Šta Priština očekuje od Bajdena? Kurti govorio o novoj administraciji SAD, pa pomenuo dijalog

Bojim se da je prethodna administracija dala veću težinu finansijama nego istoriji - rekao je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti

  • 2
Aljbin Kurti Aljbin Kurti / Foto: Profimedia

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da je američki predsednik Džo Bajden dobro upoznat sa istorijom tzv. Kosova i Zapadnog Balkana, za razliku od prethodne administracije SAD.

- Znam da su u politici finansije veoma važne, ali i istorija takođe. Bojim se da je prethodna administracija dala veću težinu finansijama nego istoriji - rekao je Kurti i dodao da je u debatama sa bivšim američkim izaslanikom Ričardom Grenelom bilo teško.

U intervjuu za portal Ljajmi, Kurti je ocenio da je Grenel "žurio i bio usredsređen na finansijska pitanja", a izrazio je uverenje da će sa predsednikom Bajdenom i državnim sekretarom Antonijem Blinkenom stvari biti drugačije, prenosi Kosovo Online.

Kada je reč o sporazumu 4. septembra prošle godine o ekonomskoj normalizaciji između tzv. Kosova i Srbije, Kurti je rekao da mu se "sviđa deo o priznanju tzv. Kosova od strane Izraela i ukazao da je saradnja izmedju SAD i EU oko Zapadnog Balkana važna".

Lider Samoopredeljenja je rekao da je sadržaj sporazuma između tzv. Kosova i Srbije važniji od roka ili brzine kojim je postignut.

- Ne bismo trebali da razgovaramo o mapama sa ovom starom idejom razmene teritorija. Trebalo bi razgovarati o ljudima, građanima i zajednicama, a ne o političarima koje bi trebalo da spasimo - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je Evropska unija zanemarila region, posebno KiM, koje nije ni uključeno u režim bezviznog putovanja.

Podvlačeći da je sudbina regiona u EU, on je ponovio svoju ideju da Evropska unija treba da organizuje "mini Maršalov plan" za šest zemalja Zapadnog Balkana, po uzoru na američki fond posle Drugog svetskog rata.

Kurti je rekao da je optimista da će se, ako se KiM i Srbija ozbiljno i iskreno uključe u razgovore, postići dogovor i ocenio da je zbog Rusije i Kine teško predvideti članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    26. januar 2021 | 10:22

    Није битно шта очекује, већ шта ће добити!

  • Boban

    26. januar 2021 | 13:19

    Nemamo se mi sta dogovarati nego totalna izolacija siptara dok se ne opamete!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA