≫ 

U Srbiju iz Poljske stiže i 4. vakcina: Vučić i Brnabić održali sastanak sa timom za imunizaciju

Danas ili sutra bi trebalo da dobijemo još 250.000 doza Sputnjik V vakcina, 200.000 prve doze i 50.000 druge doze. Potpisaćemo trilateralni ugovor sa Poljskom i Astrazenekom da preko Varšave dobijemo 800.000 vakcina i očekujemo je uskoro u Srbiji - rečeno je na sastanku

  • 85

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predsedavali su sednicom državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju.

Sastanku prisustvuju i ministri Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Marija Obradović, Nenad Popović i Branko Ružić. Tu su i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, kao i gradonačelnici, među kojima, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, njegov zamenik Goran Vesić, gradonacelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Danas imamo jedan od najvažnijih sastanak za budućnost i život Srbije. Treba da donosemo odluke o vakcinaciji i opstanku u napretku zemlje i naših građana. Vakcinacija je od presudnog značaja za Srbiju i bez nje nikada nećemo pobediti koronu. Ne samo da u zdravstenom i medicinskom smislu već ćemo i u ekonomskom smislu zemlju dovesti do ivice propasti - rekao je predsednik i najavio da bi danas ili sutra u Srbiju trebalo da stigne 250.000 doza vakcine "Sputnjik".

- Prvi smo iz regiona uplatili novac u kovaks sistem, poseban program u okviru EU kojim bi trebalo od EU da dobijemo značajne količne vakcina, ali još nismo dobili. U četvrtak je važan sastanak u Briselu pa verujem da ćemo uskoro moći da računamo na nove vakcine.

- Danas ili sutra bi trebalo da dobijemo još 250.000 doza Sputnjik V vakcina, 200.000 prve doze i 50.000 druge doze. Potpisaćemo trilateralni ugovor sa Poljskom i Astrazenekom da preko Varšave dobijemo 800.000 vakcina i očekujemo je uskoro u Srbiji.

Vučić je rekao da sva ministarstva treba da pokušaju da što pre vakcinišu sve ljude.

- Policija, vojska, prosvetni radnici su svakodnevno u kontaktu sa građanima. Zamolio bih Torlak kada dobijemo vakcine, nemojte da nam stoje u frižideru i da vas 10 puta pitamo zašto ruska vakcina nije podeljena. Svaki dan kada damo vakcinu zaštitili smo nečiji život - naglasio je predsednik prilikom obraćanja i zamolio predstavnike Torlaka da što brže vakcinišu ljude.

Vučić je rekao da bi trebalo ići s javnim preduzećima, Pošta, EPS.

- U gerontološkim centrima smo dosad imali 97 odsto prijavljenih za vakcinisanje i molim da to što pre završimo. Imali smo veliki problem u Šapcu - dodao je.

Znaće se koja vakcina je kada upotrebljena

Zahvaljujući novom informacionom sistemu tačno će se znati koja vakcina je kada upotrebljena, rečeno je na sastanku. Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je Srbija do sada nabavila 1.540.950 vakcina, a dogovorena je nabavka ukupno više od šest miliona vakcina.

- Naš cilj je da vakcinišemo što više ljudi kako bismo ostvarili kolektivni imunitet da bismo mogli da se vratimo poslu - rekla je premijerka.

Ona je rekla da je cilj sistema da se što pre vakciniše što veći broj građana i da se u najkraćem mogućem rku postigne kolektivni imunitet.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Do sada imamo 1.054.950 vakcina, a imamo ugovore ili smo avansno platili još 6.182.200. Mi smo se trudili da napravimo sistem i sada ga imamo i on nam omogućava da pratimo vakcine od trenutka kada vakcine slete na aerodrom do magacina i pratimo svaku bočicu po bočicu iz magaina do doma zdravlja - rekla je.

Kako je naglasila, "znamo za svaku bočicu koja se polomila u putu".

- Znamo za svaku bočicu koja se polomila u putu ili je iz bilo kg razloga nismo mogli da damo jer su stajale predugo van frižidera ili bilo šta. Pozivam građane da se prijave za vakcine. Danas krećemo u masovnu vakcinaciju, otvaramo punkt u Beogradu. Sa dodatnim količinama Fajzerove vakcine nastavljamo vakcinaciju najstarije populacije. Jer danas krećemo u masovnu imunizaciju zato nam je važno da imamo ovaj sistem i koji smo testirali i oni je dao rezultate prethodnih dana. Treba da nastavimo da nadograđujemo eZdravstvo - rekla je Brnabić.

Savremeni sistem za praćenje od trenutka ulaska vakcine u Srbiju

Direktor Vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da se sistem omogućava praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja.

- Znamo do detalja put vakcine od trenutka kada uđe u Srbiju. U ovom sistemu učestvuju i ALIMS, i Batut, i lokalni zdravstveni centri. Svaki građanin kada primi prvu dozu je evidentiran, znamo i kada mora da primi drugu dozu. 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    19. januar 2021 | 16:00

    Veliko poštovanje i divljenje zaslužuju srpski zdravstveni radnici zbog načina kako se bore tokom epidemije koja traje već 10 meseci.

  • Dragan

    19. januar 2021 | 10:50

    Zahvaljujuci dobrim odnosima sa vecinom zemalja i odgovornoj spoljnoj politici Srbija je uspela da nabavi tri vrste vakcina a sad stize i cetvrta. Sve pohvale!

  • Obren

    19. januar 2021 | 11:25

    Imamo najbolje državno rukovodstvo koje je uvek korak ispred svih. Ovo je za svaki vid pohvale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA