≫ 

Zbog čega je Kurtiju zabranjeno da se kandiduje na izborima 14. februara?

Uoči verifikacije kandidata od CIK-a, Sudski savet tzv. Kosova je saopštio da kandidatura za 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima

  • 0
Aljbin Kurti, Samoopredeljenje

Printscreen: Kosovo Online

Izborni panel za žalbe i predstavke je delimično usvojio žalbe političkih subjekata čije liste Centralna izborna komisija tzv. Kosova (CIK) nije verifikovala, odnosno omogućava se potvrđivanje kandidata koji nemaju problema sa zakonom.

Ovo implicira da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti neće moći da učestvuje na prevremenim parlamentarnim izborima 14. februara jer je 2018. godine osuđen zbog bacanja suzavca u prištinskoj Skupštini.

On je 2015. godine bacio je suzavac u sali Skupštine tzv. Kosova nakon nastavka sednice koju je tokom prepodneva, istog dana blokirala opozicija, nakon čega se sala napunila dimom.

Kosovo, skupstina, suzavac

Bacanje suzavca- Foto: Profimedia/AFP

Pre bacanja suzavca došlo je do koškanja između poslanika tadašnje opozicije i vladajuće koalicije i u jednom trenutku poslanica Samopredeljenja Aljbuljena Hadžiju bacila je punu čašu vode u lice potpredsedniku Skupštine Kosova Džavid Haljitiju.

Osnovni sud u Prištini, u januaru 2018. godine, proglasio je krivim četvoro poslanika u Skupštini tzv. Kosova Aljbina Kurtija, Doniku Kadaj-Bujupi, Aljbulenu Hadžiu i Fatona Topalija za korišćenje suzavca u Skupštini 2015. godine.

Oni su osuđeni za korišćenje oružja ili opasnih sredstava i ometanje službenog lica tokom vršenja službenih dužnosti.

Aljbin Kurti osuđen je na kaznu godinu i tri meseca zatvora zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, a za ometanje službenog lica zatvorsku kaznu od šest meseci. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od godinu i po dana uslovno.

- Ostali kandidati iz redova Samoopredeljenja će biti potvrđeni za učešće na izborima - navodi se u saopštenju Izbornog panela za žalbe i predstavke.

Ista odluka važi i za kandidate iz stranke Ramuša Haradinaja "Alijansa za budućnost Kosova" i Socijaldemokratsku inicijativu NISMA Fatmira Ljimaja, odnosno, biće potvrđena kandidatura kandidata koji nemaju problema sa zakonom.

Kosovo izbori glasanje

Ista odluka važi i za kandidate iz stranke Ramuša Haradinaja - Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Žalbe IPŽP-u podnete su 23. januara nakon što CIK tzv. Kosova nije verifikovao kandidate za poslanike iz pojedinih političkih partija zbog problema sa zakonom.

Uoči verifikacije kandidata od CIK-a, Sudski savet tzv. Kosova je saopštio da kandidatura za 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima jer su u poslednje tri godine osuđene pravosnažnom presudom za neko krivično delo.

Zbog toga su neki politički subjekti izmenili svoje liste kandidata i one su potom verifikovane od CIK-a.

Nezadovoljne strane sada mogu u roku od 24 sata da podnesu žalbu i Vrhovnom sudu tzv. Kosova, koji odgovor mora da obelodani u roku od 72 sata, odnosno do 31. januara, da bi 1. februara bio obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja najavili su da će to pravo i iskoristiti i da će danas Vrhovnom sudu podneti žalbu na odluku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA