≫ 

"Uvođenje obaveznog vojnog roka ojačaće Vojsku Srbije": Konačnu odluku donose Skupština i građani

Jaka vojska je, navodi ministar Stefanović, i jedan od važnih faktora odvraćanja od svakog potencijalnog napada

Nebojsa Stefanovic, Vojna bolnica Karaburma

Foto: mod.gov.rs

Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka ojačaće Vojsku Srbije i u kadrovskom smislu, jer vojska nisu samo mašine i oprema koju nabavljamo, već pre svega školovani i obučeni ljudi, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Ističe da se već neko vreme vodi široka javna rasprava o uvođenju služenja vojnog roka, koja, podseća, postoji kao ustavna kategorija, ali je suspendovana 2011. godine.

- Važno je da smo započeli široku javnu raspravu o uvođenju obaveznog vojnog roka u kojoj učestvuju profesionalci iz Generalštaba, ljudi iz sveta politike, društvenih delatnosti, ali i oni koji se u to ne razumeju - rekao je Stefanović za TV Pink i dodao da je svačije mišljenje važno.

Ističe da će konačnu odluku na kraju doneti Narodna Skupština i građani.

Stefanović kaže da je on lično za uvođenje vojnog roka i da podržava tu ideju.

Nebojsa Stefanovic, Vojna bolnica Karaburma

Stefanović kaže da je on lično za uvođenje vojnog roka i da podržava tu ideju - Foto: mod.gov.rs

O tome koliko će vojni rok trajati, Stefanović navodi da će to odlučiti struka na osnovu svoje procene koliko će regrutima biti potrebno da steknu osnovna vojnička znanja, te da će od toga zavisiti da li će trajati četiri ili šest meseci.

Inicijalna ideja uvođenja vojnog roka je, kaže, jačanje kadrovskih kapaciteta Vojske Srbije i stvaranje rezervi, jer je, ističe, jaka vojska - jaka Srbija.

Jaka vojska je, navodi, i jedan od važnih faktora odvraćanja od svakog potencijalnog napada.

Drugi razlog je, navodi, upoznavanje regruta sa onim što vojska poseduje.

A treći razlog jeste pružanje pomoći građanima u slučaju vanrednih situacijama, jer, naglašva, vojska ne služi samo za rat.

Nebojša Stefanović

Jaka vojska je, navodi Stefanović, i jedan od važnih faktora odvraćanja od svakog potencijalnog napada - Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Stefanović ističe i da uvođenje obaveznog vojnog roka ne znači ukidanje profesionalnih vojnika, već će se i njihov broj povećavati.

Istakao je i da će Srbija nastaviti da modernizuje i oprema svoju vojsku, ali da je želja država da ima i kvalitetan kadar.

Stefanović je podsetio da će ove godine pripadnici Vojske Srbije dobiti i veće plate, najpre, vojnici, a onda oficiri i podoficiri.

Naglasio je da modernizacijom vojske Srbija nikome nije pretnja u regionu, kao što to pojedini iz regiona tvrde, i istakao da se nada da će svi imati model vođenja politike kao Srbija, a to je regionalni mir i stablinost, uz ekonomsko jačanje.

- Želimo sa komšijama najbolje odnose, želimo da i oni ekonomski jačaju, jer ćemo i mi time biti jači - rekao je Stefanović.

On je kazao i da se u Novom Sadu razmatra izgradnja nove velike i moderne kasarne, kao i nove vojne bolnice, kako bi svi pripadnici jedinica Vojske Srbije koji se nalaze na nekoliko lokacija u tom gradu bili skoncentrisani na jednom mestu.

Time bi ostale kasarne bile prepuštene Gradu za dalji nastavak privrednog razvoja.

Video: Vučić o uvođenju vojnog roka: Nije hitno, ali razmišljamo...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Obrenovac

    17. januar 2021 | 11:17

    Da ne bude zabune, nisam neko ko je ugrožen usvajanjem ovog zakona. Prvo da pitam hoće li je služiti, Dačićev, Šešeljov, ili sin od nekih drugih političara? Neće sigurno, oni su već zalebljeni na državnim jaslama. A sad će nama Neša iz Beograda da priča kako vojska pravi ljude. Jel služio on vojni rok?? Druga su vremena bila nekad, moj otac 18 meseci odslužio, vratio se odmah posao u firmi i dobra plata, nije bilo droge, nije bilo farme, zadruge, pametnih telefona, društvenih mreža, mnogo teže je bilo da postanete loš čovek i nije vojska bila ključna u tome. Povećajte plate profesionalnim vojnicima pa ko voli nek' izvoli. Manite se rata dosta je, a ako već hoćete da budete sila kupite S-400, kupite dronove....

  • Aca

    17. januar 2021 | 11:51

    Ma da ,sluzis vojsku ,pa kada se zarati ides da branis zemlju a kada se zavrsi rat i nekim slucajem prezivis taj isti Stefanovic ce da te posalje u Hag,ma nisu ovi klinci glupi kao sto smo mi nekada bili .

  • boi

    17. januar 2021 | 10:59

    Ajde vise manite nas se obaveznog vojnog roka. Ko hoce nek ide slobodno da sluzi, ko mu brani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA