≫ 

"Haradinajeva izjava o ujedinjenju sa Albanijom je opasna i pretnja Srbiji i svetu"

- Srbija nije plitak potok koji će neko lako preskočiti - izjavio je predsednik Srbije

  • 80

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa timom za imunizaciju, odgovarao je na pitanja novinara i govorio o aktuelnim temama iz zemlje i sveta.

O izjavi Ramuša Haradinaja: Velika Albanija je pretnja Srbiji i svetu

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja, o ujedinjenju Kosova i Albanije, predsendik Srbije je ukazao da je to izjava "opasnog čoveka" i da je stvaranje Velike Albanije pretnja i Srbiji i svetu.

- To je izgovorio opasan čovek Ramuš Haradinaj i ako bi bio izabran za predsednika Kosova imali biste i vladu i predsenika kako oni kažu Kosova za ujedinjenje sa Albanijom. Mi to prihvatamo kao političku činjenicu na koju ćemo uvek da reagujemo. Stvaranje Velike Albanije je pretnja i Srbiji i regionu, Evropi i svetu, ali ne treba uzvraćati. Imaćemo dobar i adekvatan odgovor i građani i o tome ne treba da brinu - naglašava Vučić.

- Srbija nije plitak potok koji će lako preskočiti - dodao je on.

Rekao je da bi voleo da je čuo više reakcija iz Vašingtona i Brisela i drugih centara moći u svetu, jer da je tako nešto ovde neko rekao, "skoro da bi nas, da ne kažem, bombardovali".

O vakcinama i pomoći regionu

Pomoć Severnoj Mekodoniji - 8.000 Fajzerovih vakcina je bratski i prijateljski potez Srbije prema toj zemlji i pokazuje odgovornost Srbije, koja zna da ne živi u "zatvorenom sudu", već joj je stalo i do komšija, izjavio je predsednik.

Nebojša Stefanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Da odgovorim na prirodan i pristojan način. Šta bi nama vredelo da svi budemo zdravi, ako ljudi u komšliku imaju bezbroj problema? Mi možemo da budemo srećni i zadovoljni, ako su nam komšije zadovljne - rekao je i dodao da se "pomaže kad je teško".

On je rekao da će Srbija onoliko koliko može da pomogne - pomoći, dodajući da je i makedonski premijer Zoran Zaev bio dovoljno snalažljiv, tražio i borio se za svoju zemlju.

- To je ne samo prijateljski i bratski potez prema Severnoj Makedoniji, već pokazuje našu odgovornost, da ne živimo u zatvoreom sudu, već da moramo o komšijama da pomognemo, kao što bi i oni nama, siguran sam - rekao je Vučić.

Dodao je da je siguran da bi u Severnoj Makedoniji bile popularne i kineske i ruske vakcine, a u Albaniji Fajzer i Astrazenela, zbog drugačijeg političkog odnosa, ali i istakao da Srbija nema problem da pomogne i Albaniji, i kome god treba.

- Ako nam sutra neko bude tražio iz RS, BiH, kako da odbijemo? Normalno je da pomognete - rekao je Vučić.

O tempu vakcinacije

Kada je reč o tempu vakcinacije, predsednik je rekao da su procene različite, i da postoje nadanja da možemo da idemo i na 30.000 dnevno.

- To bi značilo da svakog dana spasavamo po nekoliko života - ističe Vučić i dodaje da će biti problema, i da će negde biti čekanja a negde sale prazne.

Osvrnuo se i na reakcije na kineske vakcine.

- Nisam očekivao nikakvu reakciju niti je bilo. Šta ćete da mi kažete? Što si, Vučiću, uzeo kinesku vakcinu, inače odličnu? Trebalo bi da mi bude važnije da li će da me pohvali neko u Briselu od žiuvota građana Srbije? Da li to stvarno mislite? Jedan ljudski život u Srbiji mi je preči od svih pohvala - istakao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    20. januar 2021 | 09:06

    Svet, Evropa, treba da reaguju, ujedinjenje sa Albanijom ni za koga nije dobra!

  • Ljiljana

    20. januar 2021 | 09:04

    Haradinaj jeste opasan, zato sto je ratni zlocinac, a da sam moze da se ujedini sa Albanijom tako lako ne moze, pogotovo mu ucena ne pali!

  • Biljana M

    19. januar 2021 | 12:32

    Kada Haradinaj preti svi cute. Zalosno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA