≫ 

Kurti tvrdi da se ne povlači sa liste kandidata za poslanike

Kurti je, prema odluci sudskog saveta, jedan među 47 kandidata kojima učešće na izborima nije dozvoljeno

  • 1
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti / Foto: Profimedia

Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata - sa njim na čelu.

Aljbin Kurti je rekao da ostaje nosilac liste i da će "poštovati zakone i ustav", uprkos odluci sudskog saveta da mu zbog kazne izrečene u poslednje tri godine, nije dozvoljeno da bude kandidat za poslanika.

Kurti je, prema odluci sudskog saveta, jedan među 47 kandidata kojima učešće na izborima nije dozvoljeno.

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, u objašnjenje novonastalih političkih prilika na Kosovu, pomenuo sastanak bivšeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija sa bivšim američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom prošle godine u Prištini.

Aludirajući da su Tači i Grenel bivši, da više nema mesta uticaju njihove politike i da su stupile nove okolnosti, Kurti je rekao da kosovske institucije treba ažurirati.

Kosovo izbori glasanje

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Predali smo spisak prema zahtevu i to je naša lista. Pre godinu dana bivši ambasador Grenel bio je na večeri sa bivšim predsednikom, ali to je prošle godine i mislim da institucije treba da se ažuriraju u novim okolnostima, uoči izbora 14. februara koji su izazvali entuzijazam bez presedana za masovno učešće građana - rekao je Kurti tokom obilaska groba Ibrahima Rugove, preminulog na današnji dan.

- Nosilac sam liste koja poštuje i striktno poštuje Ustav i zakone koji štite prava svih nas - dodao je Kurti.

Iz "Samoopredeljenja" poručuju da ne znaju d ali je zabrana stigla na njihovu adresu

 

Član Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca izjavio je da nema informaciju da li je u kancelariju stranke stigao bilo koji dokument koji lideru te stranke Aljbinu Kurtiju zabranjuje učešće na izborima 14. februara, prenosi Reporteri.

Dodao je da je jedina osoba koja utiče na Centralnu izbornu komisiju protiv Aljbina Kurtija predsednica CIK-a Valjdete Daka.

- Nemam informacije da je stigao dokument koji zabranjuje Aljbinu Kurtiju i drugima da se kandiduju za poslanike. Znam samo da je zahtev SSK vraćen CIK-u - rekao je Konjufca i optužio CIK za "političku eliminaciju".

Video: Haradinaj kreće u Hag u pratnji policije, stigao na prištinski aerodrom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA