Džoker karta Albanaca pretnja Balkanu: Haradinaj pred izbore na KiM vraća ideju "velike Albanije"

- Očekujem da će na predstojećim izborima na tzv. Kosovu pobediti snage koje će insistirati na ujedinjenju sa Albanijom, a zatim će uslediti pritisak na Srbiju da prizna tzv. Kosovo - rekao je predsednik Srbije

  • 26
OVK, veterani, zastave, Priština, Kosovo

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Ideja albanskih političara o stvaranju "velike Albanije" odnosno spajanja tzv. Kosova sa Albanijom čini se uvek dolazi u fokus kada je u toku predizborna trka. To ni sada nije izostalo, pa je lider ABK Ramuš Haradinaj u okviru svoje kampanje najavio referendum o ujedinjenju sa Albanijom i tako istakao da bi tzv. Kosovo odustalo od te ideje samo pod jednim uslovom, a to je da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Poznavaoci političkih prilika smatraju da su ovakve izjave opasnije nego što bi se to na prvi pogled moglo učiniti, a reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da je Haradinaj opasan čovek i da bi tako nešto bila pretnja svima.

Očekujem da će na predstojećim izborima na tzv. Kosovu pobediti snage koje će insistirati na ujedinjenju sa Albanijom, a zatim će uslediti pritisak na Srbiju da prizna tzv. Kosovo. Haradinaj je opasan čovek. To je rekao jer je Kurtiju potrebna jedna albanska partija za većinu i Haradinaj se gura da to bude on, i da bude izabran za ,,predsednika" tzv. Kosova. Imali biste tu vrstu koalicije za veliku Albaniju. A onda će početi da nas da ucenjuju sa velikom Albanijom, i reći će da priznamo tzv. Kosovo. Sa tom idejom će nam doći stranci - rekao je Vučić na TV Prva.

Na konstataciju da Haradinaj već i spominje da bi to trebalo da bude kompromis, Vučić odgovara da ga ne brine to šta prištinski političari kažu, već što će sa tom idejom doći i stranci.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodao je da Albancima poručuje "vi svoj posao radite, šta hoćete, mi ćemo imati dobar i adekvatan odgovor, a građani ne treba da brinu" i istakao da bi voleo da je čuo više rekacija i iz Vašingtona, Brisela i drugih centara moći u svetu.

Predsednik Srbije nije jedini reagovao na ovu zapaljivu izjavu, iz Evropske komisije takođe je stigla reakcija u kojoj je poručeno da lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednosti.

- Politički lideri u regionu treba da daju primer u promociji klime međusobnog poverenja, negovanju dobrosusedskih odnosa, regionalne saradnje i principa i vrednosti za koje se zalaže EU - rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisji.

Slična i nešto oštrija rekacija, povodom ove izjave došla je i iz Rusije, a okarakterisana je kao politička ucena i pretnja teritorijalnom integritetu balkanskih država.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da je ovo još jedna u nizu provokacija podstaknutih velikoalbanskom ideologijom, koja je u poslednje vreme počela sve intenzivnije da se širi u regionu i predstavlja direktnu pretnju teritorijalnom integritetu balkanskih država.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da zapaljiva retorika nije samo običan predizborni marketing.

Dragomir Anđelković, politički analitičar

Dragomir Anđelković - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Sa jedne strane i jeste, ali sa druge strane i Haradinaj i Kurti u potpunosti igraju na ideju stvaranja "velike Albanije" i drugi albanski političari se za to zalažu, ali obazrivije. Dok Haradinaj i Kurti idu nacionalistički i ako bude formirana vlada od te dve stranke, njih obavezuje na ono što su pričali u kampanji pred biračima, tako da svakako će probati da idu na zaoštravanje stvari - izjavio je Anđelković za Telegraf.rs i podsetio da Prištini sada ide u prilog promena američke administracije.

- Tramp bi sigurno bio protiv takvog postupanja dok još uvek niko ne zna šta će biti politika novog američkog predsednika Džozefa Bajdena - kaže on.

Iako, smatra, da će se Bajden truditi da ne izaziva nove političke krize i održava dobre odnose na Balkanu, budući da sama Amerika ima dosta problema, te da mu na tlu Balkana nisu potrebne dodatne komplikacije.

- Ali Albanci i ako vide da nemaju Bajdenovu podršku, sami mogu da krenu u akciju i onda vide šta će iz toga da proistekne - kaže on u izjavi za Telegraf.rs.

Da je ovakva izjava deo političkog folklora i predizborne kampanje koju Haradinaj baštini već godinama, smatra i direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

Orhan Dragaš

Orhan Dragaš - Foto: Privatna arhiva

Ističe, da su ovakve izjave opasne i da ne doprinose miru na Kosovu i regionu, a posebno kada one dolaze od čoveka koji je optužen pred Specijalnim sudom za najteže zločine koje je neposredno i činio.

- Naš narod na KiM živi u nebezbednom okruženju, svakodnevno je izložen maltretiranju i zastrašivanju i ovakve neodgovorne izjave ne idu u prilog relaksiranja odnosa između Srba i Albanaca i iznalaženja kompromisnog rešenja kad je problem Kosova u pitanju - kaže Dragaš u izjavi za naš portal.

On napominje i da je dobro da ovoga puta nije izostala reakcija Evropske unije.

- Dobro je da ovoga puta EU nije ostala slepa i gluva na ovakve pretnje i zalaganja Haradinaja, što je nažalost često bio slučaj, već je oštro reagovala i upozorila Haradinaja da je to opasna i neprihvatljiva retorika. A, isto je učinio i američki ambasador u Prištini, naglašavajući da američki vojnici nisu dali svoje živote na Kosovu da bi Ramuš pravio Veliku Albaniju - zaključio je Dragaš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rus

    27. januar 2021 | 14:26

    💪💪Kosmet je Srbija 💪💪

  • Go go

    27. januar 2021 | 14:38

    Mali misevi ne mogu praviti nikakvu drzavu.

  • Pera kojot

    27. januar 2021 | 14:18

    A vidim ja da se pocele dobijati direktive sa zapada! Cemo da vidimo sts ce Rusi i Kinezi da kazu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA