"Srbija i SAD nisu gurnule pod tepih neslaganja oko KiM, ali su iskoračile iz perioda konflikta"

Srbija očekuje da će novi američki predsednik Džo Bajden i nova američka administracija iskoristiti uzlazni trend međusobnih odnosa i sa svoje strane nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje - rekao je Ivica Dačić

  • 0
Ivica Dacic

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ivica Dacic

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da odnosi Srbije i SAD u poslednjih nekoliko godina doživljavaju veliki pozitivan trend i da dve zemlje nisu “gurnule pod tepih” neka svoja neslaganja, naročito oko KiM, ali su krenuli dalje.

Dačić je kazao da Srbija očekuje da će novi američki predsednik Džo Bajden i nova američka administracija iskoristiti uzlazni trend međusobnih odnosa i sa svoje strane nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje.

Dačić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije na kojoj je predstavljeno istraživanje o odnosu građana Srbije prema SAD rekao da su dve zemlje krenule dalje, držeći se onog što ih spaja, a ne ono što ih razdvaja.

- Ima bolje potvrde od reči predsednika Bajdena, tada potpredsednika SAD u Beogradu pre četiri godine, da Srbija predstavlja ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region i da li je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj deo Evrope.Ima li bolje potvrde naših novih odnosa od posete predsednika Vučića Vašingtonu, njegovih razgovora sa tadašnjim predsednikom Trampom, i niza dobrih sporazuma koji su tom prilikom sklopljeni - rekao je Dačić.

On je dodao da su Srbija i Amerika na pravom putu da potpuno obnove odnose partnerstva i prijateljstva kakve su imali u najvećem periodu svoje zajedničke istorije.

- Ta istorija je duga 140 godina. Potrebno je da se toga podsetimo, naročito danas, kada su Srbija i SAD iskoračile iz perioda međusobnog konflikta i gledaju jedna na drugu kao na iskrenog partnera - rekao je Dačić.

Dačić je kazao da izgradnja međusobnog uvažavanja nije bila lak posao, navodeći da o tome može da svedoči iz prve ruke, jer je u tome učestvovao i kao predsednik Vlade, ministar unutrašnjih i kao šef diplomatije.

Joe Biden, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

- Vlade Srbije i Sjedinjenih Država uložile su veliki trud da odnose svojih zemalja vrate na nivo na kojem su bili u najvećem delu svoje zajedničke istorije. Učestvovao sam i sam u tom procesu. Kao posebno važan doživljavam zajednički rad na negovanju, a ponekad i vraćanju iz zaborava, događaja iz naše slavne zajedničke prošlosti kada smo rame uz rame bili u prvom redu borbe za slobodni i demokratski svet u oba svetska rata - podsetio je Dačić.

On je naveo da gledanje u prošlost jeste važno, ali da se pre svega treba pozabaviti buducćnošću, te da istraživanje o odnosu građana prema SAD daje dobar materijal da se oslušne raspoloženje građana.

- Videli smo da ogroman procenat, skoro polovina anketiranih građana, očekuje da će odnosi Srbije i Amerike nastaviti da se popravljaju u narednih pet odnosno deset godina i da očekuju da će oni biti najbolji, prijateljski, na nivou na kojem su bili tokom Prvog i Drugog svetskog rata - primetio je Dačić.

Kako kaže, naročito je važno, a to govori i o podršci politici koju Srbija vodi godinama, da se od Amerike očekuje da podrži našu zemlju na polju ekonomije - njenom razvoju, povećanju trgovinske razmene, tehnološkom napretku.

- Ovo su više nego jasni orijentiri kojim putem treba da vodimo naše odnose u narednim godinama i oni se u potpunosti podudaraju sa politikom koju vode obe vlade, i u Beogradu i u Vašingtonu - istakao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA