Hoti pisao novom američkom državnom sekretaru, pomenuo dijalog sa Beogradom

Blinken je početkom nedelje i zvanično izabran za državnog sekretara u administraciji novog američkog predsednika Džoa Bajdena

  • 0
Avdulah Hoti Foto: Profimedia/AFP

Odlazeći premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti uputio je pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kojem je poručio da je Priština posvećena saradnji sa SAD na ubrzavanju napora da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa s Beogradom, a zasnovan na uzajamnom priznavanju.

- Sporazum će ojačati regionalnu stabilnost i omogućiti obema stranama potpuni potencijal za saradnju. Kosovo je posvećeno radu sa vama, kao i sa partnerima u EU - napisao je Hoti, prenosi prištinska Koha.

Blinken je početkom nedelje i zvanično izabran za državnog sekretara u administraciji novog američkog predsednika Džoa Bajdena.

On je nedavno pozdravio neke poteze koje je povlačio sada već bivši predsednik Donald Tramp, istakavši da je Bajden uveren da SAD mogu doprineti napretku Kosova, ali i Srbije.

Blinken je to izjavio u Spoljnopolitičkom odboru Senata SAD na pitanje senatora Rona Džonsona hoće li nova američka administracija poraditi i na rešavanju ovog pitanja.

Budući šef Stejt departmenta je naglasio da "pozdravlja delanje vezano za Kosovo i Srbiju".

Izabrani predsednik je, kao što znate, u prošlosti posvetio mnogo vremena tim zemljama i mislim da on deli vaše uverenje da ima stvari koje mi možemo učiniti da pomognemo napretku Kosova, kao i Srbiji da ide napred - rekao je Blinken, između ostalog, odgovarajući na pitanje u vezi sa potezima Trampove administracije koje smatra uspešnim.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA