Vlada usvojila Predlog zakona o socijalnoj karti

Registar Socijalne karte omogućuče jedinstvenu i centraliziovanu evidenciju u elektronskom obliku, sa tačnim i ažuriranim podacima o socijalno-ekonomskom statusu po

  • 1
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina

Foto: Shutterstock

Predlog zakona o socijalnoj karti, koji je danas usvojila Vlada Srbije, omogućiće pravedniju raspodelu novca za socijalno najugroženije grupe i uspostaviti bolju kontrolu socijalnih davanja.

Registar Socijalne karte omogućuče jedinstvenu i centraliziovanu evidenciju u elektronskom obliku, sa tačnim i ažuriranim podacima o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i omogućiće korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Uvođenjem ovog sistema biće omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u društvu, kako bi blagovremeno i efikasno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Vlada je danas usvojila i set uredbi iz oblasti privrede za ovu godinu kojima se podstiče regionalni i lokalni razvoj, preduzetništvo kroz razvojne projekte i utvrđuje Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme.

Usvojeni su i programi podrške akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i utvrđen Program standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, koji se, takođe, realizuju preko ovih razvojnih agencija.

Danas je usvojen i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2021. godini, kao i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade.

Vlada je obezbedila 600 miliona za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova oštećenih u poplavama u junu prošle godine, koja će biti distribuirana preko jedinica lokalne samouprave.

Neophodno je u što kraćem roku uputiti sredstva za saniranje štete, s obzirom na to da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećenja na objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži.

Takođe su oštećeni i uništeni mostovi i pokrenuta klizišta na putniom pravcima, što je prouzrokovalo poremećaj ili prekid saobraćaja.

Doneta je odluka o proglašenju elementarne nepogode u dvadeset opština na teritoriji Srbije, u kojoj su usled obilnih kiša i padavina stradali brojni objekti i infrastruktura.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka, Babušnica, Bojnik, Prijepolje, Tutin, Prokuplje i Crna Trava.

Ovom odlukom biće pokrenut mehanizam Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za upućivanje pomoći za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, objekata javne namene u javnoj svojini i infrastrukture.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VA

    21. januar 2021 | 18:43

    Radno sposobni neka potraže posao da zarade a ne samo na socijalu i kukaju,dati im da prežive ali da vrate kada se zaposle,da ne budu na grbači onih koji rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA