Vučić i admiral Burk razgovarali o saradnji Srbije i NATO

U razgovoru je istaknut značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama UN i EU, čime daju doprinos miru i stabilnosti različitim delovima sveta

  • 6
Aleksandar Vučić, Robert Burk

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas admirala Roberta Burka, komandanta Komande združenih snaga NATO u Napulju, sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje sa NATO, u okviru politike vojne neutralnosti Srbije.

Vučić je istakao da je, osim što je Srbija već petnaest godina član programa NATO "Partnerstvo za mir", u proteklom periodu uspostavljen redovan dijalog predstavnika naše države sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura alijanse, što je doprinelo jačanju međusobnog razumevanja i uzajamnog poverenja.

S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO u Napulju nadležna za KFOR, predsednik Vučić je rekao da pripadnici te misije imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Vučić je istakao i važnost projekata naučno-tehnološke saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima, a posebno u oblasti civilne zaštite i vanrednih situacija, u okviru koje smo 2018. godine bili domaćin najveće do sada organizovane vežbe sa oko 2000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO.

U razgovoru je istaknut značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama UN i EU, čime daju doprinos miru i stabilnosti različitim delovima sveta.

Admiral Burk je istakao da NATO ceni Srbiju kao svog partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost. On je naveo značajan broj održanih i planiranih zajedničkih aktivnosti, koji doprinose i spremnosti pripadnika Vojske Srbije. Admiral Burk je naglasio važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.

Vučić je uputio pozdrave generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i zahvalio mu na spremnosti da sasluša i razume stavove Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    21. januar 2021 | 16:34

    Ja ne mogu shvatiti ovo sto rade politicari u Srbiji da saradjujes sa nekim ko ti je ubijao narod.... Ovo ti dodje isto kao kad bi ameri saradjivali sa hitlerom u drugom svetskom ratu a pre toga im pobio pola vojske....

  • Brundo

    21. januar 2021 | 15:38

    Hocete da vam ljudi sluze vojsku a ovamo nikad blizi sa NATO, na stranu losi uslovi rada u VS i nikakve plate.Ta "vojna neutralnost" ne sluzi kako bi Srbiju drzala van NATO vec van ODKB saveza.Podvala koju sam odavno prozreo.

  • Brundo

    21. januar 2021 | 15:35

    To da je Srbija vojno neutralna zemlja je mantra koja se godinama ponavlja a ne moze dalja od istine da bude.Da bi neka drzava bila vojno neutralna, ona mora da ispunjava dva uslova.Prvi je da ima vojnu neutralnost u svom Ustavu i zakonima.Drugi je da je medjunarodno priznata kao takva.Koji od ta dva uslova ispunjava Srbija?Nijedan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA