≫ 

Poznati zahtevi opozicije za predstojeće izbore: Imaju 3 uslova, među njima i novo ministarstvo

O detaljima nacrta platforme deo opozicije za sada ne želi da govori jer se, kako kažu, na dokumentu još radi, a nisu ni precizirali kome je sve dokument ponuđen

  • 15
Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik

Foto: Milena Đorđević

Formiranje Ministarstva za sprovođenje izbora, postavljanje "paralelnog uredništva" informativnih programa javnih servisa RTS i RTV i razdvajanje termina izbora za različite nivoe vlasti, tri su uslova u Nacrtu platforme koja su definisana u radnom dokumentu SSP, DS i PSG.

Reč je o Nacrtu platforme za budući dijalog vlasti i opozicije predviđenim da se vodi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a koji je ponuđen nekolicini drugih opozicionih stranaka koje, kako je nezvanično Tanjugu rečeno u ovom opozicionom bloku, danas treba da dostave svoje predloge za tu platformu.

O detaljima nacrta platforme u ovim strankama za sada ne žele da govore jer se, kako kažu, na dokumentu još uvek radi, a nisu ni precizirali kome je sve dokument ponuđen. Da su ga dobile, potvrdile su SDS Borisa Tadića i Nova stranka. LSV, DSS i SMS nacrt platforme, kako kažu njihovi predstavnici, nisu dobili, ali imaju svoje predloge o čemu treba razgovarati u budućem dijalogu.

- LSV će u pregovorima izaći sa predlogom izbornog zakona. I ranije smo isticali da Srbiji trebaju nova rešenja u pogledu izbornog sistema, jer je ovaj važeći prevaziđen, te predstavlja jednu od prepreka demokratizaciji, modernizaciji i decentralizaciji naše zemlje - kaže portparol LSV-a Aleksandar Marton.

Komentarišući zahteve opozicije da se osnuje ministarstvo za izbore kao i da se uključi u uređivanje RTS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da RTS moraju da uređuju profersionalci a ne da to bude bilo čija prćija.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić

Što se tiče minsitarstva za izbore svakakvih sam se ludosti naslušao u poslednjih mesec dana tako da to ne mogu više da slušam. Dijalog je za ozbiljne ljude-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Što se tiče minsitarstva za izbore svakakvih sam se ludosti naslušao u poslednjih mesec dana tako da to ne mogu više da slušam. Dijalog je za ozbiljne ljude - rekao je Vučić.

Razgovor bez posrednika

 

Kopredsednica SMS Tatjana Macura kaže da ova stranka nije dobila predlog koji potpisuje deo opozicionih stranaka, i ističe da je iznenađena da PSG staje iza "smešnog i nezrelog" predloga.

Tatjana Macura, Ujedinjena demokratska Srbija

Kopredsednica SMS Tatjana Macura kaže da ova stranka nije dobila predlog koji potpisuje deo opozicionih stranaka, i ističe da je iznenađena da PSG staje iza "smešnog i nezrelog" predloga-Foto: Tanjug/REZ PRODUKCIJA

- Izdvajam njih jer su oni učestvovali u prvoj rundi dijaloga i ovako nešto tada nisu zagovarali. Ministarstvo za izbore dosta podseća na prelaznu vladu, predlog onih koji su odbili dijalog tada, a želeli su da uzmu ucešće u vlasti - rekla je Macura, dodavši da bi SMS u fokus stavila administrativne prepreke koje otežavaju proces kandidovanja, jednak pristup medijima i finansiranje kampanje koje bi moralo postaviti jednake prilike za sve učesnike.

U DSS smatraju da dijalog treba voditi kroz formu okrugog stola vlasti i opozicije koji, po njihovom mišljenju, treba da se osvaja bez ikakvog spoljnog mešanja i posredovanja.

Po njihovom sudu teme treba da budu: uloga i obaveze svih medija, posebno medija pod neposrednom državnom kontrolom, u ispunjavanju odredbi zakona o javnom informisanju i preispitivanje rada REM-a, obaveze policije i pravosudnih organa u sprecavanju, otkrivanju i sankcionisanju krivičnih dela protiv izbornih prava...

Dačić sa Mekalisterom

 

SDS i Nova stranka, kako su juče saopštle, u platformi su videle odgovor četiri stranke na njihov javni poziv upućen pre nekoliko nedelja u vezi sa dijalogom pod pokroviteljstvom EU. SDS i Nova stranka su pozvale i druge "opozicione grupacije" da sednu za zajednički sto.

Skupština Srbije

Tokom ove nedelje trebalo bi da počnu razgovori predsednika Skupštine Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitickog odbora EP Dejvida Mekalistera o međustranačkom dijalogu-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tokom ove nedelje trebalo bi da počnu razgovori predsednika Skupštine Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitickog odbora EP Dejvida Mekalistera o međustranačkom dijalogu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. januar 2021 | 16:28

    SAMO IH NATO MOZE DOVESTI NA VLAST JER IH NAROD VISE NECE !!! GOTOVO !!!

  • Slavica

    19. januar 2021 | 17:03

    Pa vi ste u mracnu istoriju.Sta cete kad saka jada vas podrzava i stocari ameri.

  • Goran

    19. januar 2021 | 16:28

    Ovi se sprdaju sa narodom nudeći gluposti, pa im posle opet on kriv za propast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA