskoj ulici. Kada je Ivanović stigao blizu kapije dvorišta u kojem su smeštene kancelarije GI SDP, ubica je sa zadnjeg sedišta otvorio vatru na njega.

Prema rezultatima obdukcije, Ivanović je pogođen sa šest metaka u gornji deo grudnog koša.

Atentatori su istim automobilom pobegli prema Medicinskoj školi i, dalje, ka naselju Brđani, gde su u Ulici vojvode Putnika, zapalili "astru". Iako je spaljeno vozilo brzo pronađeno, u njemu nisu otkriveni tragovi.

Video: Biografija: Ko je bio Oliver Ivanović?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba Berlin

    16. januar 2021 | 09:24

    Samo da dodje dan da Nesa Stefanovic progovori, jedino ih on moze unistiti!

  • JS

    16. januar 2021 | 09:24

    Predivni čoveče, neće te zaboraviti, oni pravi ljudi. Tvoje ubice i nalogodavci će biti otkriveni i kažnjeni, sigurno. Stići će ih pravda. Ima zasigurno, mnogo onih koji to očekuju i boriće se za to.

  • Roki

    16. januar 2021 | 08:38

    Slučaj završen još pre nego što je ubijen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA