Joksimović se sastala sa ambasadorom Kipra: Cenimo podršku koju pružate evropskoj budućnosti Srbije

Za nas je posebno važan principijelan stav koji Kipar zastupa kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, podržavajući napore naše zemlje da dijalogom i uz posredovanje EU dođe do rešenja za postizanje održive stabilnosti na Zapadnom Balkanu - podvukla je Joksimović

  • 0
Jadranka Joksimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je sa Dimitriosom Teofilaktuom, novoimenovanim ambasadorom Republike Kipar u Srbiji, razgovarala o procesu evropske integracije Srbije, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je poželela ambasadoru Kipra uspešan diplomatski mandat i istakla izuzetno prijateljske odnose dveju zemalja.

- Za nas je posebno važan principijelan stav koji Kipar zastupa kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije, podržavajući napore naše zemlje da dijalogom i uz posredovanje EU dođe do rešenja za postizanje održive stabilnosti na Zapadnom Balkanu - podvukla je Joksimović.

Govoreći o nastavku pristupnih pregovora sa EU, Joksimović kaže da Vlada Srbije očekuje da Evropska komisija uskoro prezentuje detaljne procedure za realizaciju nove pregovaračke metodologije, praćene mapom puta koja će obuhvatati i obaveze i rokove za njihovu realizaciju, uz prethodno uvažavanje svega što je Srbija do sada postigla od 2014. godine.

- Međuvladina konferencija, na kojoj bi se na visokom političkom nivou razmatrala ova pitanja potrebno je da se održi što je pre moguće. To bi bilo i u skladu sa inicijalnom idejom i država članica i Evropske komisije da nova metodologija doprinese ubrzanju pregovora, ali i kredibilitetu politike proširenja, uz značajno ubrzanje reformi na strani država kandidata, zašta je Srbija spremna - rekla je Jadranka Joksimović.

Ambasador Teofilaktu rekao je da će tokom mandata u Srbiji svoje aktivnosti posvetiti konkretnim vidovima podrške procesu evropske integracije naše zemlje u EU, razvoju ekonomske saradnje, kao i kulturne diplomatije.

Jadranka Joksimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Namera je da u našoj budućoj saradnji sledimo i prioritete Evropske komisije, ali i da vlade Kipra i Srbije pronađu polje saradnje od zajedničkog interasa posebno u periodu socio-ekonomskog oporavka nakon što se pandemija suzbije - istakao je ambasador.

Izrazio je spremnost kiparske strane da aktivno pomogne reformski proces uz zajedničko identifikovanje oblasti gde Kipar ima dobru ekspertizu, a za koju Srbija pokaže interesovanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA