≫ 

Dačić o slučaju Aleksić: Ogromno poštovanje za hrabrost glumica da se usprotive nasilju

On je dodao da je njihova borba ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima

  • 8

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na konferenciji o stanju rodne ravnopravnosti da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica koje su se usprotivile nasilju.

- Kao predsednik Narodne skupštine, ali pre svega kao sin, suprug i otac jedne mlade devojke, želim da iskažem ogromno poštovanje za hrabrost naših mladih glumica da se usprotive nasilju. Bez obzira na to kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka ovih mladih devojaka da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja - rekao je Dačić.

On je dodao da je njihova borba ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a da je obaveza države da svakoj od njih pruži zaštitu i utočište.

- Nažalost, naše društvo je i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama. Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uveren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana - poručio je Dačić.

Predsednik skupštine je ocenio da je institucionalna zaštita prava žena na visokom nivou, ali da to nije dovoljno.

Ivica Dacic, Nedeljki Cubrilovic Dačić je kazao da nijedna vanredna i stresna situacija ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dačić je u parlamentu rekao da Srbija ima dobre zakone i razgranatu mrežu institucija koje se bave tim pitanjima, ali to, kako kaže, nije dovoljno i dodaje da je neophodno da celo celo društvo učestvuje u tome da se nijedna žena ne oseća ugroženo ili diskriminsano.

On je naveo da je čak 15 miliona žena širom sveta bilo izloženo nekoj vrsti nasilja tokom pandemije korona virusa dok su sa svojim porodicama boravili u karantinu.

- U proteklih skoro godinu dana pandemije, naše društvo i svako od nas pokazali smo svoje najbolje osobine - solidarnost, brigu o starijima, pomagali smo jedni drugima, ali, nažalost, vanredne okolnosti učinile su i da na površinu isplivaju i one najgore, a tu pre svega mislim na nasilje nad ženama - rekao je Dačić.

Dačić je kazao da nijedna vanredna i stresna situacija ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo.

Podneta inicijativa za formiranje registra nasilnika

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi sadržao podatke o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Ivica Dacic Zorana Mihajlović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uputilo je inicijativu da se u novu strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama uvrsti i sveobuhvatni registar, jer mislim da je važno da imamo sve podatke o nasilniku i o svakom obliku nasilja - bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, silovanju. Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji - rekla je ona.

Mihajlovićeva, koja je danas učestvovala na konferenciji Ženske parlamentarne mreže "Hrabrost je ženskog roda", istakla je da je Srbija postala prepoznatljiva u svetu po koracima koje je sprovela na polju unapređenja položaja žena.

- Parlament je pravo mesto na kojem bi trebalo da razgovaramo o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji. Donedavno smo bili jedina zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, jedna od retkih država u svetu smo koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje. Na političkom nivou iznedrili smo i stavili kao važnu temu rodne ravnopravnosti. Ali još mnogo posla je pred nama. Čeka nas donošenje više važnih zakona i strategija. Pre svega zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji mora biti broj jedan u daljoj borbi za veća prava žena i borbu protiv nasilja, o čemu svi svedočimo i ovih dana i gde svi kao društvo moramo više da se borimo - istakla je Mihajlović.

Brnabić: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se privodi kraju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti privodi kraju i da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti. Ona očekuje i da će se na sednici Vlade Srbije tokom februara naći i Strategija za prevenciju i sprečavanja nasilja nad ženama.

Ana Brnabic Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti privodi kraju - Foto: Zoran Žestić

Zahvalila je ministarkama Gordani Čomić i Zorani Mihajlović zbog toga što su pokrenule prvi međusektorski dijalog o rodnoj ravnopravnosti, kao i Ženskoj parlamentarnoj mreži za širi dijalog na teme koje, kako kaže, ne treba da budu politizovane.

Kako je navela, Ženska parlamentarne mreža u Skupštini Srbije je pokazala kako se vodi međupartijski dijalog i sarađuje na istom cilju bez obzira sa kog političkog spectra učesnici da dolaze.

- Ženska parlamentarna mreža daje takve primere godinama i nadam se da ćemo kao društvo sve češće te primere slediti - rekla je Brnabić i dodala da je ponosna zato što živi u zemlji u kojoj politička elita na vlasti daje primer borbe za rodnu ravnopravnost.

Srbija je, navela je, u svetskom vrhu po broju žena u Vladi i navela da joj je drago zato što se takav trend događa i u opštinama i gradovima.

Ana Brnabic Srbija je, navela je Brnabić, u svetskom vrhu po broju žena u Vladi i navela da joj je drago zato što se takav trend događa i u opštinama i gradovima - Foto: Zoran Žestić

- Imamo sve veći broj predsednica opština i gradonačelnica. Čak 20 lokalnih samouprava vode žene, a u 13 opština to čine prvi put. To su Alibunar, Bajina Bašta, Bela Crkva, Brus, Trstenik, Varvarin i druge, a prvi put u istoriji Niša i Užica su izabrane gradonačelnice - rekla je premijerka.

Ona je to ocenila kao "istorijski iskorak", navodeći da ti primeri daju snagu i moć ženama koje žive u tim opštinama.

- Nadam se da će se uskoro priključiti i privreda. U tom smislu je potrebno dodatno osnaživanje žena - poručila je Brnabić i dodala da se Srbija i dalje bori da sačuva lidersku poziciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti po broju žena koje učestvuju u političkom životu.

Brnabić je izjavila i da uvođenje seksualnog obrazovanja u škole deluje kao dobra ideja, ali da o tom pitanju treba poslušati struku.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li se u cilju sprečavanja nasilja prema ženama, razmišlja i o uvođenju seksualnog nasilja i da li postoji volja za to.

- Meni to deluje kao jako dobra ideja, ali treba da pitamo one koji su stručni i koji to mogu da u potpunosti sagledaju i da njihove predloge razmotrimo na Vladi Srbije. Sta lično mislim u demokratskom društvu nema toliku težinu, ja sam predsednica vlade, ali mislim da treba da slušamo struku -  rekla je Brnabić novinarima u Skupštii Srbije gde je učestvovala na konferenciji Ženske palrlamentarne mreže "Hrabrost je ženskog roda".

Gojković: Radulović i Ilinčić - hrabrost je zaista ženskog roda

Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, rekla je danas ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na konferenciji o stanju rodne ravnospravnosti u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da su upravo te dve glumice skupile hrabrost i javno progovorile o seksualnom nasilju, koje su doživele, dodajući da je od izuzetnog značaja to što su dobile podršku društva.

Prva sednica nove Vlade Republike Srbije, Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarka je poručila da borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti mora biti intenzvinija da bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje.

- Neophodno je da osiguramo da žene ne moraju da prelaze dodatne prepreke kada odluče da progovore o zlostavljanju, fizičkom, seksualnom ili psihičkom nasilju - rekla je ona.

Gojković je takođe primetila da govor mržnje, kao i u drugim delovima Evrope i sveta nije iskorenjen i da ga najčešće u stopu prate različite predrasude i stereotipi, te da se ponekad stiče utisak da je žene lako vređati, omalovažavati i ponižavati.

- Za svako suprostavljanje govoru mržnje potrebna je i posebna hrabrost, jer se žrtva tog govora često ne suočava samo sa konkretnim govorom mržnje, već i sa prećutnom saglasnošću dela zajednice. Istovremeno, govor mržnje prema kome god da je usmeren nikad ne ugrožava samo one kojima je upućen, već truje čitavu javnu sferu i čitavo društvo - istakla je ministarka.

Ona je dodala da je zbog toga neophodno da se čitavo društvo suprostavi govoru mržnje.

- U toj borbi važno je da radimo na podizanju svesti o problemu. Istovremeno, pođednako je značajno da promovišemo toleranciju, međusobno poštovanje i kulturu dijaloga - rekla je Gojković.

Ministarka je poručila da mediji ne smeju da podgrevaju predrasude, već i sami moraju da im se suprotstave.

- Svedoci smo da se žene u javnoj sferi često suočavaju sa time da ih mediji tretiraju na drugačiji način nego muškarce. Ako ste žena, mediji se povremeno mnogo više bave vašim fizičkim izgledom, time šta ste obukli, nego time šta vi radite i šta su vaši rezultati - rekla je Gojković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorča

    25. januar 2021 | 12:26

    Nisam znao da treba velika hrabrost da ako postoji silovanje ili drugi zločin da se prijavi policiji,ovo je neka nova tendencija u životu ljudi.

  • dr.

    25. januar 2021 | 12:22

    Ivice j za tebe se svasta priča,samo da znas!!

  • Sneza

    25. januar 2021 | 12:08

    Ne osubjuj ga pre suda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA