Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika

Sa spiskova kandidata izbrisana su još četiri kandidata pokreta Samoopredeljenje

  • 1
Aljbin Kurti Foto: Profimedia

Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na KiM, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, prenosi RTS.

IPŽ je odlučio da na listama stranaka overi samo kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove, odnosno nisu osuđivani. Takođe, osuđivani kandidati ne mogu biti zamenjeni drugima.

Tako su prema odluci IPŽ-a, sa spiskova kandidata izbrisani Aljbin Kurti i još četiri kandidata pokreta Samoopredeljenje.

U odluci se navodi da Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Ljiburn Aljiu, Bajram Mavrići i Labinote Demi-Murtezi ne mogu biti zamenjeni drugim kandidatima.

Slična odluka donosi se i na nekolicinu kandidata Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu IPŽ je odlučio da na listama stranaka overi samo kandidate koji ispunjavaju zakonske uslove - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Odluka IPŽ-a je druga instanca odlučivanja kojoj su se stranke žalile pošto im Centralna izborna komisija nije dozvilila učešće na izborima sa osuđivanim kandidatima.

Sledeća instanca je Vrhovni sud, kojem stranke mogu da podnesu žalbe u roku od 24 sata. Vrhovni sud ima tri dana da odluči. Proces verifikacije kandidata treba da bude završen do 31. januara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA