≫ 

Završena rasprava u skupštini, sutra nastavak

U četvrtak će poslanici propitivati članove Vlade Srbije, u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine koji predviđa institut poslaničkih pitanja svakog poslednjeg četvrtka u mesecu

  • 2
Sednica skupštine Srbije poslanici, Srbija skupština

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Skupština Srbije završila je večeras raspravu o ratifikaciji više međunarodnih sporazuma, a rad će nastaviti sutra, kada će se pred parlamentarcima naći Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Poslanici su danas raspravljali o potvrđivanju sporazuma sa Rusijom o saradnji u borbi protiv terorizma, sa Luksemburgom o zaštiti tajnih podataka, sa savetom ministara BiH i Vladom Crne Gore o prenosu nadležnosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju, kao i sa Iranom u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina.

Planirano je da skupština u sredu raspravlja o Predlogu odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu, te o izveštaju o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2019. godinu.

U četvrtak će poslanici propitivati članove Vlade Srbije, u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine koji predviđa institut poslaničkih pitanja svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

O međustranačkom dijalogu

 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nije dogovoreno kada će biti nastavljen međustranački dijalog, da tek treba da se razgovara o temama i učesnicima dijaloga, a da kad je reč o izbornim uslovima "ne postoje izborni uslovi koji mogu da naprave od gubitnika dobitnika".

Ivica Dacic

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dačić je odgovarajući na pitanja poslanika rekao da on nije učestvovao u prethodnom dijalogu vlasti i opozicije, ali da je 90 odsto dogovorenog ispunjeno i dodao da za sada nije zvanično dobio nikakav zahtev o "ministarstvu za izbore" ili bilo kom drugom predlogu o kojem pišu mediji.

Dačić je rekao i da je novi skupštinski poslovnik "u planu u nekom narednom periodu" i da je za poslovnik neophodna saglasnost svih poslaničkih grupa.

"Treba nam novi informacioni sistem za Skupštinu Srbije"

 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zatražio je danas, malo u šali, malo u zbilji, od ministarke za trgovinu turizam i telekomunikacije Tatjane Matić novi informacioni sistem za Skupštinu Srbije, a Matić mu je odgovorila da će to biti jedan od prioriteta u okviru celokupne digitalizacije društva.

Matić je na kraju današnje rasprave rekla da je skupština jako važna institucija i da će u sklopu digitalizacije celokupnog društva to biti jedan od prioriteta u ovoj godini.

Dačić je ministarki objasnio da u skupštini postoji problem sa sistemom, koji je napravljen još pre 2000.godine, i da postoje problemi u pripremama sednica.

- Nije u pitanju neka naša posebna želja, bitno je da sistem funkciooniše da bi skupština mogla da radi - rekao je Dačić i dodao da se malo našalio zbog toga što je ta oblast deo ministarstva koji ona vodi.

Tatjana Matić

Tatjana Matić - Foto: Marko Jovanović

- Ako ćete da obećate još nešto, da vas ponovo uključim… - našalio se Dačić.

Matić je odgovorila da "svečano daje reč" da će dati sve od sebe da se informacioni sistem u parlamentu inovira i da bude na nivou na kome zaslužuje.

- Molim vas za aplauz, Branko (Marinković pomoćnik sekretara generalnog sekretara) zapišite… - rekao je Dačić.

Poslanici postavljali pitanja

 

Poslanici su na početku današnje sednice iskoristili svoje pravo da utorkom i četvrtkom postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je da li će u Sandžaku biti otvoreni novi granični prelaz kako bi bio olakšan život građana. On je naveo da bi granični prelaz u Tutinu znatno skratio vreme putovanja do crnogorskog primorja i omogućio poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode.

Danijela Veljović iz Socijaldemokratske partije Srbije pitala je Ministarstvo energetike šta će učiniti pošto je "Kragujevac u mraku" jer uličnog svetla ili nema ili ne radi.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec tražio je od Republičke izborne komisije i od MUP-a da kažu da li su tačni navodi, kako je rekao "samozvanog lidera opopozicije Dragana Đilasa" da su prethodni izbori pokradeni i da je najmanje 200.000 listića ubačeno u glasačke kutije.

Bakarec je opoziciju nazvao "srbomrscima" i rekao da su oni ljubomorni jer ova vlast "radi i gradi", a naročito su ljubomorni što će sutra "otvoriti" spomenik Stefanu Nemanji.

Video: Srbija dobila novu vladu, Ana Brnabić drugi put premijerka

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    26. januar 2021 | 12:05

    Sad ce "opzicija" da ih "razdrma"

  • Vladimir Dj

    26. januar 2021 | 19:21

    Ko tu s kim raspravlja i ko kome postavlja pitanja, nije mi bas jasno! Deluje tragikomično ako SPS ispituje SNS ili SNS pita Šapića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA