Godfri: SAD na Srbiju gleda kao na partnera, nastavljamo da unapređujemo odnose

- I u potpunosti podržvamo cilj Srbije da pristupi EU - istakao je Godfri.

  • 6
Entoni Godfri Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da će SAD, nakon izbora novog američkog predsednika Džoa Bajdena, nastaviti da unapređuju odnose sa Srbijom.

Tako je ambasador odgovorio na pitanje novinara kako će izbor novog predsednika SAD uticati na odnose sa Srbijom i da li će biti nekih promena.

- Na Srbiju gledamo kao na partnera i u potpunosti podržvamo cilj Srbije da pristupi EU - istakao je Godfri.

Telegraf je inače u nekoliko tekstova obrađivao upravo ovu temu, kao i temu da li će i na koji način promena američke administracije uticati na Vašingtonski sporazum.

Kaže da je imao privilegiju da gleda obraćanje izabranog državnog sektretara Toni Blinkena pred Kogresom pre dva dana i da je Blinken jasno izrazio svoju podrsksu onme što je do sada učinjeno na noramlizaciji ekonomskih odnosa Prištine i Beograda.

Tomislav Momirović, Entoni Godfrii Entoni Godfri - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Uveren sam da ovo što smo danas uradili, potpisivanjem sporazuma za podršku investicijama, upravo je u vezi s ciljem da se nastavi podrška normalzaciji i boljim odnosima između Beograda i Prištine - naveo je Godfri.

Upitan šta će biti u vezi sa otvaranjem ambasade u Jerulasimu, a što je predviđeno Vađingtonskim sporazumom, Godfri je rekao da neće da govori u ime nove američke administracije "pre nego što oni dobiju priliku da to sami kažu".

- Ali mogu da vam kažem da sekretar Blinken podržava ekonomsku realizaciju i da nova administracija podržava ovaj sporazum koji smo potpisali - dodao je ambasador.

Govoreći o SAD, Godfri kaže da u demokratiji nije sve uvek glatko i lako, ali da je to najbolji oblik vladavine koji imamo.

JOKSIMOVIC GODFRI USAID SPORAZUM Govoreći o SAD, Godfri kaže da u demokratiji nije sve uvek glatko i lako, ali da je to najbolji oblik vladavine koji imamo - Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Američki narod je rekao svoje i danas imamo novog predsednika SAD, dodao je ambasador.

- Kao što je Bajden naglasio juče u svom govoru, SAD se suočavaju sa više kriza istovremeno. Kao i ostatak sveta suočavamo se sa ovom strašnom pandemijom i njenim ogromnim ekonomskim posledicama. Takođe se u SAD borimo sa nacionalnim preispitivanjem rasne pravde i politike i globalnom pretnjom klimatskih promena. Ovo jesu teška vremena, ali kada razmišljamo o proteklim mesecima ne vidim samo podele i bol već vidim i snagu i jedinstvo i odlučnost - kazao je Godfri.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    21. januar 2021 | 18:48

    POSTALI SMO AMERICKA KOLONIJA U VELIKOJ ALBANIJI !!!! MALI SENGEN JE PROPAST SRBIJE I NJEN KONACNI NESTANAK !!! AMIN !!!

  • Brundo

    21. januar 2021 | 18:13

    Nisu to investicije vec krediti koji ce da se vracaju.Evo vam sita koju cete godinama da vracate dok mi iznosimo milijarde sa Kosova tako sto eksploatisemo vase rude.

  • mico

    21. januar 2021 | 23:17

    Pa mi se Srbi i nadamo jos boljim odnosima sa Amerikom jer ona i EU imaju 90% investicija u Srbiji.Pustite price ovih preobucenih komunista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA